Als een vrouw bindingsangst heeft, betekent het dat ze een angst heeft om een serieuze relatie aan te gaan. De oorzaak is vaak een pijnlijke breakup, scheiding of problemen uit haar kindertijd. Tegenwoordig wordt het bindingsangst label ook (ten oprechte) gebruikt als ze geen relatie wil.

Wat betekent het?

Heel veel vrouwen zeggen dat ze bindingsangst hebben (maar hebben het in feite niet).

Als je dit artikel leest omdat je te maken had met een vrouw die tegen jou zei dat ze bindingsangst heeft, dan heb ik slecht nieuws voor je.

In de meeste gevallen is dit helemaal niet waar.

Bindingsangst is namelijk niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen.

Laten we daarom voor dit artikel onderscheid maken tussen vrouwen met Bindingsangst (hoofdletter) en vrouwen met bindingsangst (kleine letter).

Echte Bindingsangst

Bij vrouwen met Gamofobie ofwel Bindingsangst (hoofdletter) is er iets moeilijks aan de hand. Ze hebben de angst om zich te hechten aan wie dan ook. Die angst blijft constant over meerdere pogingen tot relaties achter elkaar. Het probleem ligt bij haar.

Nep bindingsangst

Bij vrouwen met bindingsangst (kleine letter), is er niets mis met haar. Maar ze voelt zich beklemt om zich aan jou te hechten. Dit heeft ze misschien een paar keer eerder gehad, maar er zullen ook gevallen zijn waarbij ze stond te trappelen om een relatie aan te gaan met een man.

Ze is dus wél in staat tot binding, maar niet nu met jou.

Jij doet dus iets fout of hebt iets fout gedaan waardoor ze geen relatie met je wil. Maar het betekent niet dat ze echte Bindingsangst heeft.

Waar hoe dat precies in zit, daar kom ik zo op.

Hoe vaak echte bindingsangst voorkomt

Het belangrijkste is om te onthouden dat wanneer je een vrouw treft die bindingsangst zegt te hebben, de kans heel groot is dat het een smoesje betreft.

Volgens incidentiecijfers van psychische aandoeningen, zijn er zo’n 0,79 gevallen per 100 persoonsjaren van specifieke fobieën. Dat betekent dat per jaar, 79 personen van 10.000 een specifieke angststoornis hebben – waar gamofobie er slechts één van is. Er lijken in Nederland zo weinig studies en professionals te zijn die zich met échte Bindingsangst bezighouden, dat je er vanuit kan gaan dat het dus vrij zeldzaam is.

Signalen van bindingsangst bij een vrouw

Vaak kom je er pas achter dat iemand bindingsangst heeft, als jij stappen zet om de relatie serieuzer te maken. De signalen hieronder kunnen er op wijzen dat een vrouw bindingsangst heeft. Het allerbelangrijkste is het eerste signaal, omdat je daaruit goed kan opmerken of ze echte Bindingsangst heeft, of dat ze gewoon (nog) geen relatie met je wil.

Ze heeft nog nooit lange relaties gehad of het ging heel moeizaam

Als ze nog nooit lange relaties heeft gehad of als ze ook dit soort afstandelijk gedrag vertoonde tijdens die relaties, dan is er een teken dat er iets serieus aan de hand is.

Als ze dit nog niet eerder heeft gehad, dan is de kans groter dat de oorzaak bij jou ligt, en niet bij haar.

Een uitzondering op dit signaal is als een vrouw heel jong of onervaren met relaties is, dan betekent dit signaal niet dat ze echte Bindingsangst heeft.

Hoe je echte bindingsangst kan herkennen

 1. Vraag op een ander moment (niet tijden het bindingsangst gesprek) naar haar relatie verleden.
 2. Let op of ze daar mannen noemt waar ze wel een gelukkige relatie mee had. Als dit het geval is, dan heeft het weinig te maken met bindingsangst.
 3. Als ze noemt dat ze nooit een relatie heeft gehad, of het is allemaal heel moeizaam, dan heb je wel te maken met een vrouw met Bindingsangst.

Ze investeert niet in de relatie of in jou

Dit kan zich op veel manieren uiten:

 • Ze reageert niet op berichten
 • Ze gedraagt zich afstandelijk
 • Ze wil je vrienden of familie niet ontmoeten
 • Ze stelt jou niet voor aan haar vrienden of familie
 • Ze vertelt niet zoveel over wat ze dagelijks doet (haar werk/school/vrienden/familie)
 • Ze gaat niet op uitnodigingen in om bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan
 • Ze heeft excuusjes en zegt op het laatste moment af als jullie bijvoorbeeld familie van jou gaan ontmoeten

Ze wil het niet hebben over jullie toekomst

Wanneer je een gesprek gaat hebben om exclusief verder te daten of zelfs ‘vriendje en vriendinnetje’ te worden, zal je zien dat vrouwen met bindingsangst zich opeens ongemakkelijk gaan voelen.

Ze veranderen van onderwerp, of geven vage, nietszeggende antwoorden.

Je hoort bijvoorbeeld:

 • Laten we het gewoon leuk hebben
 • Ik wil er geen labeltje op plakken

Als ze zegt: “Je gaat te snel voor mij”, dan betekent dat waarschijnlijk ook echt dat je te snel gaat. Lees hieronder de tips goed door om te ontdekken wat je dan kan doen.

Ze wil zich niet open stellen

Wanneer jullie beiden je kwetsbaar opstellen, helpt dat om elkaar beter te leren kennen. Wat heel normaal is in relaties. Naarmate jullie samen meer afspreken, is het heel normaal om verhalen van haar te horen. Ze vertelt je over haar verleden, familie, opvoeding, hoe ze was als kind etc. (er zijn zelfs heel goede vragen hiervoor).

Als een vrouw bindingsangst heeft, zullen jullie gesprekken niet echt die diepgang krijgen. Ze zal zich niet openen naar jou toe, waardoor alles heel casual en oppervlakkig blijft.

Dit signaal is niet het enige waar je op wil letten. In zijn eentje kan het ook betekenen dat ze gewoon meer tijd nodig heeft of je niet vertrouwt.

Ze heeft het wel over de toekomst, maar niet over plannen met jou

Dit is een heel typisch signaal dat een vrouw geen relatie wil. Misschien door bindingsangst, maar misschien ook omdat ze… gewoon geen relatie met je wil.

Deze vrouwen zullen namelijk niet echt plannen met je maken voor in de toekomst. Vakanties doet ze met vrienden of familie, maar niet met jou. Zeker als jullie elkaar al langer kennen (9+ maanden) dan is dit iets waar je op wilt letten. Voor die tijd zegt het niet heel veel.

Ze reageert soms dagen niet op je berichten

Er zijn tal van redenen waarom een vrouw niet reageert op je berichten. Sommigen zijn heel onschuldig (ze heeft het druk, haar telefoon stond uit). Sommigen kunnen ook serieus zijn (ze vindt je gewoon niet leuk, ze heeft iemand anders ontmoet).

Maar als je een vrouw met bindingsangst treft, dan zal je soms zien dat je haar niet kan bereiken. Bijvoorbeeld op momenten dat je plannen wilt maken.

Meestal kan je wel een bericht terug verwachten binnen een dag. Zo niet, dan is er iets aan de hand.

Ook hier geldt weer: op zichzelf zegt dit signaal niet, maar in combinatie met alle andere signalen wel.

Ze doet afstandelijk als jij te dichtbij komt

Als jij toenadering zoekt of de relatie serieuzer wil maken, neemt een vrouw met bindingsangst juist een stap terug.

Het lijkt soms wel alsof hoe dichter jij bij haar komt, hoe verder je haar van je wegduwt. Heel typisch is ook wanneer jullie over iets aan het praten zijn, en ze plotsklaps dichtslaat als jullie over iets persoonlijks praten.

Oorzaken

Het is niet altijd duidelijk waar Bindingsangst (echte) vandaan komt. Dat is omdat er geen doorslaggevende studies mogelijk zijn naar de oorzaak. Er wordt wel gedacht dat het komt vanwege een trauma tijdens de kindertijd. Bijvoorbeeld ouders die het kind verwaarlozen, verlies van een dierbare of mishandeling.

Ook meer recente trauma’s kunnen Bindingsangst veroorzaken. Denk aan lastige break ups of verschrikkelijke ex-partners.

Omdat de oorzaak vaak niet duidelijk is, is het niet altijd makkelijk om te zeggen of iemand met zo’n verleden echte Bindingsangst heeft, of dat ze gewoon zo’n verleden heeft zonder echte Bindingsangst, maar gewoon geen relatie wil.

Wat zij eraan kan doen

Als een vrouw echte Bindingsangst heeft, dan is therapie de aangewezen oplossing.

Dat is omdat de oorzaken vaak vrij serieus zijn, zoals trauma uit haar kindertijd of zware break ups.

Een therapeut, oftewel een gecertificeerde psycholoog (dus niet pseudo wetenschap zoals familieopstellingen, sjamanen of edelsteenverkoopsters op TikTok) kan haar hierbij goed helpen en methodes geven om om te gaan met haar bindingsangst.


Waarom je haar met rust moet laten

Als een vrouw bindingsangst heeft, is het slim om haar met rust te laten. Zo geef je haar de ruimte om haar gevoelens op een rijtje te krijgen, en voorkom je dat jij nog meer druk op haar legt. Omdat de oorzaak van haar bindingsangst waarschijnlijk ook lag in jouw verliefde gedrag en ’te snel willen gaan’, werkt het dus goed als je nu het tegenovergestelde doet.

Waarom ze dit nodig heeft

Als ze echt Bindingsangst heeft, gaat het lang duren voordat ze gewend is geraakt aan het idee dat het met jou wel goed komt. ze zal misschien zelfs in therapie moeten ervoor.

Als ze bindingsangst heeft zal het korter duren, maar nog steeds maanden.

Als je dat onzeker maakt, jammer dan. Je gebruikt haar niet om je ego te boosten, maar je doet er alles aan om een relatie te krijgen die voor jullie beide leuk is en betekenis heeft.

Je zal merken dat dit op de lange termijn veel beter is voor je ego dan wanneer je haar met tranen doordrenkte liefdesbrieven stuurt en ze je vol afgrijzen afwijst.

Want denk niet dat jij anders bent en dat je haar kan vertellen wat je voelt zonder repercussies. Je weet niet waar je staat. Als je dat wel wist las je dit artikel niet. Dus haal even diep adem, homie. En wacht rustig af. Totdat ze vanzelf bijdraait.

“Ik weet dat het paradoxaal is.”

Verliefd zijn op een vrouw is prachtig. Maar elke man wordt er super wanhopig van. En dat stoot vrouwen af.

Mijn advies: Lees ook dit artikel over wat te doen als een vrouw afstandelijk doet en wat te doen als je te lief bent voor vrouwen.


Wat je fout deed als partner

Als een vrouw geen relatie met je wilt, betekent het dus vaak dat ze je niet leuk genoeg vindt.

Omdat jij:

 • Te snel ging
 • Te veel naar haar appt
 • Te snel haar voor wil stellen aan vrienden en familie
 • Te snel ‘relatie dingen’ met haar wil gaan doen
 • Te snel zegt dat je verliefd bent
 • Niet meer zo aantrekkelijk bent als in het begin
 • Te lief bent geworden
 • Haar vrijheid te veel inperkt
 • Over je heen laat lopen

Sommige van deze dingen wil je nooit doen in een relatie. Andere dingen mag je na een tijdje doen.

Te veel appen, te lief zijn, haar vrijheid inperken, niet meer aantrekkelijk zijn… dat zijn allemaal dingen die je niet na 4 weken wilt doen, maar net zo goed niet na 4 jaar. Het zijn allemaal afknappers en zorgen ervoor dat ze een relatie met jou niet ziet zitten.

To Do:

Pak een pen en papier erbij en loop door de lijst hierboven en de video hieronder heen en schrijf de gedragingen op die je herkent bij jezelf. Zodra je dat gedaan hebt, ga je verder.

Leer hoe je aantrekkelijk bent voor haar

Een van de beste dingen die je kan doen als man, is leren wat vrouwen aantrekt en waar vrouwen voor vallen. Laten we eerlijk zijn; het is niet alsof je gedrag tot nu toe tot resultaat heeft geleid.

Het is tijd om wat anders te doen en ervoor te zorgen dat ze wél die verliefdheid ontwikkelt waardoor ze een relatie met je aan wil gaan.

Kijk allereerst onze podcast hieronder over wat te doen:

Hier zijn onze adviezen om haar bindingsangst op te lossen:

1: Begin zelf niet over een serieuze relatie

De etiquette is dat een vrouw over de relatie begint, en niet de man.

De redenen hiervoor vertellen we in de YouTube video hierboven.

Voor nu wil ik dat je in je lange oren knoopt dat je nooit maar dan ook nooit aan haar verkering vraagt.


2: Beknel haar vrijheid niet

Als ze een ex had die haar niet goed behandelde, bijvoorbeeld omdat hij stopte met zijn best doen, is ze natuurlijk blij dat ze van die gozer af is.

Maar ze kan ook te maken hebben gehad met een man die in een relatie ontzettend claimerig werd. Die haar tien keer appte als ze het lef had om zonder hem op stap te gaan. Om te vragen “of het gezellig is”. Of haar op Gestapo-achtige wijze in de smiezen begon te houden.

Zou jij daar gelukkig van worden?

Sommige vrouwen hebben een vriendje gehad die wel heel erg ver ging in de mate waarin hij haar bespioneerde. Het kan nogal beklemmend aanvoelen wanneer je in het begin van een relatie iemand erg leuk vindt, maar dit langzaam om begint te slaan naar een creep die elke stap die je zet in de hand probeert te houden. Het gevolg is dat ze ook in dit geval blij is dat ze van hem af is.

“Maar daardoor is ze haar vrijheid als single gaan overwaarderen.”

Ze verkeert in de veronderstelling dat wat ze nu als single meemaakt uniek is. Ze heeft waarschijnlijk niet door dat wat haar ex-vriendje deed, niet normaal was. Ook als ze verstandelijk zegt dat ze weet dat het niet normaal was, betekent niet dat ze dit in haar onderbuikgevoel begrijpt.

Als ze niet veel relaties heeft gehad en ze treft bij toeval 1 of andere eikel die het niet kan nalaten al haar gangen na te trekken, zal ze het hebben van een relatie automatisch associëren met je beklemd voelen.

Het is het gevolg van hoe associatief ons brein werkt.

Waarom ook ‘goede’ relaties beklemmend kunnen zijn

Maar ook als het een vrij normale, standaard relatie was en het ex-vriendje helemaal niet zo vervelend deed kan ze zich beklemd hebben gevoeld. In zo’n geval heeft ze vaak op jonge leeftijd, bijvoorbeeld op haar 15de verkering met hem gekregen. Vervolgens gaat het een keer uit op haar 25ste, en blijkt ineens hoeveel je kan doen als je niet 1 of andere gast heb die je in je nek staat te hijgen.

“Laat zien dat het geen probleem vormt.”

Ik weet dat je heel verliefd bent. Ik weet dat je continu bij haar wil zijn. En dat je niet kan wachten om haar mee te nemen op je bagagedrager a la Gers Pardoel.

Maar beter doe je rustig.

En geef je haar alle vrijheid die ze nodig heeft.

Ze heeft een hele duidelijke drijfveer. Een heel duidelijk probleem. Pas als jij dit kan ontkrachten, zal zij een relatie overwegen. Je moet niet tegen over haar gaan zitten om er een rationele gesprek over te voeren. Dat gaat ‘m niet worden, vriend.

Laat haar zien dat je haar vrijheid waardeert

Je zult haar over de loop van dat jullie aan het daten zijn moeten laten zien dat haar angsten geen werkelijkheid zullen worden.

Als ze haar vrijheid waardeert, stimuleer haar dan om te doen waar ze zin in heeft. Zorg dat ze de dingen blijft doen die ze denkt te missen als ze een relatie in gaat. Vertel nep-verhalen over hoe je een hekel hebt aan dat ene stel wat elkaar niet vrij laat, of een andere verbastering van het probleem wat zij heeft. You get the picture.


3: Je focust teveel of ze verliefd op je is

Er is een vuistregel in de psychologie. Wanneer jij je aandacht richt op een gevoel, wordt het minder sterk. Je krijgt er grip op, in plaats van dat het grip op jou heeft.

Wanneer jij haar vanuit een behoefte om bevestig continu vraagt of ze je leuk vindt, of ze verliefd is, of ze niet kan wachten met je te trouwen en kinders te maken…

Dan vraagt zij zich af: “Ja, ben ik eigenlijk verliefd op hem?”

Wanneer ze zichzelf dat moet afvragen, dan heb je verloren.

Ze zal tot de conclusie komen dat dit allemaal wel meevalt. En dat jij te hard van stapel loopt. Want ze is simpelweg nog niet zo ver. Dat jij ernaar vraagt helpt ook geen zak.

Dus kalmeer.

En wacht rustig af.

Spreek niet over dat je een relatie met haar wilt, en vraag haar niet of ze verliefd op je is. Het is raar voor een man om te doen, en het helpt je helemaal niet.

Wat je wel helpt is het volgende:


4: Jouw onzekerheid is het probleem

Er is geen enkele reden om haar ervan te overtuigen dat ze een relatie met je moet nemen.

Als je mijn tips opvolgt weet je dat het helemaal geen kwaad kan om je te gedragen alsof je haar vriendje bent. Maar alleen op de positieve dingen. Hou haar handje vast in het openbaar, doe af en toe attente dingen voor haar en zorg dat je veel positiviteit in haar leven brengt.

Maar het negatieve wil je allemaal vermijden. Dus geen claimerig gedrag, geen aanhankelijk gedoe en alles waar ze op kan afknappen. En dat is waar de meeste vrouwen mee te maken krijgen in een relatie.

“Dat komt door mannelijke onzekerheid.”

Wanner je als man onzeker bent, verander je in een b*tch. Je dag draait om een vrouw. Je bent bang dat ze bij je weg gaat. Je doet niets anders dan daar geobsedeerd over zijn.

Hiermee schrik je haar niet alleen af, je garandeert ook dat je een rotleven bouwt voor jezelf. Stel je voor dat jij je gewoon kan focussen op de dingen die moeten gebeuren in plaats van met een tissue in je hand snotterend te wachten totdat ze je terug appt.

Maar goed. Omdat ik zo aardig ben leg ik je hieronder uit hoe je het voorgaande allemaal kan voorkomen.


5: Realiseer dat jij de macht in handen hebt

Je hebt misschien gemerkt dat het nogal wat moeite kost om een vrouw te versieren.

Allereerst moet je haar ontmoeten, dan op een eerste date gaan, en een tweede, derde.. het goed doen in bed als het daarop aankomt.

Al met al een hoop werk.

Maar nu komt het interessante.

“Vrouwen hebben alle macht in handen als het gaat om seks.”

Wanneer jij er een aanspreekt, hebben ze alle macht:

 • Zij kunnen je afwijzen.
 • Je belachelijk maken voor de ogen van haar zwaarlijvige vriendinnen.
 • Ze heeft op elk punt in de interactie het volste recht om te besluiten dat ze je een loser vindt, en dat haar Rabbit niet alleen het langer vol zou houden, maar ook nog eens meer punten scoort op een IQ-test dan jij.

Dat is de macht die vrouwen hebben. Het is iets wat evolutionair is ingeprogrammeerd.

Brace yourselfDe harde evolutionaire waarheid

Hoe dit gebeurt, maakt het DNA geen fluit uit. Als daar honderd harten voor gebroken moeten worden, so be it.

De reden dat vrouwen jouw afwijzen is heel simpel. Haar genen willen een zo sterk mogelijk mannetje met zo sterk mogelijk sperma. (Bron: The Selfish Gene). Zodat de kans voor haar zo groot mogelijk wordt op een sterk kindje. Dat bestand is tegen de in de oertijd serieuze bedreigingen, die nog steeds ons gedrag van vandaag de dag bepalen.

Voor een vrouw is het “hit or miss”.

Als ze zich laat bezwangeren door een of andere loser, dan zit ze eerst 9 maanden met een slap embryo in haar baarmoeder. En dan mag ze nog even gaan hopen dat dit zwakke kindje de eerste 18 jaar van zijn of haar leven goed gaat doorkomen.

Had ik al gezegd dat zij in beide periodes geen andere keus heeft dan er achteraan rennen en alle rommel op te ruimen die haar nageslacht veroorzaakt?

Dus als het kindje er manisch depressief uitkomt omdat dit toevallig in jouw genen zit, zij de komende 18 jaar een soort psychiatrisch verpleegkundige is?

Daarom zijn vrouwen een tikje voorzichtig met wie ze naar bed gaan.

Ook al hebben we tegenwoordig voorbehoedsmiddelen, die zijn er nog niet zo lang. Haar evolutionair ingeprogrammeerde angst maakt dat ze, wanneer ze met iemand naar bed gaat, er liever zeker van is dat wanneer er iets mis gaat, er op z’n minst een Hulk-achtige foetus in haar buik begint te groeien in plaats van een kindje van een slapjanus.

“Maar Sander,” zeg je, “Dat is dus de macht van vrouwen. Maar je riep net dat wij als mannen macht hebben. Hoe zit dat dan?”

Die macht begint wanneer jij en een vrouw seks hebben gehad.

Dit heeft met twee dingen te maken.

“Ze wil dat je bij haar blijft.”

Kijk:

Seks heeft een andere betekenis voor een vrouw dan voor een man.

Evolutionair gezien betekende het dat ze een kindje ging werpen na een maand of negen. Zonder sterke man achter je was je in de oertijd – dus voor de afgelopen 250.000 jaar – als vrouw alleen ronduit f*cked. En wanneer het kindje geboren is, wordt het helemaal ongemakkelijk. De kans dat je kindje (en jij als single vrouw) het overleven, zijn nagenoeg nihil.

Dit heeft nogal een sterke indruk gemaakt op onze vrouwelijke voorouders. Waardoor zelfs hedendaagse vrouwen een angst hebben om in de steek gelaten te worden door een man waarmee ze naar bed gegaan zijn.

“De man daarentegen heeft hele andere seksuele voorkeuren.”

Ik hoop dat ik je niet hoef uit te leggen dat de meeste mannen het liefste naar bed willen met zoveel mogelijk vrouwen.

Ik bedoel, als je 200 verschillende naakte lijven kan zien op een of andere 18+ site, lijkt me dat een genoeg bewijs dat je seksuele smaak als man veel te maken heeft met variatie.

Waarom het als man voordelig is om veel vrouwtjes te hebben

Als man is het evolutionair gezien nogal voordelig om met zoveel mogelijk mooie en gezonde vrouwen naar bed te gaan. Wanneer je dit doet, wordt de kans op gezond nageslacht veel groter.

En daar hoef je niet per se te blijven hangen wanneer het kwaad is geschiet en er een kindje in haar baarmoeder zit.

Kwestie van op naar de volgende.

Althans, dat geldt voor de “alfa mannen“. Oftewel de populaire mannen in de oertijd. Zij hadden genoeg opties onder de vrouwen, en hadden dus de mogelijkheid om met meerdere vrouwen naar bed te gaan.

Wat je communiceert als je snel een relatie wil

Wanneer jij te snel communiceert dat jij een relatie wilt, communiceer je eigenlijk dat jij geen alfa man bent. Een alfa man zou er niet eens over denken om dat te doen. Een relatie is simpelweg niet on his mind omdat hij meerdere vrouwen heeft.

Behalve als hij er één heel bijzonder vindt.

Maar dan heeft hij nog steeds een hoge mate van onafhankelijkheid. Hij weet dat zij vroeg of laat over een relatie zal beginnen. Hij hoeft er niets voor te doen dan af te wachten en met zoveel mogelijk andere vrouwen naar bed te gaan. Vroeg of laat zal ze bij hem aankloppen en hem smeken of hij haar vriend wil worden.

Samengevat:

 • Vrouwen zijn de “gatekeepers” van seks. Zij beslissen uiteindelijk met wie ze slapen.
 • Mannen zijn daarentegen de “gatekeepers” van emotionele toewijding. Zij kiezen aan wie zij hun toewijding voor langere tijd geven.

Omdat dit tegengestelde belangen zijn krijg je een heel eenvoudige situatie.

Zij wil namelijk dat jij een relatie met haar begint. Maar omdat jij alle macht hebt, heeft zij geen idee waar ze staat.

Vergelijk het met een vrouw aanspreken in de club: van te voren heb je geen idee of ze je leuk vindt en het kan zomaar een uur of vijf duren voordat je weet of ze met je naar bed wil.

Voor vrouwen is dit nog veel erger

Voor hen duurt het in het geval van een alfa mannetje nog veel langer om er achter te komen of hij haar aan het lijntje houdt, of dat hij daadwerkelijk een relatie met hen wilt.

Maar jij gaf die macht weg!

Dit gaat alleen op als jij niet na twee dates met een gitaar onder haar raam staat om haar te smeken of ze alsjeblieft je vriendin wil worden. Dan geef je in een keer alle macht weg, en mag zij gaan nadenken hoe leuk ze je vindt.

En als zij nog niet zo verliefd is als jij, dan is het gelijk einde oefening. En heb je niet de kans om haar verliefder te maken.


6: Vraag haar er wel naar als het te lang duurt

Stel, je bent een jaar met een vrouw aan het daten. En ze is er nog steeds niet over begonnen.

Op dat moment is het wel tijd om even subtiel te informeren waar je staat.

Zeg: “Ik voel me er oncomfortabel bij om dit ter sprake te brengen. Ik vind het niet mijn taak. Maar wat zijn we van elkaar?”

Dit zijn uitzonderingsgevallen.

Wanneer dit gebeurt wil je ook weten wat er aan de hand is. Maar als je haar echt leuk vindt, en het eerste jaar is nog niet verstreken: Hou dan lekker je mond. Het is enorm weird wanneer een man dit doet.


7: Ze vindt het aantrekkelijk als je opties hebt

Dit is iets wat je goed in je oren moet knopen.

Voor vrouwen is het biologisch nou eenmaal niet aantrekkelijk als jij geen andere opties hebt. Het getuigt van slappe genen, een gebrek aan een ruggengraat en andere eigenschappen die voor haar voortplantingssucces van belang zijn.

En ook wanneer jij als “alfaman” op een later moment toch voor haar kiest. Dan is die investering in haar ogen veel meer waard. Je kiest immers haar uit een schare andere vrouwen om een relatie mee te beginnen. Dat is nogal wat.

Maar dan moet ze er eerst wel een beetje voor vechten. En voelen dat jij andere vrouwen in je leven hebt. Want ongemerkt vindt ze het opwindend om te weten dat jij zomaar naar iemand anders kan gaan.

“Dus post af en toe een foto met een andere vrouw”

hotel-roomLaat op je meest droge toon vallen dat je ergens uit eten was met een vrouwelijke collega (zonder er verder op in te gaan). Vertel het als onderdeel van een verhaal, alsof het niets is.

Ik postte een tijd lang allemaal foto’s van mij met vrouwen op mijn sociale media profielen. Je zou denken dat dit vrouwen afschrikt. Maar in feite vonden ze het loei-interessant.

Als een vrouw er wel nare opmerkingen over maakte, was dit puur omdat zij niet kon uitstaan dat ze dit stiekem leuk vond.

Ik zeg dit niet uit arrogantie.

Ik zeg het omdat vrouwen die dit hebben gezien regelmatig met me naar bed gingen. Het is het ultieme bewijs dat vrouwen vallen op mannen die populair zijn bij andere vrouwen.

Dus wees niet bang om af en toe een foto te plaatsen, koffie te gaan drinken met een vrouwelijke collega of vriend of zelfs je buitenvrouw te namedroppen. Dat is jouw taak. Om er een beetje druk op te zetten, zodat zij zich geroepen voelt om over een relatie te beginnen.

Want als ze weet dat jij toch wel blijft proberen, dan voelt zij ook geen urgentie om een relatie met je aan te gaan.


8: Gedraag je alsof je al haar vriend bent

Kijk. Je kan het als een vijfdeklasser tijdens een lunch aan haar vragen, of ze verkering met je wilt.

Of je kan het als een volwassen vent zich simpelweg laten ontwikkelen. Door je te gedragen alsof je al haar vriend bent.

 • Fatsoeneer haar kleren.
 • Hou haar hand vast in het openbaar.
 • Zeg dingen als: “Mijn meisje ziet er goed uit vandaag.”
 • Of: “Ik kan je zo wel meenemen naar mijn ouders.”
 • Stel haar voor aan je vrienden als je vriendin.
 • Doe dingen die stelletjes doen.

Wanneer je dit doet laat je duidelijk merken wat je intentie is. Tegelijk begin je er niet over en doe je waar je zin in hebt. Niet alleen zal ze de gebaren waarderen, tegelijk zal ze zich afvragen wanneer ze jou “voor haarzelf” kan krijgen.

En dat is precies waar je haar wilt hebben.

Maar weet je wat er ook gebeurt?

Je verhoogt de kans dat ze zich als jouw vriendinnetje begint te gedragen. En dat ze jou uiteindelijk om een relatie zal vragen.

Dit komt door het Pygmalion effect.

Wat het Pygmalion effect is en hoe het jou helpt om haar verliefd te maken

Een van de voornaamste onderzoeken die dit heeft aangetoond gaat als volgt. Leerlingen van een schoolklas krijgen een IQ-test voorgeschoteld. Na afloop wordt de leraar de resultaten meegedeeld over welke kinderen het slimst zijn.

Althans, dat denkt de leraar. In feite hebben de onderzoekers met de resultaten geknoeid. En geven ze hem dat indruk dat een aantal kinderen die in feite heel dom zijn, juist heel slim zijn.

Deze leerlingen krijgen een voorkeursbehandeling van de leraar. Hij zal hen, bewust of onbewust behandelen alsof ze slimmer zijn. En meer van hen verwachten.

“En wat dit voor effect heeft?”

Aan het eind van het jaar krijgen de leerlingen nog een IQ-test. En alle leerlingen die als slim zijn behandeld, zijn hoger gaan scoren.

En wanneer je een stel kleuters slimmer kan maken op één van de meest valide wetenschappelijke testen die er zijn, puur door hoge verwachtingen van ze hebben….

Dan kan je ook een vrouw verliefd op je maken door te doen alsof dit het meest logische op de aardbol is.

Ze zal zich onbewust naar jouw verwachting gedragen.

Dus dat is kat in het bakkie.


9: Laat haar wennen aan het feit dat jij geweldig bent

3pzgfkIk heb het al eerder genoemd, maar jij doet dus het tegenovergestelde dan die sullige vriendjes van haar.

Wil ze vrijheid, dan laat je haar gaan. Wil ze geen slapjanus, dan geef je leiding. Heeft ze een traumatische ervaring gehad, dan laat je haar dit lekker zelf uitzoeken maar ben je de rots in de branding zodat zij niet door haar emoties wordt weggespoeld.

Je zal haar langzaam moeten laten zien dat het ook heel leuk kan zijn om een relatie te hebben. Zodra ze ziet dat haar ergste angsten geen werkelijkheid worden, kan het ineens een stuk aantrekkelijker zijn om te vertellen dat ze van je houdt.

“Voor bonuspunten kraak je stelletjes af die het helemaal verkeerd doen.”

Zeg bijvoorbeeld:

“Oh, die Anton en Antoinette zijn altijd zo vervelend. Die kunnen niets doen zonder elkaar en hebben helemaal geen eigen leven meer.”

Zeg het tussen neus en lippen door en speel in op wat zij graag wil. Zo stel je haar niet alleen gerust, je spreekt in de derde persoon uit wat je verwachting is van jullie aankomende relatie. Zonder dit expliciet te benoemen.

Zo voorkom je ongemakkelijke gesprekken, maar ben je tegelijkertijd heel duidelijk in wat je wilt.

Laat constant zien dat je tegen het gedrag bent wat zij niet meer wil. En ze zal vanzelf gerust gesteld raken.

Dus check yourself before you wreck yourself. En heb een beetje geduld.

Boks,
Sander

PS: Zoals je dus hebt geleerd, komt haar bindingsangst door jouw gedrag. Als je jouw gedrag zo snel mogelijk wilt aanpassen naar het gedrag van een aantrekkelijk man, raad ik je aan om deze 3 dingen te doen:

 1. Lees Tim Veninga’s boek Manslut. De versiertechnieken heb je niet veel meer aan, maar er zat voor mij heel veel gouden informatie bij waardoor ik leerde niet meer te lief te zijn in relaties.
 2. Lees het ‘Ijskoud Zelfvertrouwen Met Vrouwen’ artikel van Tim.
 3. Lees onze populairste artikelen ‘of all time’.