In deze blog leer je:

  • Wat apen, die bananen zien, te maken hebben met vrouwen versieren;
  • Hoe ik 9000 euro verloor, omdat ik naar het stemmetje in mijn hoofd luisterde;
  • 3 simpele trucjes om vanaf vandaag veel positiever te denken en het negatieve stemmetje in je hoofd laat zwijgen;
  • Waarom David eigenlijk een Baas is en Goliath een Bitch.

 

Ik heb besloten deze blog te schrijven na aanleiding van de chicks die ik de afgelopen tijd heb gedate. Keer op keer krijg ik: “Kijk je echt geen TV?”. Het antwoord hierop is standaard “Nee,” waarop zij haar standpunt verdedigd door te zeggen: “Ik kan zo heerlijk ontspannen als ik voor de TV zit.”. Chick, als je eens wist wat je met jezelf doet. Zij is niet de enige. Weinig mensen kunnen die verleiding weerstaan.

Iedere vrijdagavond om half 9 gaat depressief en te dik Nederland op de bank zitten. Bij voorkeur met een calorie rijk maar nutriënten arm goedje in hun hand. Voor de komende zoveel minuten kan Nederland kijken naar de televisie om ‘even lekker te ontspannen’ na een dagje hard werken. Ze gaan met z’n allen The Voice of Holland kijken. Gemiddeld trok elke aflevering van het seizoen 2013 2,63 miljoen kijkers.

Ergens hebben 2,63 miljoen mensen besloten dat het kijken van dit programma beter is dan iets aan hun eigen leven doen. Zelf was ik lang geleden niet veel beter. Ik woog 93 kg bij een lengte van 1.75. Ik ontbijt soms hamburger als ik het kon opbrengen om daadwerkelijk eten voor mezelf te maken. Dus ergens schrijf ik deze blog ook om je te behoeden voor de ervaringen die ik heb gemist als dik tv kijkend mannetje. Ergens is het kijken naar mensen die hun dromen achterna gaan op TV leuker dan je eigen dromen na te jagen.

Grappig genoeg heb jij ook een ‘Voice of Holland’. Een stem die af en toe nog je dromen en verlangens naar je fluistert. Maar ergens tussen je geboorte en het lezen van deze blog heb je besloten om er niet meer naar te luisteren. Je hebt de hoop erin opgegeven. Je bent de stem die je dromen naar je fluisteren, weliswaar onbewust, vergeten. Enerzijds heb je dit gedaan door hem af te leiden, anderzijds door hem te onderdrukken.

Zes jaar geleden had ik de hoop opgeven in de beeldbuis: “Waarom zou ik voor me laten bepalen wanneer ik wat kan kijken?” was de insteek. Dus leek het me toen veel productiever om alle seizoenen van Jersey Shore en House M.D. te downloaden op mijn laptop. Hersenloos dag in dag uit serie’s op je laptop kijken is natuurlijk veel beter dan de televisie. Mijn grootste zorgen in die tijd was: “Welke serie ga ik zien als ik deze serie heb uitgekeken?”.

Ik had letterlijk een kut gevoel als een serie was afgelopen. Ik miste Serie X en ging opzoek naar mijn volgende high als een drug junkie. Voor je gevoel kom je terecht in een zwart gat met de gedachte: “Eeeh, ok, wat nu?”. Uit ervaring van mezelf en anderen is dit effect het sterkst als je in een zomervakantie besluit 8 seizoenen van series achter elkaar te kijken. Wie heeft dit niet gedaan right? Who needs vitamine D als je ook de hele dag binnen kan zitten.

Nou wil ik natuurlijk niet zeggen dat iedereen die tv kijkt geen leven heeft. Toch zit er ergens een component in tv kijken waardoor we elke keer weer die afstandsbediening in onze hand hebben. Om specifieker te zijn spelen er twee componenten een rol. Beide zijn funest voor je drive als man.

Component #1: Het bananen experiment

In 1990 deed de Italiaanse onderzoeker Giacomo Rizzolatti samen met zijn team onderzoek naar de hersenen van apen. Om specifiek te zijn wilde hij weten welke hersendelen actief zijn bij het uitvoeren van een bepaalde activiteit. De aap in kwestie kreeg van de onderzoekers een banaan om het vervolgens op te eten. Met elektroden in de hersenen van de aap werd alles gemeten en verliep het experiment zoals gepland. Toen ze echter terug kwamen van hun lunch ontdekten ze iets wat tot op dat moment nog nooit waargenomen was. Serendipiteit op zijn best.

De elektroden zaten namelijk nog aan de hersenen van de aap bevestigd toen de onderzoekers gingen lunchen. Eén van de onderzoekers stapte de onderzoekskamer binnen terwijl hij nog aan het eten was. Ineens gingen alle apparaten bellen en rinkelen: ze meten hersenactiviteit bij de aap die naar de onderzoeker keek. Wat dit verhaal bijzonder maakt, zijn de hersendelen die actief waren bij de aap bij het zien van de onderzoeker. Dezelfde hersen delen die actief waren tijdens het eten van de banaan waren ook actief bij het ZIEN van iemand die een banaan eet. Dit werd de geboorte van de zogenaamde spiegelneuronen.

 

journal.pbio.0040302.g004

 

Wat hebben spiegelneuronen en tv kijkende mensen met overgewicht met elkaar te maken? Spiegelneuronen geven je bij het zien van dingen dezelfde ervaring als het zelf daadwerkelijk ervaren. Het zien van iemand bij de voice of Holland die passievol het publiek laat genieten van zijn stem, brengt ons ook in extase. Het zien van een vriend van je die voor onze ogen een dame versierd brengt ons vreugde en hoop dat we het zelf ook kunnen.

fotoEén van mijn beste vrienden spreekt nog even snel een dame aan voordat ze haar huis binnen stapt.

 

Om het nog makkelijker voor je te maken: hoe voelde jij je toen de grote neger in The Green Mile op de elektrische stoel kreeg? Hoe voel jij je als man als je een filmpje ziet als een andere man met zijn klokkenspel tegen een paal aan loopt?

Ik hoor vaak om me heen dat men graag tv kijkt omdat het ze ‘ontspant’. Dit klopt ook. Heroïne werkt ook ontspannend, dat zegt nog niet dat je het moet doen. Wat je doet is een externe stimulans je emotionele toestand laten veranderen. Je zorgt ervoor dat iets anders dan je vrije wil je blij, verdrietig of boos laat voelen. Hoewel dit heel makkelijk is om te doen (je doet notabene niks), is het ook erg gevaarlijk voor je mannelijkheid.

Net zoals bij drugs, raak je verslaafd aan de externe stimulans. Je vergeet (of beter gezegd verleerd) hoe je zelf positieve emoties kan genereren. Je wordt afhankelijk van de prikkel om je goed te voelen. Dat is het gevoel dat ik ervoer na de afloop van 8 seizoenen Dexter. Je prikkel is weg. Je hunkert naar meer. Op naar je volgende serie waar je naar kan staren. We hebben andere mensen nodig om ons goed te voelen. Het creëren van je eigen goede emoties wordt steeds lastiger.

Wat denk je dat dit doet met je positieve en negatieve stem in je hoofd? Denk je dat je in jezelf gaat geloven als je afhankelijk bent om je goed te voelen door je beeldscherm?

Dit fenomeen doet zich ook voor in mannen die beginnend zijn in hun vrouwen versier avonturen. Vaak als mannen beginnen met vrouwen versieren, hebben ze een niet noemenswaardige trackrecord met de vrouwen. Op een gegeven moment begin je aardige stappen te maken met de vrouwen door de waardevolle tips die je hier leest ;). Je eerste nummer, daarna je eerste make-out en voordat je het weet eindigt de avond in je eerste telefoonnummer. Je gaat appen en het voelt goed. Totdat ze niks meer zegt. Je voelt een baksteen in je buik. Je verlangt weer naar die toffe emoties. Je gaat heel plakkerig doen en voordat je het weet praat ze niet meer tegen je. Je was te graag opzoek naar haar. Eigenlijk was je naar de emoties opzoek die je van haar kreeg. Waarom denk je dat ze niet met je wou praten? Ze had door dat je afhankelijk was van haar om je goed te voelen. Zij wil dat ZIJ jou nodig heeft voor positiviteit en niet andersom. Jij moet haar tv scherm worden.

Component #2: Je interne snooze knop

In 2008 vond de kredietcrisis wereldwijd plaats. Doordat in Amerika er werd gesjoemeld met hypotheken van mensen stortte het hele bankenstelsel wereldwijd in elkaar. Ik was toentertijd helemaal weg van financieel nieuws en speelde online veel beleggingsspelletjes. Niemand was zo gek om in juli 2008 te investeren in de aandelenmarkt. Aandelen waren nog nooit zo laag geweest. Maar na het doen van goed onderzoek had ik daar toch een andere mening over.

chartsDe ‘Fallen Angel’ strategie is het investeren in bedrijven die zonder echte concrete reden in prijs zijn gedaald. Fallen Angels zijn slachtoffer van een paranoïde aandelenmarkt. Mensen raken nerveus en verkopen al hun aandelen waardoor de prijs van deze, in essentie, goede bedrijven ook daalt. Na het doen van marktonderzoek zag ik dan dat een bepaald aandeel op 10 dollar stond. Voor de crisis stond het nog op 40. Het was verder niet verbonden met de financiële instituten die de crisis hadden veroorzaakt: tijd voor easy money.

Dezelfde dag maakte ik een account aan bij Binck en had ik 3000 euro wat ik kon investeren op dat moment. Ik kreeg het registratieformulier thuis gestuurd. Maar van de investering kwam uiteindelijk niks. Met de huidige prijs van de aandelen had ik 12.000 euro kunnen hebben. Wat was hier aan de hand?

Ik had al het huiswerk gedaan. Ik wist op dat moment hoe de markt in elkaar zat. Ik hoefde nog maar één stap te nemen om makkelijk geld te verdienen.

But I didn’t. Mijn interne snooze knop drukte mijn plan om makkelijk geld te verdienen uit. De meest succesvolle investeerder ooit (Warren Buffett) verdiende met dezelfde strategie 10 miljard dollar aan de financiële crisis. Hij snoozde zichzelf niet.

“When most panicked during the financial crisis, Warren Buffett invested”

Ik weet zeker dat je de volgende situatie herkend. Je ziet een dame waar je meteen weg van bent. Je hoort je innerlijke stem zeggen “Wat een mooie chick. Die moet ik echt aanspreken”. Je maakt de eerste bewegingen richting de vrouw van je dromen. Maar dan hoor je ineens een andere stem in je hoofd. Die stem is altijd veel luider dan de stem die zegt dat je haar moet aanspreken. “Ze is druk bezig man. Je valt haar lastig” is het beste wat hij je kan vertellen. Het zijn altijd leugens die je jezelf vertelt.

Met twee zinnen van 9 woorden heeft je stemmetje je potentiële toekomstige uit je leven gewist. Hij heeft je gedachte om haar aan te spreken gesnoozed.

De David en Goliath strijd die je leven bepaald

Dus wat heeft tv kijken, het bananen experiment en je interne snooze button met elkaar te maken? Als kind moedigen je ouders elk idee van je aan. Je ouders doen enthousiast mee als je ze vertelt dat je astronaut, brandweerman of power ranger wou worden. Op de basisschool wordt je uitgelachen als je ze vertelt dat je astronaut, brandweerman of power ranger wou worden. Je dromen worden door andere mensen voor gek verklaard. Er wordt je geleerd om niet naar je positieve David stem te luisteren. Op de middelbare school zeggen mensen dat je realistisch moet zijn als je ze vertelt dat je astronaut of brandweerman wil worden. Je wordt naar de psycholoog gestuurd als je ze vertelt dat je een power ranger wil worden, wellicht ook terecht. Door deze ervaringen wordt je negatieve Goliath stem alleen maar luider en begin je hem steeds frequenter te horen.

Maar de David in je blijft altijd praten, misschien niet altijd even luid na al die jaren. Hij is je dromen nog steeds niet vergeten. Hij wil nog steeds dat je ze achterna gaat. Of het je droombaan is of je droomvrouw. Het komt allemaal op hetzelfde principe neer. Daar komen we zo op.

Zoals ik al zei doet tv kijken twee dingen met je. Enerzijds ben je, via je spiegelneuronen, je lichaam vol aan het pompen met positieve emoties waardoor je de gedachte “Ik voel me gelukkig. Ik heb verder niks nodig in mijn leven.” kan rechtvaardigen. Stukje bij beetje wordt je verslaafd aan het feit dat je emoties worden gecreëerd en gestuurd door een kastje aan de muur.

Anderzijds werkt tv kijken of computerspelletjes spelen als een interne snooze button. Wanneer je bijvoorbeeld naar de tv kijkt, hou je je hersenen bezig. Hierdoor hoef je niet na te denken. Je hoeft niet naar de David in je hoofd te luisteren.

Doordat je door al die jaren conditionering heb meegekregen dat je ‘normaal’ moet doen, ben je vergeten om naar David te luisteren. Af en toe krijg je ineens een briljant idee om iets met je leven te gaan doen. Nieuwe baan, nieuwe vriendin of nieuwe studie. Maar al snel komt Goliath om de hoek met allerlei zorgen waardoor je interne snooze knop wordt geactiveerd: je besluit uit eindelijk niks te doen omdat het te moeilijk is, te lang duurt of omdat je bang bent om te falen. Dit is dezelfde reden waarom ik besloot niet te investeren in de aandelen. Ik liet me overtuigen door de luidere stem van Goliath terwijl David zijn huiswerk goed had gedaan. Ik durfde het niet meer.

Je David stem is niet de underdog

Je vindt het wellicht vervelend dat Goliath zo’n luide stem heeft in je hoofd. Je vindt het waarschijnlijk ook irritant dat hij luider is dan de stem van David. Maar de stem van Goliath is er om je te beschermen. Ik kan feitjes en weetjes erbij pakken over evolutionaire psychologie maar dat zal ik je allemaal besparen. Wat je moet weten is dat Goliath je wil beschermen. Daarom is die stem zo luid. Het dient als alarm signaal.

Je hersenen willen eigenlijk maar twee dingen doen: voortplanten en overleven. Dat je grote ambities en dromen hebt, boeit je hersenen niet. Als jij je zaad maar ergens in kwijt kan en zoveel mogelijk risico in het leven kan ontwijken, zijn je hersenen blij. Er is echter een scenario waarbij je hersenen wel dingen willen doen buiten je ‘comfortzone’.

“Een man heeft nooit zin om met een vrouw te praten, tenzij hij zich plotseling in een gesprek bevindt met haar.”

Je eerste dame van de dag/avond aanspreken is altijd kut. Er gaat van alles door je hoofd heen. Elk denkbeeldig doemscenario speel jij af. Toch zet jij jezelf aan om de eerste aan te spreken. En wat blijkt? Al je doemscenario’s kwamen niet uit. De tweede wordt nog makkelijker om aan te spreken. Nadat je er 10 hebt aangesproken ben je niet te stoppen en denk je tegen jezelf: “Waarom deed ik daarnet zo moeilijk?”.

Geef je hersenen bewijs

Wat je net hebt gedaan is je hersenen het bewijs geven dat het niet ‘gevaarlijk’ is om wildvreemde vrouwen aan te spreken. Dit is wat belangrijk is voor je hersenen. Bewijs weegt veel zwaarder dan beloften.

Je kan jezelf proberen om te praten totdat je een ons weegt maar je hersens komen steeds met nieuw “ja, maar…”. Door meteen in het diepe te springen geef je ze, hoe ongemakkelijk het ook is, meteen het bewijs dat het niet gevaarlijk of ongepast is om onbekende vrouwen aan te spreken. Doordat je jezelf meteen in het diepe gooit is je prioriteit niet meer “spreek haar niet aan,” maar wordt het: “Hoe gaat we dit gesprek voeren om zo min mogelijk voor lul te staan”. Hierdoor kalmeert je brein op den duur en kan je keihard pimpen. Op het moment dat ik een dame aan wou spreken maar niet durfde vroeg ik mezelf één ding af: Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Ik had en zal hier nooit een goed antwoord op hebben.

Om zo weinig mogelijk negatieve gedachten in je hoofd te hebben raad ik je drie dingen aan die je vanaf vandaag al kan doen. Het zijn kleine dingen maar samen hebben ze een groot effect:

  • Stop met tv kijken en kranten lezen

Op tv zie je alleen maar negativiteit of kijk je naar programma’s waarbij je wordt geconditioneerd om vrouwen op een voetstuk te zetten. Beide dragen aan een negatief denkpatroon in je hersenen. Als je bang bent om ‘belangrijk nieuws’ te missen, kan ik je het volgende melden. Ik volg ongeveer drie jaar geen één vorm van nieuws en ik heb nooit wat gemist. Als er echt iets belangrijk is in de wereld, praat iedereen er over en krijg je het automatisch mee;)

  • Leer je eigen positiviteit aan te maken

Ga sporten, mediteren, lezen of begin aan een nieuwe hobby waar je andere mensen ontmoet. Grappig genoeg geef Tim zijn afgelopen killerblog dezelfde tips, terwijl we tijdens het schrijven van de blogs geen contact hebben gehad over de inhoud. Er is bewijs voor al het voorgaande dat het je positiever naar het leven laat kijken. Hierdoor krijgt David een luidere stem. Doe iets lekker uit je comfort zone, ook als is het maar een kleine stap eruit. Elke keer dat jij jezelf uitdaagt geef je je hersenen het bewijs dat jij nieuwe uitdagingen aan kan. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Je programmeert jezelf tot epic succes met chicks.

  • Uit dankbaarheid

Hoe vaak sta je stil bij wat je al hebt bereikt je in je reis tot PIMP level? Hoe vaak sta je stil bij de vrouwen die al hebt durven aanspreken? Voor degene die nog niet begonnen zijn: Hoe vaak sta je stil dat je deze blog hebt gevonden en er achter bent gekomen dat je succes met vrouwen kan leren? ;)

We zijn met z’n allen vaak bezig met de volgende approach, date of turfje op je ‘aantal trio’s’ lijstje. Zelden heb je stilgestaan bij de chicks die je hebt aangesproken, ge-date of geneukt. Wees niet te hard voor jezelf. Gasten die zich ‘PUA’ (pick up artist) noemen zijn de enige gasten die ik ken die boos worden als een dikke chick of een niet zo knappe chick ze af wijst.

Serieus? Je wordt boos omdat een nijlpaard je afwijs en zich niet liet versieren door je? Wees blij met je progressie die je maakt. Rome is niet in één dag gebouwd. Doe je ogen dicht en ga alle mooie momenten af die je hebt meegemaakt. Het zijn er veel meer dan je nu tijdens het lezen van deze blog denkt. Door dankbaarheid te uiten ga je niet dingen mooier zien dan ze zijn. Je gaat dingen zien ZOALS ZE AL ZIJN.

Los van chicks, hoe vaak sta je er bij stil dat je als gezonde persoon door het leven gaat? Dat je uberhaupt twee benen hebt om op te staan? Dat je in een land woont waar je een sociaal vangnet hebt? Dat je niet de nieuwste Iphone 5s hebt is inderdaad vervelend. Weet je wat vervelender is? Oorlog, armoede en kanker. Wees dankbaar voor wat je al hebt.

My cancer scare changed my life.  I’m grateful for every new, healthy day I have. It has helped me prioritize my life. -Olivia Newton-John

Soms voelt het alsof de stem van David de underdog is. Je kans om te winnen lijkt nihil. Iedereen zegt dat je het niet moet doen. Toch is David niet altijd de underdog. Soms is Goliath de underdog, alleen willen mensen het niet zien. Soms lijkt het glas half leeg maar is het half vol. Het is maar net hoe je het WIL bekijken ;)

De bovenstaande tips hebben echt tijd nodig om in te slijten. Het duurde mij meer dan een jaar om de meeste slechte gedachten, denk patronen en activiteiten in mijn leven weg te werken. Hoe kan je het processen versnellen van lekker positief zijn? Geen chick zit te wachten op een negatieve gast of een man die niks met zijn leven doet omdat een stemmetje hem tegen houdt. Ze willen een vrolijke vent, die graag uit zijn comfort zone stapt. Die ondanks de strijdende stemmetjes in zijn hoofd, ervoor kiest om de uitdaging aan te gaan.

Ik weet toen ik de ‘Van Bitch Naar Baas-Bom’ van Tim kreeg, ik helemaal mind blown (slecht grap hehe) was. Ik had inmiddels wat maanden intensief vrouwen versieren onder mijn riem en toch was zijn shit epic. Sommige dingen had ik al doende geleerd, dat geef ik toe. Maar het koste me misschien 100 vrouwen aanspreken om bepaalde overtuigingen te integreren. De van Bitch naar Baas bom had veel ‘aha’ momenten voor me. Puzzelstukjes vielen op hun plaats. Tim bespaart je vanaf de eerste seconde moeite en pijn.

Liefde,

Ali