Verlegen mannenLiefdesbrief Aan Een Verlegen Man

Lieve verlegen man,

Er is weinig wat me zo irriteert als mensen die zeggen: “ik bedoel dit niet onaardig… MAAR” om dan vervolgens iets heel onaardigs te zeggen.

Toch is het deze keer onvermijdelijk. Ik bedoel het niet onaardig en geloof me als ik zeg dat ik dit respectvol en vriendelijk bedoel.

Maar hier komt hij dan: Je bent niet verlegen. Je bent saai.

Jij denkt misschien dat er een verschil is tussen verlegen en saai. Er is alleen een probleempje, de buitenwereld ziet dat verschil niet. Andere mensen zien niet dat je verlegen bent. Zij zien jouw verlegenheid als saai, ongeïnteresseerd en afstandelijk.

Het spijt me vriend, als je dat oneerlijk vindt. Zoals je weet laat ik je vrij om te vinden wat je vindt. We zouden samen een fles whiskey kunnen delen en erover klagen. Het zou alleen niks oplossen in de echte wereld… en zoals je weet geef ik geen advies in Disneyland.

In tegenstelling tot wat Daphne Deckers zegt, is het praktisch onmogelijk om een vrouw te versieren als je verlegen bent.


“Maar Ik Ben Nu Eenmaal Verlegen”

… En nu hoor ik je al denken: “Maar ik ben nu eenmaal zo.” Moet ik dan geforceerd sociaal gaan doen terwijl ik niet zo ben? En het geeft toch niks als ik een beetje verlegen ben? Mag ik dan niet mezelf zijn?’

Natuurlijk heb je gelijk. Het geeft niks als je een beetje verlegen bent.

Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat ik zelf ook behoorlijk introvert ben. Sommige dagen breng ik het liefst alleen door met mijn neus in de boeken. Iedere keer dat ik bij een lezing of training voor grote groepen moet spreken, ben ik doodsbenauwd.

Maar als je verlegen bent, dan is dat nog geen excuus om je zo te gedragen. Je kan zelfs gaan geloven dat je verlegenheid geen slechte eigenschap is.

Hoe graag mensen ook ‘verlegen’ willen zien als een respectabele en goede eigenschap, is het nogal onhandig als je een vrouw wil versieren.

Nu wil ik jou, de verlegen man, niet vragen om zeven dagen per week in een soort van extroverte modus te gaan leven. Dat is niet te doen en ook niet nodig. Het maakt alleen je leven wel verdomd makkelijk als je van tijd tot tijd je onzekerheidaan de kant kunt zetten. Dan kan je op de momenten dat het je uitkomt de vaardigheden van de extrovert gebruiken.

Als je nieuwe mensen wil ontmoeten dan helpt het als je een gesprek met ze aan kan gaan, de aandacht naar je toe kan trekken, iemand kan aankijken en jezelf als een sterke man kunt profileren. Tenslotte zijn sterke mannen nu eenmaal aantrekkelijker.

‘Verlegen’ is eigelijk niks anders dan een lief koosnaampje voor het woord het woord bang. Als je bang bent om op een vreemde vrouw af te stappen dan is het onsterfelijk makkelijk om te zeggen dat je verlegen bent. Dan lijkt het alsof je er niks aan kunt doen en heb je een excuus om aan je angst toe te geven.

Ik kan alleen maar hopen dat je ziet hoe onproductief en zinloos die gedachtengang is. Het is ook een vraag die ik je in deze brief wil stellen: “Ben jij bereid om dit smoesje op te geven en toe te geven dat je niet verlegen bent maar gewoon bang?”


Je Bent Een Verlegen Man – Is Dat Een Excuus?

Maak je geen zorgen dat ik het daarbij laat, of dat deze brief bedoeld is om je te vertellen dat je een angsthaas bent. Integendeel, het is constructief bedoeld. Peter McWilliams zei ooit: “Om een angst te overwinnen is dit het enige wat je hoeft te doen – Realiseer je dat je bang bent, en doe de handeling waar je bang voor bent ondanks dat.”

Maar buiten dat ik zeg: “Zet je er over heen,” wil ik je een hart onder de riem steken en je ook een paar eenvoudige adviezen geven. Simpele en eenvoudige manieren om je eroverheen te zetten. Want dat is mogelijk.

Hopelijk kan ik je hiermee geruststellen: Er zijn talloze mensen die, ondanks hun verlegenheid, extrovert zijn wanneer het hun uitkomt. De voormalig Engelse prime minister, Gordon Brown heeft wel eens toegegeven enorm verlegen te zijn. Hetzelfde geldt voor comedian Chris Rock. Maar dichterbij, ik heb meer dan 600 mannen gecoacht, waarvan (bij benadering) de helft aangaf verlegen/introvert te zijn.

Ohja, grappig feitje; op een enkeling na dacht iedere man, die ‘verlegenheid’ als zijn beperking zag, dat hij de een ‘extra moeilijk’ geval was. Ook dat is niet waar. De Vereniging van Verlegen Mensen claimt dat 40% van alle Nederlanders verlegen is. (Ik moet je vol schaamte bekennen dat ik even grinnikte bij de gedachte dat ze ook uitjes organiseren, gezellige boel hèhè).


fietsAls Je Probeert Je Verlegenheid Aan De Kant Te Zetten

In het begin zal het onwennig voelen, alsof het niet van jou is en alsof je het moet forceren. Het is net als de eerste keer dat je leerde fietsen. Je voelt je onhandig, klunzig en onzeker. Dat kwam omdat je het voor de eerste keer deed.

Stel dat je toen gezegd had, “ik kan nu eenmaal niet fietsen, ik ben nu eenmaal niet zo”? Dan had je het nooit geleerd.

Toch heb je doorgezet en met wat oefening een vaardigheid gekregen waar je nu je hele leven van profiteert. Je doet het zonder er bij na te denken en gewoon op gevoel.

Ditzelfde principe werkt met het overwinnen van je onzekerheid. Je kan – door te oefenen – een vaardigheid krijgen waar je voor de rest van je leven van kunt profiteren. Het leren omgaan met je verlegenheid geeft je een voorsprong bij sociale en zakelijke ontmoetingen, liefde, presentaties en ieder aspect van je leven.

Maar goed, mijn beste verlegen man, als ik je nu nog niet heb overtuigd dat verlegenheid kut is dan heb ik weinig hoop voor je. Hopelijk zie je nu dat het nuttig is om je verlegenheid te overwinnen. Daarom zal ik je nu de tips geven die ik je had beloofd.


Word Een Praatjesmaker

Een van de eerste dingen die ik je zou willen adviseren, is om te leren praatjes te maken met mensen. Carducci van het Shyness Research Institute zegt dat het leren van sociale vaardigheden een van de simpelste manieren is om je verlegenheid te overwinnen.

Natuurlijk zal ik je intelligentie niet beledigen door je uit te gaan leggen waarom dat je minder verlegen maakt. Het is immers redelijk logisch dat je je zekerder voelt in een bepaalde situatie als je de vaardigheid hebt om er mee om te gaan.

Maak gebruik van iedere gelegenheid om een gesprek aan te knopen. Mijn maatje Ali (check zijn blog) had de gewoonte om iedere ochtend de eerste persoon die hij tegenkwam aan te spreken. Aangezien hij nogal vroeg weg moest, kwam dit vaak neer op gesprekjes met oude vrouwtjes die met de hond liepen, maar als je hem nu tegenkomt, kan je zien hoe een voormalig verlegen ondode zonder schaamte wildvreemde vrouwen op straat durft aan te spreken.

… en als je tijd hebt, lees dit artikel over hoe je met iedereen een gesprek kunt aanknopen door nauwelijks iets te zeggen.


Sympton Prescription

Sympton Prescription, bah. Sorry dat ik terminologie gebruik, mijn vriend. Je weet dat ik een hekel heb aan het gebruik van elitaire taal. Maar bij gebrek aan een beter woord kon ik het deze keer niet vermijden. Er is een voordeel aan het schrijven van een brief aan een fictioneel persoon: Ik weet zeker dat je me het zal vergeven.

Natuurlijk heb je het weleens meegemaakt dat je onzeker of zenuwachtig was. Dat is voor ‘ons’ verlegen mannen de normaalste zaak van de wereld. Nu weet ik niet hoe jij met deze situaties omgaat, maar ik hoop dat jij het beter doet dan mijn jongere zelf.

Geen idee of jij het wel eens geprobeerd hebt, maar veel mensen proberen in zo’n situatie hun zenuwen onder controle te houden. Ze proberen deze hardnekkig te onderdrukken. Om eerlijk met je te zijn: Ik was ook zo’n geval.

Dit Is Wat Wel Werkt

De ellende is alleen dat wanneer je zenuwen probeert te onderdrukken, ze alleen maar erger worden. Ons brein kan zo vermoeiend zijn.

In de behandeling van sociale angststoornissen hebben slimme psychologen een gave manier gevonden om hier mee om te gaan. Het is het tegenovergestelde van onderdrukken. In plaats van je zenuwen weg te stoppen ga je ze juist extra benadrukken. Stel, je voelt je ongemakkelijk en je handen trillen, probeer extra te trillen. Als je nerveus bent op een date, vertel het.

Door het te benadrukken in plaats van te onderdrukken haal je de spanning eraf. Je geeft je zenuwen een uitweg.

En dat mijn vriend, is een van de meest geniale manieren om te dealen met ongemakkelijke situaties. Alleen al het feit dat je een strategie hebt om er mee om te gaan maakt het dat je minder bang bent.

Voor mijzelf was het een uitkomst. Al eerder heb ik je in vertrouwen verteld dat spreken voor grote groepen mij doodnerveus maakt. Nu weet je ineens ook waarom al mijn lezingen (tot 6 maanden terug) begonnen met: “ik vind dit doodeng” of “ik ben heel zenuwachtig om hier te zijn.” Kijk deze video dan zie je wat ik bedoel;)


Neem Jezelf Niet Te Serieus

Een groot voorbeeld en geweldige blogger is Tim Ferris. Natuurlijk is het je opgevallen dat we een voornaam gemeen hebben, maar het is niet alleen dat. We delen ook: De gewoonte om ongezond geobsedeerd te raken met dingen en het schrijven van absurd lange blogs.

De reden dat ik hem bewonder is omdat deze man de koning is van productiviteit en niet alleen dat, ook is hij een briljante marketeer, ondernemer en schrijver. Nu vertel ik je niet over hem omdat ik graag deelneem aan verheerlijking van personen (deze gewoonte heb ik sinds mijn Michael Jackson obsessie en het daarop volgende sociale isolement afgezworen). De reden dat ik je over hem vertel is omdat hij een tijdje terug mij geweldig geruststelde door in dit blogartikel het volgende te schrijven:

Most “superheroes” are nothing of the sort. They’re weird, neurotic creatures who do big things DESPITE lots of self-defeating habits and self-talk

Het herinnert mij – en hopelijk nu ook jou – eraan dat het nu eenmaal onmogelijk is om perfect te zijn. Vaak begint verlegenheid met bang zijn om iets verkeerd te doen en uit het zich in passiviteit. Vergeet niet dat je menselijk bent en daardoor vanzelfsprekend niet perfect.


Sta Open Voor Kritiek En Afwijzing

Als verlegen man stuit je maar zelden op weerstand. Je bent niet boeiend genoeg voor anderen om er een mening over te hebben.

Maar zodra je op gaat vallen dan gaan mensen een mening over je vormen. Positief EN negatief.

Verlegen mensen proberen het oordeel van andere mensen vaak koste wat het kost te vermijden. Dit herinnert mij eraan, weet je nog Asha ten Broeke, die “wetenschapsjournaliste” die de Bart Smit folders seksistisch vond? Een tijdje terug reageerde ik op dit blogartikel. Ik was zo vriendelijk om een aantal feitelijke onjuistheden te benoemen in een reactie, zodat ze deze kon verbeteren.

Nu denk jij misschien, ‘wat aardig van je’. Maar mevrouw heeft dezelfde houding tegenover kritiek als mijn vroegere zelf. De mevrouw die er een sport van maakt ‘echte’ wetenschappers af te zeiken hanteert een Noord-Korea-achtige censuur ten opzichte van kritische geluiden op haar blog en wil absoluut geen kritiek horen. Wel sneu voor haar, ze had hem niet eens hoeven toelaten en gewoon haar fouten kunnen verbeteren. Nu heeft ze niks geleerd.

Nu hoop ik – en weet ik – dat jij slimmer bent dan dat.

Natuurlijk haal ik dit voorbeeld met twee redenen aan. De eerste is omdat ik een beetje rancuneus en flauw van aard ben – toegegeven. De tweede is belangrijker: De angst voor kritiek is de fundering onder verlegenheid. Hierdoor zul je je nooit vrij voelen in een gesprek en blijf je in een isolement.


Verleg Je Focus Naar Iets Anders

Natuurlijk vriend, is het lastig om met iets anders bezig te zijn dan onszelf. Eigenlijk is het wel grappig dat onze verlegenheid helemaal niet zo nobel is. Stiekem is het best wel egocentrisch dat we met onszelf bezig zijn als we met een mooie vrouw praten.

Het volgende filmpje vind je misschien wel leuk om te kijken. Bekijk het filmpje en let goed op de laatste zin. Het is het advies wat ik soms ten overvloede geef: “Doe die fucking shit”.


4 Simpele Dingen Die Je Dagelijks Kan Doen Om Je Verlegenheid Te Overwinnen

Als je ook maar een beetje bent zoals ik, dan zal je met deze informatie hetzelfde doen als ik met 99,99% van alle informatie die ik op een dag krijg. Gewoon vergeten en hetzelfde doen wat je altijd al hebt gedaan.

Om dat te voorkomen heb ik een simpel trainingschema voor je om mee aan de slag te gaan. Wat nu als je de volgende maanden dit inbouwt in je wekelijkse routine?

  • Spreek de eerste persoon aan die je op een dag tegenkomt;
  • Besteed tien minuten per dag aan het lezen over sociale vaardigheden: (tips: Deze blog, Dale Carnegie, Allison Perry, Allan Pease);
  • Wanneer je in een ongemakkelijke situatie bent loop niet weg maar blijf erin;
  • Grijp iedere kans aan om een gesprek te voeren (loop naar een collega toe i.p.v. te mailen, bel een vriend op i.p.v. te facebooken enzovoort).

Verlegen mannen willen vrouwen niet bang maken

Verlegen mannen willen vrouwen niet de schrik aanjagen. Ze zijn bang om verkeerd over te komen, een vrouw te laten schrikken, haar bang te maken of watdanook.

Hierdoor stellen ze zich heel bescheiden op en probeer ze zich zo vriendelijk mogelijk op te stellen wanneer ze een vrouw aanspreken. Helemaal wanneer ze een vrouw op straat aanspreken.

Ze kijken eerst tien keer en doen alsof ze heel erg druk zijn met hun iPhone. Daarna gaan ze naast haar op hetzelfde bankje zitten om vervolgens heel rustig haar aan te spreken.

Het liefst gebruiken ze nog een smoesje ook om de vrouw aan te spreken zodat het minder eng lijkt. Ze vragen de weg bijvoorbeeld en proberen vandaar het gesprek verder te voeren. Waarom? Ze zijn zo verlegen maar ze durven niet toe te geven dat ze een vrouw willen versieren.

Het gevolg?

1. Ze gaan zachtjes praten omdat ze niet willen dat andere mensen op straat hun horen en ze willen de vrouw niet laten schrikken => Vrouw denkt “waarom doet hij zo geheimzinnig? wat een griezel!’.

2. Ze verzinnen een smoesje => Vrouw merkt dat het onzin is en vraagt zich af wat deze vent van haar moet omdat ze het gevoel heeft dat hij een dubbele agenda heeft en denkt: ‘iew wat een creep’.

3. Ze laten niet duidelijk merken wat ze willen => vrouw merkt dat man zijn intenties verbergt en vraagt zich af wat voor intenties de man dan wel heeft en denkt: ‘iew wat een creep’!

Grappig hé.

Verlegen jongens proberen alles te doen om een vrouw niet bang te maken met het tegenovergestelde resultaat. Zoals altijd weer een leuke paradox.


Waarom Kan Het Je Zoveel Schelen?

Ik kan het begrijpen dat het een hoop informatie is voor je om te verwerken.

Ook kan ik me voorstellen, dat dit een langere brief is dan je had verwacht en misschien vraag je jezelf af waarom het mij zoveel kan schelen. Het is een terechte vraag.

De reden dat het mij zoveel kan schelen is omdat ik weet dat het een hardnekkige kwaal is. Eerlijk is eerlijk, ik ken je niet, maar wat ik zie bij verlegen mannen is een enorme verspilling. Mannen die een geweldig gevoel voor humor hebben, maar het nooit laten zien op feestjes. Slimme, leuke en lieve mannen die perfect zouden zijn voor een vrouw, maar het verbergen achter een muur van verlegenheid.

Verlegenheid is een verspilling van persoonlijkheid. Denk eens na. Hoeveel deuren zou het voor je openen? Hoeveel mensen zouden de kans krijgen om je ECHT te leren kennen? Wat zou je allemaal kunnen doen als je geen last had van verlegenheid? Misschien, ben ik wel een van die mensen van wie jij het leven mooier gaat maken.

Het klinkt misschien zoetsappig. Toch is het waar.

Hopelijk spreek ik je snel.

Tim

Ps. Als je hieronder je e-mail adres invult krijg je direct toegang tot een gratis audiocursus waarin je direct leert hoe jij je verlegenheid kan overwinnen en vrouwen zelfverzekerd en makkelijk aanspreekt.