Heb je wel eens gehad dat, als je met iemand aan het praten bent, het gesprek gewoon stil valt? Dat het opeens dood loopt?

Ik vroeger ook. Elke keer als ik een gesprek had met iemand (vaak een vrouw) dan kon ik het maar een paar seconden op gang houden, maar niet veel langer. Ik wist vaak niet wat ik moest zeggen of kwam niet uit m’n woorden. Ik was het zo zat dat dit me er toe heeft bewogen gesprekstechnieken te gaan leren. Zo ging ik meerdere seminars langs, las ik boeken en struinde ik het internet af.

Uiteindelijk kwam ik iemand tegen die me leerde hoe ik dit op kon lossen. Hij leerde me niet alleen hoe ik een gesprek aan de gang kon houden, maar hij leerde me ook nog eens hoe je de gesprekken LEUK kan maken.

Bekijk de video hieronder, maar lees ook de rest van de blog door. Daar staan nog meer tips en voorbeeldzinnen om het gesprek gaande te houden dan er in de video pasten.

Hieronder leer je hoe je een gesprek op gang kan houden

Die persoon (je raadt het al) was Tim, een van de andere schrijvers van deze blog.

Tim leerde me verschillende tips, zinnen en vragen om het gesprek gaande te houden. Sommige had ik al gelezen in boeken, maar de meeste wist ik nog niet. Over de jaren heen heb ik deze gesprekstechnieken verfijnd zodat ik nu in elke situatie het gesprek gaande kan houden.

De tips zijn opgedeeld in twee delen. Het eerste deel leert je hoe je het gesprek op gang kan houden op een date (real life) en het tweede gedeelte leert je hoe je het gesprek gaande kan houden op Whatsapp, Tinder etc.

Update: Ik heb 4 nieuwe trucs toegevoegd (#10, #11, #15 & #16) omdat deze essentieel zijn om een leuk en interessant gesprek te voeren.

Een gesprek gaande houden op een date (in real life)

Het is belangrijk dat je een gesprek op gang kan houden. Met je baas, collega’s, vrienden, familie, maar natuurlijk vooral vrouwen. Check daarom hieronder deze zinnen en vragen. Veel zijn voorbeelden die je letterlijk over kan nemen. Succes!

1. Ontspannen lichaamstaal

Het aller aller belangrijkste om te voorkomen dat het gesprek vastloopt, is een ontspannen lichaamshouding. Versieren met een goede lichaamstaal is namelijk veel makkelijker dan het doen zonder goede lichaamstaal. Zelfs onmogelijk. Dat komt omdat je dan ook mentaal meer ontspannen bent. Je bent dan creatiever, gezelliger en aantrekkelijker.

Dit doe je zo:

–          Wanneer je met iemand praat,  leun dan altijd iets naar achter, op je hielen;

–          Leun bij voorkeur ergens tegenaan, bijvoorbeeld een tafel of muur;

–          Wanneer je iets wil benadrukken maak je kleine gebaren;

–          Als je op een bank of stoel zit leun je naar achteren;

–          En hou je handen in je achterzakken (alleen je duimen).Een-gesprek-gaande-houden

 

 2. Maak oogcontact met haar

Het tweede dat ervoor zorgt dat je je gesprekken makkelijk gaande kan houden, is oogcontact. Of beter gezegd, het tweede dat ervoor zorgt dat een gesprek stil valt, is oogcontact.

Het zit zo: oogcontact maken zorgt ervoor dat vrouwen je aantrekkelijk vinden. Dit moet je dus ook doen in je gesprekken. Hou het volgende in je achterhoofd als je het gesprek goed wil laten gaan:

–          Maak steeds voor 5-7 seconden oogcontact, kijk daarna weg;

–          Wanneer je weg kijkt, kijk nooit naar boven weg. Dat komt arrogant over;

–          Kijk niet te vaak weg naar onder, dat komt verlegen over;

–          Kijk dus naar rechts of links weg. In een gesprek met een vrouw kan je ook het oogcontact verbreken door naar haar lippen te kijken. Dit merkt ze wel dus het komt over als flirten.

–          Hou het wegkijken op ongeveer 2-3 seconden, maak daarna weer voor 5-7 seconden oogcontact.

 3. Gebruik haar naam

Gebruik iemands naam in een gesprek om een betere connectie te maken. Zo voelt een andere persoon zich gerespecteerd en streel je hun ego een beetje. Dit zorgt er weer voor dat ze het fijner vindt om met je te praten, waardoor het gesprek niet dood loopt.

Dit doe je zo:

“Dus vertel Maria, wat doe je nog meer behalve verleidelijk naar jongens staren waarmee je op date bent?”

Als je haar ontmoet kan je het zo doen:

“Hoi Maria, leuk je te ontmoeten, ik ben Sander. Dus vertel Maria, wie ben je en wat doe je hier?”

De truc is dat je haar naam vaak herhaalt, zodat hij in je hoofd blijft hangen.

Meer lezen? Check deze studie van D. J. Howard en R.A. Kerin uit 2011 uit de Journal of Experimental Social Psychology.

4. Maak (belachelijke) aannames over haar

Nu komen we bij de echte crème de la crème. De echte gesprekstechnieken. Kijk, als je niet weet wat je moet zeggen, is het handig altijd een soort ‘trucje’ achter de hand te hebben. Mijn trucje is het volgende;

–          Ik kijk naar haar en kijk of me iets opvalt

–          Gedrag, kleding(stijl), situatie, heeft ze iets beet, etc.

–          Daarover maak ik een aanname. Een statement.

Voorbeeld: “Je ziet er trouwens helemaal niet zo Nederlands uit, je hebt meer zo’n Zuid-Europese look.”

Of als ze bijvoorbeeld met koffie staat: “Hee, je drinkt koffie”(ja zo simpel kan het zijn) “Cool! Ik hou ook van koffie. Dit moet je eigenlijk niet doorvertellen, want ik neem altijd die meisjes koffie met karamelshots en alles erop en eraan.”

Dit is de beste manier om een gesprek gaande te houden. Het zorgt ervoor dat het leuk, speels en creatief blijft.

Bonustip: Maak je aanname zowel positief als negatief.

Dit zorgt ervoor dat je haar uitdaagt.

Voorbeeld: “Ik hou wel van je stijl. Hoewel je schoenen een beetje een hipster look hebben, maak je veel goed met dat leuke jasje.”

Nu voelt ze zich uitgedaagd. Resultaat? ZIJ gaat zich inspannen om het gesprek op gang te houden.

5. Leer actief luisteren

Actief luisteren doe je zo: Je herhaalt wat de ander zegt, maakt er dan een persoonlijk statement bij en dan stel je een vraag.

Wat een van meest voorkomende reden is dat een gesprek stil valt, is dat er te veel vragen van een kant komen waardoor de ander het idee heeft dat je een interview aan het afnemen bent.

Een probleem dat ik zelf vroeger had was dat ik niet heel creatief was. Daarom kan je de volgende ‘hack’ gebruiken om nog steeds interview vragen te stellen, maar dan op een coole manier:

Als je een vrouw op straat versiert:
“Kom je ook uit Amsterdam?”
“Nee, eigenlijk woon ik in Utrecht”
“Je woont in Utrecht? Nou Amsterdam is geweldig, je kan hier echt geweldig winkelen. Waarvoor ben je hier aan het shoppen?”

Als je een vrouw in een club aanspreekt:
“Kom je hier vaker?”
“Nee, meestal ga ik naar XYZ”
“Oh, meestal ga je naar XYZ? Nou, deze club is fantastisch. Ik kom er voor de geweldige muziek. Wat is jouw favoriete muziek?”

6. Graaf dieper. Stel betere vragen

Naast deze statements is er een nog simpelere gesprekstechniek om het gesprek op gang te houden; en er is maar één woordje wat je daarvoor nodig hebt:

Waarom?

Het aller aller interessantste wat je te weten kan komen van een persoon, is zijn of haar motivatie. Vraag daar dan ook expliciet naar.

Kijk, als je dit doet loopt het gesprek dood

“Ik wil later advocaat worden.”
“Hoe lang wil je al advocaat worden?”
“Sinds de middelbare school.”

>Als je nu ‘waarom?’gebruikt, zie je dat het gesprek op gang blijft:

“Ik wil later advocaat worden.”
“Waarom wil je advocaat worden?”
“Nou, eigenlijk om een paar dingen, kijk…

Tadaa! Blijf dus altijd die waarom vraag stellen.

Bonustip: Combineer een vraag met een statement

Om ervoor te zorgen dat je gesprekken met vrouwen nog beter worden, doe je het volgende:

“Ik wil later advocaat worden.”
“Oh, je leek me meer zo’n zorgzaam type.. dokter of zuster..”
“Neee, dat meen je niet, dokter lijkt me echt niks!

Nu praat je even door en als het gesprek bijna stilt valt zeg je:

“Dus vertel, waarom wilde je advocaat worden?”

Zo zijn je gesprekken minder stroef en een stuk leuker. Plus het is makkelijker voor jou omdat je per onderwerp eerst een statement kan maken en daarna de waarom vraag kan stellen.

Statements zijn awesome

Als je wat meer voorbeeldzinnen wil hebben, heb ik mijn 36 beste opgeschreven in een PDF’je. (Klik hier om nu te downloaden).

7. Doe alsof het je wat scheelt (meeknikken)

Het volgende simpele trucje is iets wat je waarschijnlijk al vaker doet. Als zij een lang verhaal vertelt, is het normaal dat jij af en toe met je hoofd knikt, of iets zegt als: “Echt?” “Ja” “Uhhuh” “Oh echt waar?”. Dit zorgt ervoor dat zij verder blijft praten.

Bonustip: Hoe je haar laat vergeten wat ze aan het vertellen is

Stel: Je bent met een vrouw aan het flirten en zij vertelt een heel verhaal. Jij kan nu gewoon ‘relaxen’. Je knikt af en toe met je hoofd, zegt “Uhuh”, je maakt oogcontact en that’s it.

Als je nu tegelijkertijd escaleert (aanraken) komt er véél meer seksuele spanning. Het resultaat is dat ze opgewonden wordt en vergeet wat ze aan het vertellen is.

8. Als het gesprek toch stil valt…

Als het gesprek toch stil valt, zeg dan het volgende:

“Dus… dit is awkward.. Ik wilde iets cools zeggen maar heb eigenlijk geen flauw idee meer”.

Dit zorgt ervoor dat ze moet lachen, waarna je iets kan bedenken om verder te praten. Dit werkt hetzelfde als de ‘actief luisteren’ techniek hierboven. Na het benoemen (dat het gesprek stil is gevallen) ge je gewoon over op een vraag.

Ideeën nodig voor die vraag erna?

–          Wat is het meest avontuurlijke dat je ooit hebt gedaan?

–          Wat was de laatste keer dat je een internetdate hebt gehad?

–          Waarom zit jij op Tinder?

–          Wat voor coole dingen doe je nog meer in het dagelijks leven behalve liefde onschuldige jongens niet uit hun woorden laten komen?

 9. Vertel diepe verhalen & stel je kwetsbaar op

Er komt een punt waarop je het gesprek gaande kan houden.  De volgende stap die je dan moet nemen is elkaar beter leren kennen, een connectie opbouwen. Dit is vooral op een date heel sterk.

Dit doe je door persoonlijke verhalen te vertellen. Over je familie, vrienden, ervaringen (ook negatieve), etc. Je mag je hier best kwetsbaar opstellen. Als jij namelijk je ziel durft bloot te geven, zal zij je véél meer vertrouwen. Misschien zelfs zoveel dat ze zichzelf ook open stelt.

Als je mat weer tips wil voor betere ‘real life’ gesprekken met vrouwen, lees dan hier hoe je praat met vrouwen (16 tips).

10. Hoe je omgaat met saaie hobby’s en andere dingen waar je niet in geïnteresseerd bent

Als je ergens niks positiefs over te zeggen hebt, houd dan je bek.

Stel dat ze vertelt over haar hobby’s en dat is toevallig fotografie. Ze laat een paar foto’s van haar Instagram zien. Maar om eerlijk te zijn, zuigen ze meer dan Kim Holland.

Op dat moment is het GEEN goed idee om haar verbaal mede te delen dat je kleine zusje van 8 het beter kan.

Nope. Je hebt twee opties:

1: Doe alsof je de foto’s echt cool zijn.
In dit geval kan je een simpele vervolgvraag stellen als: “Oh cool, waarom vind je fotografie zo leuk?”

2: Maak er een grap over en wissel van gespreksonderwerp
Je kan op een sarcastische manier zeggen: “Oh, ik dacht al dat je zo’n kunstacademie typje was.”. Nu gaat het gesprek daarover en kan je over iets ander doorpraten.

Als ze hierna toch het gesprek weer hierop terugbrengt, verander het onderwerp dan niet nogmaals. Ze wil waarschijnlijk indruk op je maken, dus geef haar die kans. Gebruik tip 6 (Graaf dieper) om het onderwerp te wisselen naar haar persoonlijkheid.

11. Bereid deze 5 standaard vragen voor

Misschien dat je het wel een keer hebt opgemerkt (althans, dat hoop ik), maar wanneer je iemand voor het eerst ontmoet, worden altijd een paar standaardvragen gesteld:

 1. Waar kom je vandaan? / Waar woon je?
 2. Wat voor werk / studie doe je?
 3. Met wie ben je hier? / Waarom ben je hier?
 4. Hoe oud ben je?
 5. Heb je een vriendin?

Neem nou “Wat voor werk doe je?”.

Grote kans dat je de vraag zou beantwoorden met iets als:

 • Ik werk op een groot consultancykantoor.
 • Chauffeur.
 • Ik ben boekhouder.

En als je dat doet, hebt je het zojuist de levensvatbaarheid van het gesprek onbewust compleet vermorzeld.

Als je dat NIET wil doen, lees dan verder mijn beste vriend, want dan leer je hoe je deze vragen WEL beantwoordt op een interessant manier.

Kijk:

Je wil deze standaardvragen (het hele lijstje + antwoorden vind je in Tim Veninga’s cursus ‘Gespreksninja’) voorbereiden. En goed ook.

Want je zal ze in je leven honderden, dan wel duizenden keren moeten beantwoorden. Dus beter leer je het goed te doen.

Wat is een goed antwoord op een standaardvraag?

 1. Het geeft de andere persoon ammunitie om verder naar door te vragen.
 2. Het laat zien dat je een interessant leven hebt (en dus een interessante persoon bent).
 3. OF het antwoord laat zien dat je humor hebt.

Laten we “Wat voor werk doe je?” even als voorbeeld nemen:

Een interessant antwoord zou zijn:

 • “Ik ben de grootste nerd op de planneet. Ik doe iets met computers, maar jij zal het ongetwijfeld niet zo interessant vinden.” (Doordat je zegt dat ze het niet interessant zal vinden, wordt het juist interessant.)

Een grappig antwoord zou zijn:

 • “Ik leef op de zak van rijke vrouwen.” (Het geeft haar genoeg ammunitie om een vervolgvraag op te stellen als “Verwacht je die hier te vinden dan?” “Maar je ziet toch wel dat ik helemaal niet rijk bent?” etc).

Deze twee voorbeelden kwamen rechtstreeks uit Gespreksninja. Als je er wat meer wil, kan je er daar nog zo’n 700 vinden.

Maar lees eerst verder:

Het gesprek op gang houden op Whatsapp en Tinder

Ervoor zorgen dat een gesprek niet dood loopt op Whatsapp is iets heel anders dan in het echt. Het verschil tussen bijvoorbeeld een date en Whatsapp is dat ze in het echt natuurlijk niet zomaar weg kan lopen. Op Whatsapp kan ze gewoon niet reageren zonder dat er een haan naar kraait.

Hieronder lees je de tips waardoor ze wel reageert op jouw Whatsapp berichten.

12. Zorg dat het eerste Whatsapp berichtje meteen goed is

Het belangrijkste dat je kan doen om haar te laten reageren op je Whatsapp berichtjes is dat je meteen vanaf het eerste berichtje de juiste toon zet.

Wees gerust een beetje arrogant zodat ze het als een uitdaging gaat zien om een leuk berichtje terug te sturen. Hoe je dat doet? Maak statements.

Statements zijn op Whatsapp nog belangrijker dan ‘in real life’. Hou als vuistregel aan dat je altijd een statement maakt i.p.v. een vraag.

Gesprek valt stil whatsapp

Voorbeeld eerste whatsapp berichtje

“Gefeliciteerd met het scoren van m’n nummer.. je zal er veel plezier aan beleven
– Sander”

Vrijwel elke vrouw denkt nu dat je veel zelfvertrouwen hebt, waardoor ze haar best zal doen in het gesprek. Zo wordt het een stuk minder stroef en heb je minder kans dat het doodloopt.

Voorbeeld:

“Maria, blond, 21 jaar, Amsterdam, leuk je te ontmoeten gisteren.” (stuur dit alleen als ze GEEN blond haar heeft, vervang anders blond met ‘brunette’).

13. Bind nooit in

Zodra je inbind, is het over. Dan ben je aan het staren naar een scherm waar maar geen berichtje van haar op verschijnt. Het gesprek is dood.

Hieronder zie je een voorbeeld waar ik niet inbind. Zij test me met wat uitdagende opmerkingen (is dat een hele prestatie, dat hangt ervan af hoe graag je mij wil leren kennen). Ik bind niet in en het eindigt erin dat zij haar best doet om door mij aardig gevonden te worden.

Gesprek-loopt-dood

Als je hierover meer wil leren, vindt je het misschien ook leuk om over mijn ervaringen met Tinder te lezen.

Daarnaast kan je ook dit artikel lezen met nog 17 tips om te versieren via WhatsApp.

14. Push pull

Een slimme manier om het gesprek gaande te houden op Whatsapp is door complimenten af te wisselen met ‘beledigingen’. Nee, geen beledigingen, maar plagerijen. Bijvoorbeeld:

15: Waarom je sommige onderwerpen absoluut wil vermijden

Als je aan het appen bent met iemand, zijn er een aantal onderwerpen die je bijna altijd wil vermijden.

Op de app heb je namelijk het probleem dat je iemand snel af kan schrikken omdat het lastig is context te gebruiken via chat. In het echte leven heb je namelijk lichaamstaal, oogcontact en je stem.

Als je bijvoorbeeld zegt:

“Geert Wilders is een prima vent”, dan kan je daar twee dingen mee bedoelen afhankelijk van je stem en lichaamstaal.

 1. Je kan het een sarcastische toon geven (waardoor het lijkt alsof je het NIET meent).
 2. Je kan het neutraal zeggen (waardoor het lijkt alsof je het WEL meent).
 3. Je kan het bloedserieus zeggen, met speelse lichaamstaal (waardoor het lijkt alsof je het NIET meent).

Wanneer je een gesprek voert via Whatsapp of Tinder, wil je dit soort lastige onderwerpen daarom altijd vermijden, omdat je geen nuance kan aanbrengen.

Praat dus nooit over:

 1. Politiek
 2. Nieuws
 3. Wat je met haar wil doen in bed
 4. En andere controversiële onderwerpen

Het is beter om dat te bewaren voor in het echt.

Disclaimer:

Als je een relatie hebt of al meerdere keren gedate hebt, heeft ze een kans gehad om je humor te leren begrijpen. In dat geval kan je af en toe een grap maken over deze onderwerpen (of zelfs seksueel worden).

16: Oversell de date niet

Als je eenmaal een date hebt afgesproken, doe dan iets minder je best om het app gesprek op gang te houden.

 • Ze wil al met je op date.
 • Hoe meer je nu probeert grappig te zijn, hoe groter de kans dat ze een fout maakt en ze alsnog afhaakt.
 • Hou het dus kort en (relatief) zakelijk.

Hier is een voorbeeld van een Tinder gesprek dat ik afgelopen april had in Griekenland:

versiercoach voorbeeld tinder gesprek gaande houden

Zoals je ziet word ik een stuk meer kortaf zodra het over de date gaat. Ik stuur geen lange berichten en hou het kort.

17. Gebruik voorbeeldappjes en Whatsapp berichtjes die altijd werken

De beste manier om te voorkomen dat het gesprek dood loopt op Whatsapp is door goede berichtjes te gebruiken.

Samen met Tim hebben wij een gratis eBook met onze 10 beste Appjes samengesteld. We noemen het “De 10 Appjes die altijd werken”. Hij zit in onze insiders kit.

Bonus Download: De 10 Knip-En-Plak Appjes Die Altijd Werken: (Klik hier om nu te downloaden).

Bonustip: Gebruik onze beste voorbeeldzinnen

De makkelijkste manier om het gesprek gaande te houden, is om van te voren wat zinnen te hebben die je direct kan gebruiken als je niet meer weet wat je moet zeggen.

Tim en ik zijn sinds 2008 meer dan 3100 avonden uit gegaan en hebben meer dan 600 dates gehad, en die moeite hoef jij nu allemaal niet meer te doen, want je kan onze battletested zinnen van ons kopiëren.

Je kan ze hieronder gratis downloaden.

Boks,
Sander