Hieronder ontdek je hoe je aanspreekangst (=angst voor vrouwen aanspreken) snel kan overwinnen op een simpele en wetenschappelijk manier.

We stuiteren de volgende onderwerpen over tafel:

 • Wat aanspreekangst eigenlijk is.
 • Waarom aanspreekangst zichzelf kan verergeren.
 • Hoe je er voor zorgt dat je consistenter bent in je resultaten (en dus niet de ene keer een topavond hebt en de andere keer een slechte avond).
 • De #1 fout bij angst om vrouwen aan te spreken (hierdoor wordt het juist erger).
 • Hoe je op haar af kunt stappen terwijl je het niet doet.
 • Hoe de klinische psychologie angsten “geneest” en hoe dit jou kan helpen.
 • Wat te doen als je op een avond niet echt de energie hebt om vrolijk te doen.
 • Waarom ik regelmatig een boek lees op stap.
 • Wat iedereen in de club heeft (terwijl jij denkt dat je de enige bent).
 • Hoe datingcoaches geld uit je zak kloppen en je tegelijkertijd slechter met vrouwen maken.
 • Welke suffe obsessie sommige zelfhulp junkies hebben, maar averechts werkt.
 • En meer…

Bekijk nu de video hieronder:

3 Oorzaken Van Aanspreekangst + Oplossingen

Er wordt door de meeste datingcoaches enorm druk gedaan over aanspreekangst. Het is 1 van de meest besproken onderwerpen. Straks kom je er achter waarom dit juist averechts werkt in het oplossen daarvan.

Maar eerst wil ik een aantal andere vragen bespreken die ik vaak in mijn inbox krijg. Ze hebben te maken met hoe je vrouwen aanspreekt, en angsten die je op zo’n moment kan voelen. Daarna ga ik specifiek in op aanspreekangst, en wat je er tegen kan doen.

Fout 1: Denken dat je net zo moet zijn als iedereen in de club.

Ga in een club staan en kijk om je heen.

Meisjes staan hyperactief te dansen. Het lijkt alsof ze een epileptische aanval krijgen op de dansvloer. Er staat ook een groep Britse gasten, die allemaal hun shirt hebben uitgetrokken en staan te springen op Taylor swift. Links daarvan zie je een jongen en een dikke chick elkaar helemaal aflebberen met veel te veel tong.

“Wil je echt zo zijn als deze mensen?”

Als jij in de club staat, zal je regelmatig mensen tegenkomen die zich wilder (of juist rustiger) gedragen dan jij. De valkuil is dan om te denken dat wanneer jij ze gaat aanspreken, jij je net zoals hen moet gedragen. Het is geen onlogische gedachte, maar hij gaat je niet verder helpen.

Waarom dit is, vertel ik je zometeen. Maar begrijp eerst dat de weerstand die je voelt om een nieuwe groep te lopen, weinig met de groep te maken heeft. Het komt puur doordat jij je oplegt, dat je net zo moet zijn als hen.

Daar gaat het mis.

Natuurlijk heb je er geen zin in om je hele toestand aan te passen aan mensen die je niet kent. Als je net begint met versieren, lijkt het leven in een club ook heel intimiderend. Maar besef je 1 ding:

“Al die mensen doen ook maar wat.”

Niemand weet hoe hij zich moet gedragen in een club.

Kijk maar eens hoe overdreven gasten met elkaar staan te praten, en elkaar op de schouders slaan. Als een groep gorilla’s die bang is dat niemand hen aardig vindt. Meisjes hebben zich opgetut en doen snibbig of poeslief, whatever hen uitkomt. Het is allemaal een spelletje, en het is allemaal onzin.

Wanneer jij de stemming van anderen probeert over te nemen, komt dit onoprecht over. Het is een teken van onzekerheid dat je het niet aandurft om je eigen weg te gaan en te laten merken hoe jij je voelt.

Daarnaast kost het verschrikkelijk veel energie om de hele avond een beetje grappig te doen als jij je helemaal niet zo voelt. Waarom zou je dat in godsnaam doen? Om chicks te fixen?

Nee, vriend dat gaat niet helpen.

Maar dit wel:

Oplossing: Verander je eigen toestand niet.

Als ik me chagrijnig voel, spreek ik een chick chagrijnig aan. En ik zeg het erbij, vaak met de opdracht dat zij me op moet vrolijken.

Als ik me blij voel, dan begin ik op een blije toon te praten met een chick. En als ik dat niet ben, wordt ik dat vanzelf als het gesprek leuk genoeg is en lang genoeg duurt.

“Het allerbelangrijkste is dat je kalm bent.”

Tim gaat graag met een boek aan de bar zitten. Biertje erbij, en hij is in zijn element. Chicks die zich komen melden krijgen een eerlijke behandeling, maar hij blijft lekker bij zijn boek als hij daar zin in heeft.

Chicks worden hier nieuwsgierig door. Wie gaat er nou in de club zitten met een boek? Het straalt belachelijk veel zelfvertrouwen uit.

En zolang Tim niet terug begint te krabbelen zodra ze er over beginnen, is er niets aan de hand.

Je kan elke gemoedstoestand die je hebt verkopen, zolang je kalm blijft en onbegrip toont wanneer iemand kritiek op je heeft. Kijk die ander aan alsof hij of zij gek is, en het probleem lost zich vanzelf op.

“Probeer niet in een perfecte bui te zijn.”

Dat is zonde van je tijd.

Het heeft helemaal geen zin en je legt enorm veel druk om jezelf om op een manier te presteren die helemaal niet bij je past. Ga in plaats daarvan naar de club en probeer rustig te zijn, terwijl je doet waar je zin in hebt.

Fout 2: Gesprekken logisch opvatten.

Ik krijg nog wel eens vragen van mannen die op een technische universiteit zitten. Stiekem heb ik vaak medelijden met hen. Bij een technische universiteit breng je de hele dag door met:

 • Mannen.
 • Logische redeneringen.
 • Een gebrek aan vrouwen.
 • Geen emoties.

Mannen en vrouwen verschillen nou eenmaal:

Vrouwen communiceren op een emotioneel niveau. Wanneer jij probeert op een rationele manier naar haar te luisteren, dan gaat het vaak helemaal nergens over.

Opmerkingen als “ik drink water want ik studeer psychologie” lijken nergens naar, maar komen regelmatig uit de mond van een vrouw in een club.

Als je dit rationeel probeert te benaderen, krijg je een ontzettende kutavond. Je bent als het ware alles wat iemand zegt door Google translate aan het trekken, om er vervolgens achter te komen dat de Russische vertaling die je ervan hebt gemaakt helemaal niet klopt.

Oplossing: Focus je op emoties.

Hou er rekening mee dat alles wat uit de mond van een vrouw in een club komt in de eerste plaats een emotionele lading heeft. Je kan het proberen te begrijpen, maar luister er niet logisch naar te luisteren. En wees niet bang om tegen een vrouw te benoemen als je het even niet kan volgen.

Zeg bijvoorbeeld:

 • Sorry, ik zit op een technische universiteit. Ik kan dit niet volgen.
 • Sorry, ik ben een man. Waar gaat dit over?
 • Sorry, ik ben een nerd. Kan je het in mannentaal uitleggen?

Wanneer jij de situatie op deze manier relativeert zul je merken dat hij zijn grip op jou verliest. Je komt meer ontspannen over, je hebt minder de neiging om raar te reageren als iemand met een onlogische zinsnede aankomt, en al met al heb je een veel leukere avond.

Fout 3: Je aanspreekangst enorm opblazen.

Bij versiercoach zijn we al niet zo van het woord “aanspreekangst”.

Dat komt omdat het door de meeste pick-up gasten in hoofdletters wordt geschreven, en er wordt gedaan alsof dit 1 van de grootste problemen op aarde is.

Als je in die veronderstelling verkeert heb ik slecht nieuws voor je. Er zijn ergere dingen op de wereld. En daarnaast hoeft het allemaal niet zo’n probleem te zijn. Tenminste, als je een beetje nadenkt.

“Aanspreekangst is een fysieke reactie.”

Je ziet een mooie vrouw en wil met haar praten. Maar je lijf begint tegen je te schreeuwen dat je dit niet wilt. Je voelt wat paniek, je hartslag wordt sneller en je gaat zweten. Al met al wordt je meer en meer gespannen, hoe langer je wacht.

Sommige gasten praten zichzelf een complex aan. Doordat ze merken dat ze bang zijn om aan te spreken, doen ze alsof dit een ziekte is. Ze maken een denkbeeldige drempel, en dit wordt door velerlei datingcoaches in de hand gewerkt.

Dat ga ik niet doen.

“Iedereen is een beetje zenuwachtig.”

Bij de 1 is dit meer dan de ander. Logisch. Je gaat praten met een vreemde vrouw en je weet niet hoe ze reageert. Maar je dit op een verstandelijk niveau uitleggen gaat niet helpen om het probleem op te lossen.

In plaats daarvan geef ik je de enig wetenschappelijk bewezen manier om met aanspreekangst om te gaan.

Oplossing: Kom met kleine stapjes.

Allereerst moet je stoppen met je focussen op je aanspreekangst. Door je daar voortdurend mee bezig te houden maak je de angst groter. Je blaast het probleem op tot epische proporties.

Daarnaast wordt het er niet minder van. Sterker nog: het wordt meer. Hoe meer aandacht je aan iets geeft, hoe groter het in je hoofd wordt. Dat is met aanspreekangst niet anders.

“Stop met rationalisaties.”

Slechte datingcoaches lullen uren op je in om je ervan te overtuigen dat aanspreekangst normaal is, maar dat het ook een ziekte betreft. Ze vertellen je dat het allemaal geen fluit uitmaakt en andere logische argumenten die je proberen te overtuigen. En als je niet zo slim bent besteedt je dan zelf nog uren met tegen jezelf praten om je ervan te overtuigen dat het onterecht dat je bang is.

Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit helemaal niet helpt.

Het heeft geen zin om te protesteren tegen je angst. Hij hoort je toch niet.

Sterker nog:

Je geeft het alleen maar meer aandacht en daardoor word hij sterker.

Soms hebben die gasten een doorbraak. Ze vinden een trucje om er tijdelijk voor te zorgen dat ze zich minder angstig voelen. Maar hoe lang dit werkt, verschilt van keer tot keer. Meestal duurt dit niet langer dan een week, hooguit twee. En dan ben je weer terug bij af.

“Hoe je er wel vanaf komt.”

De enig bewezen methode om van dit soort angsten af te komen, is door je er steeds een klein beetje aan bloot te stellen.

Ben je bang om vrouwen aan te spreken?

Begin dan bij het begin:

 • Zoek drie seconden oogcontact met een vreemde.
 • Maak vijf seconden oogcontact.
 • Vraag de weg of vraag iets anders onschuldigs.
 • Geef een complimentje.

Realiseer je dat het er niet om gaat wat er na dit eerste contact gebeurt. Dat is nog niet belangrijk. Je kan simpelweg niet anticiperen voor alle situaties die je tegenkomt wanneer je een vrouw versiert. Plus, dat is ook totale tijdverspilling.

Beter is het om met een open mind erin te gaan, en goed te luisteren naar de vrouw in kwestie. En er ingaan doe je alleen door de drempel voor jezelf laag te houden, en het langzaam op te bouwen. Ben je inmiddels zo ver dat je naar een vrouw toe kan lopen? Blijf dan voor jezelf herhalen dat een simpel “hoi” meer dan genoeg is. En hou je niet bezig met wat daar daarna verder moet komen.

Zo. Dit waren de meest gemaakte fouten rond aanspreekangst. En de enige wetenschappelijk bewezen methode om er vanaf te komen.

Wil je hier nog meer over leren?

Dan zijn deze 3 artikelen essentieel leesvoer:

Hoe Je Ijskoud Zelfvertrouwen Met Vrouwen Krijgt

Waarom Afgewezen Worden Niet Voor Sukkels Is

Hoe Je Kan Omgaan Met Afwijzingen Op Een Slimme Manier