Hier leer je wat de do’s en don’ts zij van alleen uitgaan als man:

 • Waarom alleen uitgaan één van de beste dingen die je kan ondernemen om beter te worden met vrouwen.
 • Het geheime wapen wat Tim altijd op zijn telefoon bewaart om zichzelf nooit te vervelen in de club.
 • Hoe en waarom je tijdelijke allianties moet sluiten in je strijd om een player te worden.
 • Hoe het ‘spotlight effect’ zich manifesteert in de club en hoe je hier mee op kan gaan in de club.
 • Waarom vrouwen JOU gaan benaderen wanneer je alleen op stap bent – het is niet wat je denkt dat het is.
 • Wat de meeste mensen in de club proberen te doen en hoe jij je hiervan kan onderscheiden zodat je toffer lijkt.
 • Waarom alleen uitgaan je ijskoud zelfvertrouwen en discipline zal geven die je in elk aspect van je leven kan gebruiken
 • en nog veel meer…

Ik weet dat 99% van de mannen nu naar zijn beeldscherm kijkt alsof ik een kitten in een zak stop, deze dichtbindt en van een hoge brug in een rivier gooi.

Alleen al insinueren dat het misschien een strak plan is om niet je avond af te laten hangen of je vrienden al dan niet met je op stap willen, is genoeg voor totale verwarring bij de meeste mannen.

Toch doen ik en de andere coaches het al jaren.

En wat me opgevallen is?

Mannen die echt goed zijn met vrouwen doen dit. De knapen die een grote mond hebben maar in feite niet presteren gaan het alleen uitgaan schaamteloos uit de weg.

En de rest van de wereld?

Die houdt zich aan de sociale conventie.

“En dat is dat je als je uitgaat, je dat met vrienden doet.”

Het liefst onder het genot van een tsunami aan alcoholische versnaperingen.

Maar ja, het is ook normaal dat 95% van de mannen die op stap gaan alleen naar huis lopen.

En dat als ze een iets te dikke chick op sportschoenen ontmoeten via een gezamenlijke vriend, dat ze vanuit al hun wanhoop een relatie met hen beginnen. Waarin “relatie” geheimtaal is voor samen op de bank zitten, naar Idols kijken en chips eten. In een wedstrijdje wie in zo min mogelijk tijd de meeste kilo’s kan aanzetten.

Meestal winnen de chicks het.

Anyway.

“Bij Versiercoach zijn we daar niet zo van.”

Als we een relatie aangaan zorgen we dat wij de tofste man op aarde zijn. Chips eten op de bank terwijl Jamai wanna-be zangers afkraakt is nies voor mij. Net zoals mijn chicks trouwens.

Ik begin geen relatie met een chick tenzij ik haar geweldig vind. Als ik haar niet zo zie is er geen enkele reden om een relatie met haar te beginnen. Het druist lijnrecht in tegen de sociale conventie om te pakken wat je pakken kan.

En als ik uitga, dan breek ik die sociale conventie ook. Je zal wel moeten, als je met een chick naar huis wilt lopen in plaats van met je rechterhand. In dit artikel leg ik je uit waarom het geweldig is om alleen uit te gaan, hoe je het kan aanpakken en wat valkuilen zijn waar jij niet in gaat trappen omdat je dit artikel gelezen hebt.

Dus dat is kat in het bakkie.

Tip 1: Als je chicks wilt bangen zul je alleen moeten uitgaan.

De meeste mensen maken zich in de eerste plaats druk wat de rest van de wereld van hen vindt.

Dat “de rest van de wereld” dit geen snars kan schelen, lijkt hen niet te deren.

Maar als je beter wilt worden met vrouwen, zal dat op de eerste plaats moeten komen. Dat betekent dat je moet leren om de mening van anderen (lees: mannen die geen chicks bangen) moet leren negeren met een glimlach op je gezicht.

Mannen zijn te verdelen in “bitches” en “bazen”.

Het is het makkelijke onderscheid om te maken, om zo te bepalen wat de juiste beslissing is om te nemen.

Een bitch:

 • Smeekt zijn vrienden of ze met hem op stap willen.
 • Als hij dat niet doet is hij in het geniep boos op hen.
 • Hij spendeert zijn avond voor de TV (of voor niet nader te noemen websites met natuurfilms).
 • En huilt zich daarna in slaap.

Een baas:

 • Gaat naar de club, ongeacht of zijn vrienden daar ook zijn.
 • Realiseert zich dat zijn levensgeluk – wat gevoed wordt door leuke chicks – belangrijker is dan wat mensen die niet kent van hem vinden.
 • Realiseert zich ook dat zijn vrienden die niet op stap gaan omdat zij zich op dingen focussen die hij minder belangrijk vindt dat zijn levensgeluk.
 • Hij veroordeelt zijn vrienden er niet om, omdat hij weet dat wanneer hij met een superhete chick komt aanzetten op een verjaardag zij hem zullen aankijken alsof hij Hercules is.

Ik heb slecht nieuws voor je.

“Niemand kan het schelen of jij een bitch bent.”

Als je verwacht dat de wereld je gaat steunen, ho maar. Als je verwacht dat ik lieve woordjes in je oor fluister met motiverende spreuken als “freedom of outcome” om je over je bitch-heid heen te zetten, moet ik je teleurstellen. Je krijgt simpelweg geen bonuspunten voor hoeveel je iets kan schelen. Het enige wat telt is dat je aanwezig bent op de momenten dat het er toe doet.

Bijvoorbeeld in de club. Als deze gevuld is met hete chicks. Die op zoek zijn naar een baas.

Ga jij ze ophalen, of hoe zit het?

“Voor een baas is de club als een supermarkt.”

De gemiddelde supermarkt heeft 40.000 producten in de schappen. Toch loop je er heen om daar maar een paar dingen die je lekker vindt van de schappen te trekken, en mee naar huis te nemen.

Nou adviseer ik je niet om een club in te lopen en daar een chick mee te trekken naar huis.

Absoluut niet.

Wat ik je wel aanraadt is om er heen te gaan en ervoor te zorgen dat ze jou versiert. Want als je alleen naar de club gaat wordt dat immers een stuk eenvoudiger.

Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Tip 2: Alleen uitgaan zorgt ervoor dat je meer mensen moet aanspreken.

Niet zo lang schreef ik een blog over aanspreekangst. LINK Het is 1 van die onderwerpen waar mijn concurrenten uren over kunnen doorhameren. Gek genoeg had ik in al die artikelen die ik over de jaren heen heb geschreven er nauwelijks aandacht aan besteedt.

De reden hiervoor is dat aanspreekangst ontzettend wordt opgeblazen. De samenvatting over wat aanspreekangst is, is dat je een beetje zenuwachtig bent. De oplossing is vrij eenvoudig, en ik geef hem in bovenstaand artikel.

Dat de oplossing vrij eenvoudig is, wil niet zeggen dat je aanspreekangst je succes met vrouwen niet grondig kan saboteren. Des te belangrijker om niet te lang te wachten met er wat aan te doen. 1 van de “hacks” die er zijn om hier snel vanaf te komen, is alleen uitgaan.

Want stel dat je aanspreekangst hebt. En je gaat uit met je vrienden. En er komt een mooie vrouw voorbij.

Dan kun je heel hard doen tegenover je vrienden alsof je haar niet aantrekkelijk vindt.

Of denken:

“Och, het is toch gezellig….. Waarom zou ik met haar gaan praten.”

En als je vrienden bitches zijn, zullen ze het niet nalaten om jou te vertellen dat het niet tof is om een mooie vrouw aan te spreken. Om compleet onnavolgbare redenen.

“Maar wanneer je alleen uit bent, heb je twee keuzes.”

 1. Je ontzettend vervelen. Geloof me, zodra de eerste zenuwen voorbij zijn wordt het heel saai om in je eentje in de club te staan.
 2. Andere mensen aanspreken en leuke gesprekken met ze beginnen. Vooral met boven-aantrekkelijke leden van het andere geslacht.

Merk op dat de optie “tegen je vrienden opscheppen over hoeveel afleveringen van Game of Thrones je gebingwatched hebt” niet op het lijstje staan. Weet je waarom niet? Door alleen op stap te gaan heb je die optie effectief verwijdert.

Als je aanspreekangst hebt, haal je alle variabelen weg die je tegenhouden in het overwinnen ervan. Waardoor het een stuk makkelijker wordt om je er zelf overheen te zetten. Zonder al die mensen die je tegenwerken kan het veel korter duren.

En dat is mooi als je graag Pim Pam Pet wilt spelen met hete chicks die je in een club hebt ontmoet.

Tip 3: Alleen uitgaan verleent je superkrachten.

Ik heb geen idee waarom alleen uitgaan zo wordt afgekraakt. Ik denk dat men de effecten enorm onderschat. Sterker nog: van alleen uitgaan krijg je superkrachten.

Bijvoorbeeld:

 • Je kan zelf kiezen waar je heen gaat. Geen vrienden die je 1 of andere vrouwloze tent intrekken “omdat het bier daar zo goed is.”
 • Je kan zelf kiezen wanneer je naar een andere club gaat. Staat de muziek je niet aan of zijn er te weinig vrouwen, dan ben je weg. Niets “nog 1 biertje.”
 • Je kan je eigen ritme bepalen in wanneer je wat doet als je in de club staat. Zin om een half uur aan de bar te zitten en een boek te lezen op je telefoon? Geen probleem.

Al met al hoef je dus met niemand rekening te houden behalve jezelf. Zeker als je vrienden hebt waarbij je soms afvraagt waarom ze in godsnaam helemaal losgaan op apres-ski muziek, kan het geen kwaad om je horizon eens te verbreden met een stapavondje alleen.

Tip 4: Er is geen groepsdruk.

Kijk.

Het kan heel gezellig zijn om met je vrienden uit te gaan.

Er is alleen 1 nadeel.

Zij hebben ideeën over wanneer jij wat moet doen op welk moment. Dat gaat niet bewust. Ze zullen je in de meeste gevallen niet opdragen om die drie ranzige shotjes in 1 keer naar binnen te gieten als je het echt niet wilt. Dat komt omdat in de meeste gevallen jij ze al naar binnen hebt gegoten, puur omdat ze voor je neus worden gezet.

Want als je met een groep op stap gaat, dan is er een mate van groepsdruk. Hier is helemaal niets mis – tenzij die groep dingen doet die contra-productief zijn voor je succes met vrouwen. Geloof me, ik hou van een biertje. Maar zodra je stront-lazerus door de club waggelt kan ik je verzekeren dat het een stuk moeilijker wordt om een leuke chick mee naar huis te nemen.

Dus als je vrienden vooral goed zijn in het naar binnen werken van enorme hoeveelheden alcohol, heb je een probleem.

“Ja maar, ik hoef niet te drinken.”

Nee, dat klopt. Maar waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet. Je bent niet sterker dan je omgeving. En als zij contra-productieve neigingen hebben, dan kan je er donder op zeggen dat je vroeg of laat een keer hieraan gehoor geeft. Je kan niet de hele avond je eigen weg gaan als je met een groep op stap gaat – en dat moet je ook niet willen. Beter is het om een groep te vinden die voldoet aan jouw standaarden.

“Als je met gasten uitgaat die beter willen worden met vrouwen, is dit niet per se beter dan alleen uitgaan.”

Sommige gasten worden zo overijverig dat het je niet helpt. Let goed op van wie je advies aanneemt.

Gasten die proberen beter te worden met vrouwen kunnen vaak over niets anders praten. Ze gooien het ene uit de lucht gegrepen advies na het andere op je. In werkelijkheid zijn zij zelf geen spat verder gekomen.

Al met al is dat een boel afleiding. Iedere gast die probeert beter te worden met vrouwen, denkt dat hij een expert is voordat hij er goed en wel 1 heeft versierd. Hoewel zijn overijverige advies goed bedoelt is, helpt het je niet per se verder. Zeker als hij je probeert aan te sporen om dingen te doen waarvan jij van onze artikelen of producten weet dat het tegen je werkt.

“Wanneer je alleen uitgaat vallen al deze problemen weg.”

Toegegeven, het genoegen van lekker met je vrienden op stap gaan ook. Ik zeg ook niet dat je altijd alleen uit moet. Maar 1 keer in de week zelf de hort op heeft geen enkele man slechter gemaakt met chicks. Elke keer dat je gaat stappen je helemaal klem zuipen wel.

“Er is 1 uitzondering.”

Wanneer je uitgaat met mannen die beter willen worden met vrouwen, zijn een aantal dingen belangrijker:

 • Ze focussen zich op dezelfde methode.
 • Ze doen echt hun best (en staan niet met een biertje in de hand te lullen over hun favoriete guru).
 • Ze zijn bereid te investeren (met tijd en geld) in het beter worden met vrouwen.

Bij Tims videocursus Manslut Meesterschap zit een speciale facebook-groep waar je dit soort mannen kan vinden. Het merendeel van deze mannen heb ik in het echt gezien, en het zijn over het algemeen genomen totaal niet de types waar ik je hierboven voor waarschuw. Waardoor het opeens een stuk makkelijker wordt om een stapmaatje te vinden, om die iets te dikke vriendin bezig te houden wanneer jij een mooi hertje op het oog hebt.

Welke plaats met anderen uitgaan moet innemen in je pickup-arsenaal, lees je later.

Eerst:

Tip 5: Drop het hele wingman idee.

Heel lang dachten we dat het een goed idee was. Samen met iemand uitgaan, zodat hij de vervelende vriendin probeert bezig te houden terwijl jij die ene mooie dame mee naar huis neemt.

Ik heb jaren lang gedacht dat dit de ideale methode was.

Wat blijkt?

In je eentje uitgaan vormt helemaal geen probleem op het vlak van andere mensen bezighouden. Je kan in je eentje prima twee chicks vermaken. Dat is geen enkel probleem.

Dus voordat je moeilijkheden creëert die er niet zijn: ren alleen naar de club en ga er niet weg voordat je daar een mooie chick aan de haak hebt geslagen.

Tip 6: Sluit tijdelijke allianties.

Mocht die andere chick nou zo lastig zijn dat het een probleem begint te worden, of je bent relatief lui ingesteld….

Vrees niet. Ook daar heb ik een oplossing voor.

“Sluit tijdelijke allianties met willekeurige gasten.”

Je kan altijd een dude erbij betrekken. Zeker in clubs met veel mannen zijn er altijd wat hongerige wolven die zich op die andere chick willen storten.

Je moet die gast er wel vaak even doorheen loodsen. De meeste mannen zijn niet geoefend in vrouwen versieren en weten ze niet wat ze moeten doen.

Omdat jij al onze blogs gelezen hebt weet jij dat wel. Heb je dat niet, check dan mijn artikel over vrouwen aanspreken en mijn artikel over het krijgen van one night stands.

Tip 7: Je bent niet belangrijk.

Wanneer je voor het eerst alleen uitgaat verkeer je in de veronderstelling dat iedereen je in de gaten houdt. “Ze zien dat ik geen vrienden heb,” denk je dan.

“Nu ben ik niet meer cool. In de ogen van vreemde mensen. Die om drie uur ’s nachts in een afgeragde discotheek staan. Compleet onder invloed van weet ik veel niet wat.”

Ik heb slecht nieuws voor je, wat je direct uit dit verkapt narcisme gaat halen.

“Jij bent niet zo belangrijk.”

Hoewel je daar ongetwijfeld zelfs anders over denkt, ben je niet zo belangrijk of speciaal als je zou denken. Wanneer jij alleen in een club gaat staan, wil dat echt niet zeggen dat iedereen spontaan over je begint te roddelen. Of dat mensen denken dat je zielig bent omdat je even alleen staat.

Sterker nog: het is eerder alsof je onzichtbaar bent. Nog zo’n superkracht die je ervan krijgt wanneer je alleen uitgaat. Het is een direct gevolg van dat iedereen te druk met zichzelf bezig is om jou langer dan twintig seconden in de gaten te houden.

Mensen hebben heel weinig gedachten over jou. En als je me niet gelooft, luister dan naar een psychotherapeut die 20 jaar in het vak zit:

“De tragedie is dat mensen ten onrechte denken dat anderen het wat kan schelen. Wanneer jij een enorme pukkel op je neus hebt en over straat gaat, denk je dat iedereen je aanstaart en je lelijk vindt. Maar in feite kijkt er niemand op of om. Ze kennen je niet. Het maakt hen niets uit.

En nou het mooie:

Wanneer iemand het wel de moeite waard vindt om een mening te hebben over dat je alleen uitgaat of die pukkel op je neus:

“Vraag je dan af of die persoon wel een leven heeft.”

Mannen die toffe shit te doen hebben gaan echt niet in een kringetje staan te vergaderen over wat andere mensen, die zij niet kennen, in een club aan het doen zijn. Dat geldt voor vrouwen ook, trouwens.

In al die jaren dat ik alleen uitga heb ik er heel weinig denigrerend commentaar over gehad. Als dit gebeurde was het meestal een testje, en dus niets bijzonders. En wanneer iemand het serieus bedoelde, wist ik gelijk: “Ok. Deze persoon is zelf onzeker en heeft niets beters te doen. Lekker laten gaan.”

Het vermogen om je schouders op te halen als dingen zoals dit gebeuren is 1 van de zaken die je automatisch beter maakt met chicks. Het maakt je allemaal wat minder uit. Als het niet belangrijk is, dan besteedt je er geen aandacht aan. Hetzelfde met de mensen die commenteer hebben op hoe awesome je bent.

Laat ze maar praten. Voordat jij en zij het weten loop jij de club uit met een chick aan je hand. Ik heb het keer op keer zien gebeuren en altijd tovert het een glimlach op mijn gezicht.

Tip 8: Je bent meer benaderbaar.

Weet je nog, toen je net begon met vrouwen versieren?

Het was allemaal heel ingewikkeld, en je was kapot zenuwachtig. Dit loste je op door het jezelf zo min mogelijk te maken. En situaties uit te kiezen waar de angst je het minst naar het hoofd steeg.

Als je een vrouw aansprak, gaf je de voorkeur aan een vrouw alleen. Dat is een stuk minder intimiderend dan wanneer er acht wild dansende vriendinnen omheen staan. Of nog erger: een paar mannen (die natuurlijk allemaal haar vriendje zijn).

Als je wilt weten hoe het voor Tim was om voor het eerst een wildvreemde vrouw op stap aan te spreken, koop dan zijn boek Manslut. Hier lees je hoe Tim op 16-jarige leeftijd zijn eerste versierpoging zag stranden in een enkeltje naar zijn maaginhoud delen met het toilet in de club. Tip: ga niet op je knieën zitten, want het duurt slechts dertig seconden voordat de pis door de knieën van je goedkope spijkerbroek naar binnen sijpelt.

Maar goed. Dat is allemaal erg lang geleden. Maar je kan er wel een belangrijke les uit trekken.

Als iemand heel erg zenuwachtig is, is het makkelijker om op 1 persoon af te gaan (zonder al zijn of haar vrienden er om heen).

Als een vrouw jouw leuk vindt, is de kans veel groter dat ze met je begint te praten als je alleen op het ritme van de muziek heen en weer staat te wiegen, dan dat je met 8 luidruchtige vrienden een wedstrijdje doet wie het hardst kan schreeuwen. Reken er dus maar op dat wanneer je alleen uitgaat en daar rustig gaat staan afwachten, de vrouwen jou beginnen te benaderen. Soms kan het even zo makkelijk zijn.

Tip 9: Wees open dat je er alleen bent.

In het begin loog ik nog wel eens over dat ik alleen op stap ging.

Ik verzon een smoesje over dat mijn vrienden in een andere zaal waren, of even iets aan het drinken aan het halen waren. Het maakte het wat minder ongemakkelijk.

Totdat ik merkte dat die ongemakkelijkheid vooral kwam door mijn ongemakkelijke houding.

“Dus besloot ik het eerlijke antwoord te proberen – gecombineerd met onbegrip.”

Er is namelijk een vuistregel. Wanneer jij reageert op onbegrip op iets wat iemand anders tegen je zegt, dan zullen ze het zelf in twijfel gaan trekken. Door bijvoorbeeld je wenkbrauwen omhoog te trekken wanneer ze klaar zijn met een lange uitleg laat je merken dat je niet onder de indruk bent, of het allemaal maar een beetje schimmig vindt. Ditzelfde kan je oppakken als een vrouw begint over het feit dat jij alleen in de club staat.

Hou stug vol dat het de normaalste zaak van de wereld is, en mensen zullen volgen. En vrouwen vinden het alleen maar ontzettend interessant dat jij het aandurft om met je handjes op je rug midden op de dansvloer een beetje te schillen.

Tip 10: Bouw het langzaam op.

Kijk.

Als je commando wil worden, dan begin je eerst met push-ups voordat je later met een machinegeweer leert knallen.

Als je het allemaal nogal eng vindt om alleen uit te gaan, neem dan de tijd om er aan gewend te raken. Ali noemt in de podcast hierboven dat het twee maanden duurt om een nieuwe gewoonte op te bouwen. Ik denk persoonlijk dat het sneller kan, maar dit hangt af van hoe zenuwachtig je in het begin bent om alleen uit te gaan. Begin je al te hyperventileren bij het idee, dan zal het voor jou ongetwijfeld wat langer duren.

“Bouw het langzaam op.”

Ga eerst een minuut of zeven en loop dan weer lekker naar huis. Als je die zeven minuten doorkomt bouw je die tijd langzaam op. Je hoeft ook niet strak voor je uit te staren met een biertje stijf tegen je borstkast geklemd. het is belangrijk om van je aanwezigheid een mooie tijd te maken.

“Maak het jezelf makkelijk.”

Ben je ingetogen en vindt je het niet aangenaam om met iedereen te gaan praten, doe dit dan ook niet. Pak je telefoon en lees een boek of speel AngryBirds. Ga in een hoekje staan en drink een biertje. Met mensen praten kost alleen maar energie.

Door die energie op te sparen en die los te laten op een chick wanneer het er echt toe doet, zorg je dat jij 1 van de weinige mannen bent in de club die wel scherp is. Die er wel voor kan zorgen dat een chick hem leuk genoeg vind om met hem mee naar huis te gaan. En waar de chick later wel verliefd op kan worden (met een beetje hulp van jou).

Tip 11: Je leert dat het normaal is om uit te gaan.

De meeste mensen bereiden zich een halve dag voor op een stapavond. Ze hebben torenhoge verwachtingen en maken er een enorme gebeurtenis van. Als jij consistent vrouwen wilt meenemen uit de club, is het belangrijk om dit idee zo snel mogelijk bij de prullenbak te gooien.

De reden hiervoor is simpel:

Wanneer het voor jou als vanzelfsprekend wordt dat je in die club staat – wat het tegenovergestelde is van een epische avond – hoe kalmer je wordt. En hoe kalmer je bent, hoe makkelijker het wordt om een chick mee naar huis te nemen.

Als het ware wil je dat jij je zo op je gemak voelt in die club dat het is als je woonkamer. Je voelt je er helemaal thuis en het maakt allemaal niet uit wat er op je pad komt. Net als in je woonkamer weet je daar helemaal op de juiste manier mee om te gaan en maak jij je geen zorgen.

Daarnaast scheelt het ongelofelijk veel tijd op deze manier. Als je met vrienden uitgaat, ben je met hen aan het praten en coördineren. Je zal veel eerder aankomen bij de club dan strikt noodzakelijk is om een chick op te pikken. Je zal je ongetwijfeld laten overhalen om wat meer biertjes te drinken dat goed voor je is. En je wil stiekem toch zorgen dat je goed voor de dag komt, en gaat daarom voor de spiegel staan.

Al die onzin is niet nodig. Loop gewoon netjes verzorgd de club in om een uur of 2, ga daar een beetje staan schillen en wacht tot de eerste chick zich komt melden. Dat is hoe ik het doe – tenzij ik zo’n hete chick zie dat ik er wel op af moet. Succes verzekerd.

“Je leert dat communiceren met mooie vrouwen vanzelfsprekend is.”

Wanneer je om een uur of 1 of 2 naar de club gaat zitten daar een heleboel uren voor waarin je van alles kan doen. Ik wil je aanraden om die niet te besteden aan zoveel mogelijk TV kijken, maar aan iets nuttigs. Iets wat je verder helpt.

Je haalt zo meer uit je dag.

Wanneer je dit doet, en je gaat daarna naar de club, dan moet je snel schakelen. Je zal van “werkmodus” vrij snel naar “socialize-modus” moeten gaan om ervoor te zorgen dat je met mensen door 1 deur kan. Je leert zo veel sneller schakelen, waardoor het vanzelfsprekender wordt om met anderen te praten.

Wanneer je niet dit synchroon laat lopen met wanneer je vrienden toevallig zin hebben om uit te gaan, zul je zien dat je leert dat je onafhankelijk wordt van hen in wanneer je contact maakt met anderen. Deze onafhankelijkheid maakt dat je een stuk sterker staat. Je hebt niemand nodig om met iemand anders te praten, en die zelfverzekerdheid neem je mee de club in.

Tip 12: Het begin van de avond is even kut. Daarna valt het mee.

Heb je dit wel eens meegemaakt?

Je ging uit met vrienden, maar na een paar uur raakten jullie elkaar kwijt. Toch had je het prima naar je zin in je eentje. Je dronk een drankje, danste een beetje of praatte met een mooie vrouw of een paar gasten. Al met al heb jij je prima vermaakt zonder je vrienden.

Toch is er een duidelijke reden waarom mensen met anderen uitgaan. Het is niet alleen de sociale conventie, maar het maakt het begin van de avond ook een stukje makkelijk. Namelijk: wanneer je de club inloopt.

Als je aan het begin van de avond een club inloopt denkt je brein:

“Fuck, ik ken heir niemand.”

Waardoor je zo snel mogelijk afleiding wil zoeken van deze vreemde omgeving. Als jij een paar keer alleen naar dezelfde club gaat, verdwijnt dit vanzelf. De meeste mensen doen dit niet, en lossen dit gevoel van ongemak maar op door met vrienden op stap te gaan.

Maar als je leert om dit over te slaan en gewoon alleen gaat, zul je merken dat dit na een paar keer de gewoonste zaak van de wereld wordt. Je zal niet meer nadenken of andere mensen je zien, en je zal je ook niet meer bekeken voelen. Je zal leren dat het misschien in het begin even kut is, maar dat dit gevoel ook na een tijdje enorm zal verdwijnen.

Het is net als aanspreekangst.

Door je een tijdje met kleine beetjes aan de angst bloot te stellen, zal je merken dat deze een stuk minder wordt.

Tip 13: Het is leuker met vrienden uit te gaan

Dat het in het arsenaal van iedere meesterversierder moet zitten om alleen uit te gaan, staat buiten kijf. Kan je dit niet, dan maak jij het jezelf gewoon een stuk moeilijker. Het is alsof je een vogel uit de lucht probeert te schieten met een postbodelastiek, terwijl je een shotgun in je auto hebt liggen.

Straf jezelf niet door alleen uit te gaan. Het is leuker om met je vrienden uit te gaan. Het is gezelliger, en je kan slap tegen elkaar aan kletsen. Er is helemaal niets mis mee. Maak er gewoon een mooie tijd van.

Maar kunnen zij een keer niet, en wil jij toch uit?

Zeg dan:

“Fuck it”, en ga gewoon. De lekkere chick die jij dezelfde avond fixt, zal je er dankbaar voor zijn.

Zo.

Mijn 13 tips waarom alleen uitgaan awesome is, hoe je het doet en wat het je oplevert.

Het Transcipt Van De Podcast

Hieronder staat nog het uitgetypte transcript van bovenstaande video (podcast).

Tim Veninga: ”Welkom bij de Tim Veninga show nummer 23, vandaag gaan we het hebben over iets wat sommige mensen een beetje gek vinden, of wat niet heel gebruikelijk is, maar wat voor mij de normaalste zaak van de wereld is en dat is alleen uitgaan.”

Ali Mohammed: ”Ik dacht chicks bangen.”

Tim Veninga: ”Ik denk dat, dat ook voor een groot gedeelte van de wereld niet normaal is, zeker voor chicks trouwens. Maar goed, los daarvan. Krijg heel vaak mailtjes van dudes die zeggen; Ik heb geen vrienden die met me willen stappen, of al mijn vrienden hebben al een relatie, of als ik met mijn vrienden ga stappen dan staan ze alleen maar aan de bar bier te drinken of what ever. Redenen zat waarom ze niet uit kunnen, of dan wel geen vrienden hebben of geen vrienden hebben die ze helpen op wat voor manier dan ook. Wat natuurlijk in eerste instantie snap ik het, bedoel.. Hoe moet ik uitgaan als niemand met mij uit wil gaan? Maar er is ook nog een variant waarbij je zelf de verantwoording neemt en ik ga gewoon in mijn eentje uit. Ik denk dat gasten het gewoon lastig vinden omdat het sociaal niet heel.. De sociale conventie is dat als je blijkbaar uit gaat dan moet je met een groep vrienden uit gaan. De redenen daarvoor zijn mij een beetje onduidelijk, maar je merkt ook heel erg dat als je in een club bent en je gaat in je eentje uit. Dat als je vertelt, dat je in je eentje uitgaat, ze het ook heel vreemd vinden en het niet kunnen begrijpen. En ik merkte ook in het begin dat ik het ook heel lastig vond. Heb echt heel lang altijd wel met andere mensen uitgegaan, heb meestal ook wel iemand om mee uit te gaan. Maar de laatste jaren is het steeds normaler geworden, zeker omdat ik systematisch iedere avond uit wilde gaan. Dat ik zoiets had van..

Ali Mohammed: ”Niemand kon je bijbenen”

Tim Veninga: ”Maar op een gegeven moment gingen mensen ook zo van, ja maar heb ook een carrière en vrienden en shit, kan niet iedere avond gaan stappen. Dus krijg je van de avonden waarop niemand met je mee ging en vanaf dat moment ben ik ook gewoon begonnen om alleen uit te gaan in mijn eentje. Jij bent hier mee aan het experimenteren geweest toch? Je deed het eerst nooit.

Ali Mohammed: ‘aah men, ergste shit ooit. Als ik iets haat dan is het op stap gaan in mijn eentje. Maar dacht omdat ik heel vaak de wereld rond reis en wil op stap, en wil niet alleen maar chicks overdag lopen aanspreken. Moet ook zeg maar gewerkt worden en dingen, maar merkte voor mijzelf dat de grootste obstakel nog niet eens in de club was, maar gewoon die deur uitgaan. Dat was nog het ergste, toen ik er eenmaal was dacht ik dat het helemaal niet zo heel erg was.

Tim Veninga: ”Waarom had je er zoveel weerstand tegen dan?”

Ali Mohammed: ”Geen idee, waarschijnlijk was het in mijn achterhoofd, kut dan ga ik daar in mijn eentje staan en iedereen denkt dan wat doet die gast daar in zijn eentje met zijn drankje in zijn hand. Omdat je met niemand kan praten moet je andere mensen gaan aanspreken, meer aanspreken. En als je wordt afgewezen, als het bijvoorbeeld keihard gebeurt, dan zal je waarschijnlijk ook niemand hebben om naar toe te gaan waarbij je kunt zeggen ”Jo, zag je wat er net gebeurde?” Dan moet je dat beetje tegen je zelf gaan zeggen I dunno.

Tim Veninga: ”Ja, daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. Het is ook, het lastige is ook zeker dat als je in je eentje denkt van ”Ah ik blijf gewoon lekker makkelijk veilig thuis.” Er is ook niemand die je er verantwoordelijk voor houd. Als je samen met iemand anders bent dan is er ook wel altijd een stok achter de deur. Terwijl als je in je eentje thuis zit op de bank om 12 uur dan denk je, ja daar ga ik dan.. Dan is het ook veel makkelijker om te bedenken omdat je geen push of motivatie hebt. Dat is ook wel leuk, want er zijn een aantal dingen van.. Kijk als je alleen uit bent dan moet je meer aanspreken. Nu weet ik niet of ik heel veel meer aanspreek als ik alleen uit ben, nu weet ik wel dat als je er moeite mee hebt en je spreekt niemand aan dan sta je daar dus in je eentje in die club de hele avond. Wat ontiegelijk saai is, dus wat een hele goeie is als je moeite hebt met het hele aanspreken zelf, is om in je eentje uit te gaan, omdat je je zo gaat vervelen dat je wel iemand aan spreekt uit verveling als het moeilijk is voor jezelf om over een bepaalde barrière of blokkade te komen dat er voor zorgt dat je niets kunt.

Wat ik zelf heel erg gemerkt hebt is dat het ook een aantal voordelen hebt. Je hebt veel meer vrijheid, je kan dan zo wisselen van club. Je gaat wanneer jezelf wil, je gaat heen waar je zelf heen wilt gaan.

Ali Mohammed: ”Je hoeft niemand te wingen.”

Tim Veninga: ”Je hoeft geen vriendinnen bezig te houden of iemand. Dat is ook wel een leuke trouwens, grappig punt. Het hele wingman idee. Dat jij dan de ene vrouw aanspreekt en je vriend de andere vrouw bezig hield. Ik was er zelf ook altijd heel hard van, tot ik alleen nog maar in mijn eentje uit ging. Toen bleek dat het hebben van die wingman niet eens zo’n groot probleem is. Als je in je eentje uit ging, je kunt in je eentje best 2 vrouwen bezig houden. Wat ik heel erg heb gemerkt is dat je ook een soort van tijdelijke allianties kunt sluiten met gasten. Van.. Er loopt iemand voorbij, stel ik ben in mijn eentje uit, dat betekent niet dat ik per definitie ook de hele avond in mijn eentje sta. Bedoel, je kunt bij wijze van spreken, heb ik ook gewoon een gesprek met een willekeurige dude wat nergens over gaat. Je hebt hier en daar eens een praatje met de bar keeper, betekent niet dat je de hele avond in je eentje stil hoeft te staan en niets te doen. Waar ik in het begin ook heel veel moeite mee had als je in je eentje uitgaat. Als je in het begin in je eentje uitgaat, en dat is ook bij de meeste mensen waar je moeite mee hebt. Je staat daar in je eentje in een club, zit daar in een bar in je eentje in een kroeg. Ons hoofd werkt zo dat we altijd een soort middelpunt van de samenleving zijn. Waarin we denken dat iedereen ons ziet, terwijl in het begin dacht ik dat ik de hele tijd mensen moet aanspreken want anders dan valt het op dat ik in mijn eentje ben.

Maar nu sta ik soms ook rustig een uur of anderhalf uur een beetje met mijn armen over elkaar. Drink een drankje en sta wat te genieten van de muziek, en mensen zien je eigenlijk helemaal niet. Als ze je wel zien dan is het ook niet een probleem. Dacht dat allerlei mensen er verbintenissen aan zouden maken, of allerlei soorten betekenissen aan zouden maken dat je daar in je eentje staat. Oh wat sneu, hij zal wel geen vrienden hebben, anders was hij wel met zijn vrienden op stap gegaan.

Dat soort dingen.

Ali Mohammed: ”Heb gemerkt dat het zelfs in je voordeel werkt als je in je eentje staat in het middelpunt van de aandacht, dat mensen dan zoiets hebben van okay die dude heeft lef. In je eentje in die groep zonder zeg maar bodyguards om je heen.”

Tim Veninga: ”Ja, dat heb ik ook wel heel erg gemerkt, zeg maar dat als je in je eentje bent dan ben je sowieso benaderbaar voor vrouwen.”

Ali Mohammed: ”Zelfs als andersom, als gasten een chick alleen zien.”

Tim Veninga: ”Ja, het is echt zo van. Als een chick je leuk vind en je bent met een grote groep vrienden dan zal ze niet zo gauw komen. En als iemand er is die er gewoon kan staan in de club, wat ook heel grappig is. Als je kijkt naar dynamieken in het uitgaansleven is dat iedereen ontiegelijk hard zijn best aan doen is alsof ze het naar hun zin hebben. Mensen die zo luid praten, op elkaars schouders kloppen, staan zo hard luid mogelijk te lachen en te schreeuwen. Ze zijn constant bezig om aan iedereen te laten zien hoe leuk ze het wel niet hebben met elkaar. Als er iemand is die gewoon in zijn eentje staat, die gewoon relaxt is en die het ook eigenlijk allemaal niet lijkt te boeien. Want dat is het ook een beetje, je leert op die manier een club ook als een huiskamer te gaan beschouwen. Situatie waarin je je net zo op je gemak voelt, waarbij je denkt. Okay, doe waar ik zelf zin in heb. Als ik thuis met mijn vrienden op de banken ben dan ga ik thuis ook niet overdreven lopen doen. Waarom zou ik dat hier op dit moment wel doen. Als ik in mijn eentje wil zetten en denk dat ik een boek wil lezen, dan ga ik een boek lezen. Ik zweer het je, heb boeken op mijn telefoon staan. Zweer het je, heb soms best wel avonden waarop ik aan het begin denk.. Nou..”

Ali Mohammed: ”Valt hier niet veel te beleven.”

Tim Veninga: ”Het is hier rustig, er valt hier niet zoveel te halen. Trek gewoon mijn telefoon tevoorschijn. Ga rustig aan de bar zitten en lees een uur of anderhalf uur een boek. En er is ook niemand die er wat van zegt ofzo.”

Ali Mohammed: ”Ze denken dat die gast waarschijnlijk ergens met iemand aan het whatsappen is.”

Tim Veninga: ”Ja, wat maakt het ook uit. Er is heus niemand die denkt.. Goh wat zielig, dan zit hij daar in zijn eentje zich te vervelen, die mensen zijn veel te veel bezig met zichzelf.”

Ali Mohammed: ”Je gaat er met het idee heen van, ik word bekeken. Maar Iedereen die er heen gaat heeft het zelfde idee dus uiteindelijk is iedereen met zichzelf bezig dat ze niet eens de tijd hebben om überhaupt te kijken. Als ze jou aan het einde van de avond vragen, heb je die ene dude gezien die de hele avond in zijn eentje in de club stond? Dan zeggen ze wie? Dat idee een beetje.”

Tim Veninga: ”Een psychotherapeut, echt al meer dan 30 jaar psychotherapeut is die dus constant alle verhalen en emotionele bagage kreeg, die vertelde mij op een gegeven moment vertelde. Wel een grappig verhaal hoor, het grootste probleem van alle mensen is dat ze niet snappen dat er niemand is die het ze niks kan schelen. En wat ik daarmee bedoel is van, hij gaf mij een er een heel mooi voorbeeld bij waarbij hij zei: Als je een enorme pukkel op je neus hebt en je loopt op straat, dan ben je daar constant mee bezig. Dan denk je, oh ja iedereen ziet je pukkel.Je voel je heel zelfbewust met alles.” Want het is een heel menselijk ding dat iedereen denkt dat ze het center van het universum zijn. Maar als je heel even logisch na denkt, denk je dat die mensen die je voorbij lopen denken, oh wat sneu dat hij een pukkel heeft? Denk je dat ze er uberhaupt een emotie bij hebben? Nee dat is niet zo, dat is net als je bij wijze van spreken een presentatie voor een groep geeft. Stel ik geef een presentatie, en ik hou niet van spreken voor hele grote groepen. Dat is nooit heel erg mijn comfort zone geweest. Het is heel gek, maar ik ben eigenlijk sowieso heel ingetogen en shit wat betreft de meeste shit. Als ik voor zo’n groep sta en ik vertel zo’n presentatie. Denk je dat die mensen naar huis gaan en dat zij daar een nacht wakker van liggen. Oh het was zo erg, oh het was zo sneu voor Tim of wat dan ook. Nee, de enigste die het iets kan schelen dat ben ik, terwijl de rest.. Je hebt betrekkelijk weinig impact op andermans leven. Dus als je  in je eentje uitgaat en je staat daar in die club, mensen hebben er geen mening over, het is nul. Durf bijna te wedden dat je de hele avond in een club kan staan in een hoekje en dat er niemand is die je ziet.”

Ali Mohammed: ”Als er dan nog iemand is die een mening over je heeft, dan mag je jezelf ook wel afvragen, wat voor leven heeft die dude om zich druk te maken over het feit dat ik alleen op stap ben. Eerder meelijden met zo iemand hebben dan boos op zo iemand worden.”

Tim Veninga: ”Ja nou als je dan wel alleen uit gaat en je gaat gewoon gesprekken met iemand aan. In het begin was ik altijd heel erg van.. Waar zijn je vrienden? Oh ja.. Die lopen daar ergens, of die zijn heel even in een andere club. Meestal maakte ik een soort met een half smoesje er af. Maar de laatste tijd is het ook veel meer.. Ja, ben gewoon in mijn eentje op stap. Waarom om dan? Ja het is mijn vrije dag en had zin om uit te gaan. Wat is je punt?

En je leert daardoor ook veel meer op jezelf vertrouwen, op je eigen kunnen. Denk ook dat iedere gast die ook gewoon een keer moet doen.”

Ali Mohammed: ”Ik raad gasten ook wel echt aan om het een keer te doen, ik had een onderzoek gelezen over een 30 dagen challenge, om iets in te slijpen, maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat het 2 maanden duurt dus 60 dagen precies. Dus wat ik heb gedaan is.. Okay hoe lang ga ik uit?

Van 12 tot 5 en dan heb ik dat over 66 dagen verdeeld het aantal minuten. Dus over dag 1 had ik dan bijvoorbeeld 7 dagen alleen naar de club. Nou dan ging ik van huis, was een club voor mijn huis. 7 minuten en toen ging ik terug. En dat ging ik elke dag zoveel minuten extra doen. Plus om de zoveel dagen ging ik iets er aan toevoegen. Minimaal zoveel mensen hebben aangesproken, of minimaal zoveel mensen hebben aangesproken. Minimaal dit, minimaal dat. Na een tijdje had je dan gewoon.. Niet doen was kutter dan wel op stap gaan.”

Tim Veninga: ”Ja, soms heb ik wel heel vaak dat ik heel hard aan het werk ben, ben iets aan het schrijven of bezig met een blog. Ben bij wijze tot 2 uur ’s nachts aan het werk. En dan denk ik.. Okay, computer weg. Heb nu wel zin om te gaan. En als je dat kan doen, dan leer je ook heel erg om in je eigen mentale toestand meer onder controle te houden. Dat je, je hebt wel van die gasten die.. Ja ik moet wel in de flow zijn. Moet mij goed voelen, moet mij blij voelen. Zelf met mijn vrienden, dan kom ik een beetje los. Misschien een paar drankjes drinken, net zolang tot ik een beetje ontspannen word en dan kan ik wel makkelijk met anderen praten, maar als je echt letterlijk van je huis, werk boem de knop om moet zetten en gaan en als je dan in die club staat en je staat niets te doen. Dan ineens leer je schakelen tussen die sociale modus in je hoofd en de modus in je hoofd waarin je zelf zit. Je leert ook dat je je niet goed voelt om op stap te gaan, juist dat is een reden om op stap te gaan. Ja het zou inderdaad omgekeerd moeten zijn. Je wilt niet dat het uitgaan wat veel gasten een euforische gebeurtenis is waar naar toe wordt geleefd.”

Ali Mohammed: ”Heel ritueel ook van te voren.”

Tim Veninga: ”Terwijl als ik bij wijze van spreken denk van nu loop ik wel even op mijn slippers en hemdje het huis uit van.. Ga nu nog even kijken wat er in de stad te doen is. Dan ben je ook iemand voor wie het echt normaal wordt om daar te zijn. Waarbij je je niet moet opladen voor een epische evenement waarbij je eerst in de stemming moet komen voor je bij iemand kan komen om te praten. En dat vind ik eigenlijk ook het grootste voordeel ervan. In je eentje ben je echt volstrekt op jezelf aangewezen. En op je eigen vermogen om te schakelen binnen.. Ja wat is het juiste woord ervoor.. Binnen de juiste stemming kunnen wisselen  van negatieve stemming. Denk dat dat wel heel belangrijk is en vooral als je in je eentje bent, je niet voor jezelf gaat forceren. Als je niets wilt doen, dan doe je toch even niets. Speel gewoon een spelletje in je hoofd. En in de interacties zelf, als vrouwen daar met zijn tweeën zijn en je bent er in je eentje bij, dat geeft niets. Je kunt in je eentje ook best 2 vrouwen bezig houden, eigenlijk kun je er altijd wel van uitgaan dat er wel een gast komt om zich te melden.”

Ali Mohammed: ”Als jij gewoon normaal doet en gezellig bent voor die ene vriendin die je aanspreekt dat die anderen zoiets hebben van.. Good for her.”

Tim Veninga: ”Ja dat gebeurt ook, het is alleen die groepjes van 2 dat dat vriendinnetje er dan zo bij staat, maar over het algemeen als je dan 5-10 minuten dat gesprek aan houd. Dan is er altijd zo’n gast en die gasten zijn echt bloedhonden in een club. Op het moment dat een vrouw zichzelf dan een beetje begint te vervelen. Dan slaan ze toe, he er is een schaapje los geraakt van de kudde en dan komen ze toe happen. Ja, die is van mij, wat alleen maar goed is. Het is wel belangrijk dat je met die dudes kunt dealen en af en toe dan, en dat overkomt mij echt regelmatig. Dat ik met 2 chicks ben, en dat er 1 dude bij is, en dat ik ondertussen die dude telkens door het process heen moet leiden. Dude, doe nou maar rustig aan, ze vind je leuk. Als we het nou niet verkloten dan kunnen we ze samen mee nemen. Rustig aan, chill het komt allemaal goed. En als je, ja je moet af en toe wel die gast door het proces heen loodsen zodat je een groepje mee kunt nemen. Zo niet dan gaat ze wel met die vriendinnen mee naar huis. Het is eigenlijk dat probleem, is eigenlijk lang niet zo’n probleem. Omdat het eigenlijk van de 100 keer dat het gebeurt heb ik 2 of 3 keer gehad dat het een probleem was. En alle andere keren dan loste het probleem zichzelf wel op van die vriendinnen. die vriendin verdween wel, ja dat is een beetje het inhoudelijke stuk ervan. Waar ik verder echt nog wel eens iets over wilt zeggen is dat ik denk voor iedereen, zeker als je vast gegroeit zit in een patroon met vriendinnen groepen die veel alcohol drinken of vrienden groepen die niets aanspreken. Als je daar heel erg in zit. Probeer het om 1x per week in je eentje op stap te gaan. Het hoeft niet al te wild, het hoeft niet al te gek en het is ook niet zo dat je het altijd standaard moet doen. Ik ga ook liever met vrienden weg dan dat ik in mijn eentje weg ga, hangt er wel af met welke vrienden natuurlijk. Het is hardstikke leuk als je vrienden bij je hebt met wie je kunt chillen en dergelijke.

Als wij op stap gaan samen is het ook bijna alsof je in je eentje op stap gaan.”

Ali Mohammed: ”We staan allemaal wel met elkaar te lullen maar zodra iemand van ons iets ziet dat je leuk vind.. Dan is het echt, okay man veel plezier vanavond nog.”

Tim Veninga: ”Ja dan sta je alsnog in je eentje.”

Ali Mohammed: ”En dat wou ik net nog zeggen, denk dat veel gasten al wel eens alleen op stap zijn geweest, alleen realiseren ze zich dat nog niet. Dan zijn ze met hun vrienden en op een gegeven moment dan spreekt die vriend van hun of hij een chick aan en dat gaat een uur goed en daarna ben je elkaar een uur kwijt. De meeste gasten vermaken zich dan ook wel prima. Het is alleen de begin van het avond wat kut voelt, en dat je voelt dat je moet opwarmen en weet ik veel.”

Tim Veninga: ”Het is alsof je iemand nodig hebt om je hand vast te houd om even naar binnen te lopen.”

Ali Mohammed: ”Precies dat is het, en eenmaal dat je daar binnen bent dan is het echt zoiets van.. Oh chil, en hoe vaak ik wel niet.. De reden dat ik begon om alleen op stap te gaan is, bijvoorbeeld een paar keer dat ik met jullie op stap ga en iedereen kwijt raakte en alsnog alleen in een club stond en mij prima vermaakte en dacht van.. Heey wacht even, ik ben nu alleen op stap, wat nou als ik voortaan de avond alleen begin.. Dan kan ik voortaan overal zelf heen en doen waar ik zelf zin in heb en zo begon het.”

Tim Veninga: ”Ik ken je nu al meer dan 3 jaar denk ik.. Kan me niet meer herinneren dat we ooit samen zijn thuis gekomen tijdens het stappen. Ik probeer terug te denken aan een Leeuwarden tijd of er ooit een avond is geweest maar geloof het niet. Heel misschien op een coaching avond als we met klanten zijn. Maar voor onszelf.. Als we gewoon op stap gaan, nee dan niet. Het is alleen al praktisch als je alleen op stap gaat en zo zou het ook moeten zijn. Zou zeggen.. Alleen uit gaan, doe het gewoon. Zet je er voor in.

Dat is eigenlijk het enige dat ik er nog over te melden heb.

Volgende week, waar gaan we het over hebben?”

Ali Mohammed: ”Tips voor de 1e date.”

Tim Veninga: ”Hoe je een 1e date kunt uit laten lopen op een romantisch samen zijn waarbij je misschien wel je penis in haar mag stoppen en heen en weer bewegen.”

Ali Mohammed: ”Uitwisseling van zoetsappige sapjes dus. Tot volgende week.

Yo, bedankt voor het luisteren naar deze podcast. Wil je meer tips over vrouwen versieren, check dan deze website voor meer tips.

En ben je benieuwd naar Tim’s werk, wil je er meer over weten check dan www.manslut.nl voor zijn boek.