Tijd voor mijn favoriete onderwerp.

(not)

Feminisme en neomasculiniteit.

Ik ben er niet zo fan om hier commentaar op te geven. Ik heb wel wat beters te doen.

Maar aan de andere kant zie ik dat er twee groepen zijn die mijn materiaal niet helemaal goed op lijken te vatten:

Feministes…

…die denken dat als mannen een seksistisch grapje maken, ze gelijk bedoellen dat alle vrouwen achter het aanrecht thuishoren. Dat ze vrouwenhaters zijn, en een hekel aan vrouwen hebben.

Mannen…

…die beter willen worden met vrouwen versieren, en er achter komen dat er datingcoaches zijn die roepen hoe afschuwelijk vrouwen en het feminisme zijn. Zij denken dat ik ook zo’n datingcoach ben, omdat humor serieus opvatten.

Daarom wil ik met dit artikel voor eens en voor altijd een einde maken aan alle domme comments op YouTube. En op te helderen of we bij Versiercoach denken dat vrouwen niets anders zijn dan wandelende poetsmachines waar je af en toe een naakt kussengevecht mee kan houden.

Komt ie:

“Shocker: ik ben een feminist.”

Ik weet het, ik weet het.

Je schrikt je kapot. Of je nou een feminist of een neomasculine knuppel bent, dit had je niet zien aankomen.

Feminisme houdt in dat vrouwen dezelfde rechten verdienen als mannen.

Ben ik voor.

Vrouwen mogen wat mij betreft gelijke kansen, betaling en rechten/plichten hebben in de samenleving. Ze mogen zelfs autorijden, met alle gevaren van dien.

Dat ik af en toe dit soort grapje maak, wil niet zeggen dat ik een hekel aan vrouwen heb.

Zie je die opmerking over het autorijden hierboven? Goed voorbeeld. Het is een grapje.

Er staat niet:

“Alle vrouwen worden mijn slaven en dienen zich om 9 uur ’s morgens bij mij te melden met wodka en steak.”

Toch is dit wat veel mensen er in lezen.

YouTube-feministen hebben geen gevoel voor humor en geen relativeringsvermogen.

Tranen huilenHet doet me pijn om dit als overtuigd feminist op te moeten merken. Er is namelijk een groep mensen die compleet is doorgeschoten als het om “gelijkheid van mannen en vrouwen” aangaat. Ze ontlenen hun identiteit aan slachtofferschap. En interpreteren zoveel als ze kunnen als vrouwenhaat.

Ter uwer vermaak:

  1. Seksistische airconditioning. Omdat de airco in kantoren op een temperatuur staat afgesteld die voor mannen goed is maar voor vrouwen te koud, zien deze feministes een vrouwenhatend complot. Video.
  2. Een dikke vent maakt een woordgrapje. Wat hij niet weet, is dat hij praat met een activist die het opvat als aanranding. Hoe een woordgrapje in godsnaam gelijkstaat aan aanranding, is mij een raadsel. Video.
  3. De YouTube-comments onder video’s bekritiseren voortdurend hoe we over vrouwen praten. Met name als  Tim vergelijkingen maak, zoals in deze video.  De vergelijking aan het begin gaat over het ondernemen van actie, niet over dat vrouwen “objecten” zouden zijn. Toch krijg ik een aantal haters die het zo wensen te interpreteren.
  4. Er is een groep mensen die achter elk gedrag van met name mannen een negatieve houding ten opzichte van vrouwen zoekt.

Laten we wel wezen:

We maken grapjes. En soms gaan die wat te ver, of zijn ze niet grappig. Daarom zijn we hierin wat geminderd, want het werd een te makkelijk doelwit.

Maar mensen die een stuk tammer zijn danons, of waarbij er ronduit geen sprake is van enige seksistische of negatieve connotatie, krijgen ook de volle laag. En wanneer er “aanranding” of “verkrachting” wordt geschreeuwd, is het onmogelijk om je hier tegen te verdedigen.

Wat feministen hier even vergeten.

Kijk naar de Westerse wereld. Vrouwen hebben het hier goed voor elkaar. In vergelijking met de rest van de wereld.

Ik was in Brazilië, Colombia en Thailand. Ik heb daar de meest afschuwelijke dingen zien gebeuren. Vrouwen hebben het daar een stuk minder voor elkaar.

Op mijn reizen heb ik vaak genoeg gezien hoe belabberd het gesteld is met vrouwenrechten. Toch krijgen feministen een hartinfarct omdat “airconditioning” seksistisch zou zijn.

Terwijl er in Thailand oude, vieze mannetjes zijn die Thaise tienermeisjes als grof vuil behandelen. Of in Brazilië, waar er op straat voorlichting moet worden gegeven dat het slaan van vrouwen strafbaar is.

Wat ze beter zouden kunnen doen

In de tijd die men besteedt aan het achterlaten van commentaar op mijn video’s, zou men ook wat kunnen doen om er voor te zorgen dat die vrouwen een beter leven krijgen. Die situaties lijken mij een stuk erger dan op welke temperatuur je airconditioning staat, of dat een man een slecht woordgrapje maakt wat je seksistisch kan opvatten mits je heel erg je best doet.

En eerlijk gezegd irriteer ik me er kapot aan dat ik, als feminist, van zo dichtbij heb gezien wat er allemaal mis is…

…maar dan tegelijkertijd geconfronteerd wordt met mensen die er niets aan doen….

…en mij verwijten een vrouwenhater te zijn.

Ik weet zeker dat ik meer heb gedaan voor de feministische zaak, dan het merendeel van mijn haters. En het is geen goede zaak dat het debat verschuift naar triviale zaken, terwijl het grootste gedeelte van de wereld nog steeds ontzettende ongelijkheid kent.

“Maar het neomasculinisme is geen goed antwoord.”

Ik werd er laatst op attent gemaakt dat mijn collega Tim Veninga door een groep chagrijnige feministes werd benoemd als een leider van het neomasculinisme. Ik heb geen idee waar ze die fictie vandaan hebben.

Maar zoals je in de podcast hebt kunnen zien, is Tim het daar niet bepaald mee eens.

Wat is neomasculiniteit?

Voor als je niet weet wat neomasculiniteit is: dit zijn mannen die zeiken dat zij nu een slachtoffer zijn van het feminisme. Zij worden onderdrukt, en de moderne man ligt onder druk door de opkomst van het feminisme.

Maar als je een echte man bent, besteedt je geen tijd aan het huilen over hoe hard je geslachtofferd wordt door het feminisme. Een man heeft wel wat beters te doen.

Ik denk dat er een simpele reden is waarom ik bij dit tuig wordt geschaard. En dat is omdat ik een datingcoach ben.

“Alle datingcoaches zijn emotioneel instabiel tuig, behalve ik.”

superheld-tim-veningaHelaas trekt mijn vak een bepaald soort persoon aan. En niet het type waar ik graag mee aan de bar zit, om een wodkaatje te drinken.

Verre van.

Ze zijn emotioneel instabiel, hebben soms ronduit vrouwenhatende neigingen en verzinnen dan allerlei vage rationalisaties waarom ze gelijk hebben. Ik kan je genoeg voorbeelden geven van haast criminele rationaliseringen voor gedrag, maar ik heb er weinig behoefte aan om te linken naar mijn concurrenten.

Helaas raken veel mannen die beter willen worden met vrouwen verzeild bij dit soort dating coaches. Ze besteden (net als wij) veel aandacht aan marketing, en het aantrekken van nieuwe klanten. En als je net begint met vrouwen, kan het zijn dat jij het makkelijker vindt om vrouwen de schuld te geven van jouw falen dan jijzelf.

Maar de realiteit is dat wanneer je hard werkt en leert in te zien hoe je beter kan worden, alle problemen die je had in het versieren kan wegnemen.

Als jij nooit een vriendin hebt gehad, is het veel beter om beter te worden in versieren dan je tijd te besteden aan het maken van “feministen fails-“compilaties op YouTube.

En als je echt goed wordt in het versieren van vrouwen, wordt het echt heel moeilijk om een hekel aan ze te hebben. Je brengt dan zoveel tijd met ze door, dat je echt een rotleven moet hebben als je vrouwen niet leuk vindt. Ik vraag me af of de waarheid over datingcoaches in Nederland misschien samenhangt met de vrouwenhatende neigingen van sommigen van hen.

Wat werkt op de datingmarkt

Mijn taak is om zowel mannen als vrouwen beter te laten functioneren op de datingmarkt. Dat betekent dat ik je wat voorlichting geef, om te begrijpen wat je succes beïnvloedt.

Helaas betekent dit dat ik hierbij dingen moet zeggen die niet altijd in goede aarde vallen bij zowel neomasculiene types als omhooggevallen feministes.

Leugen 1: Vrouwen willen een man die zoveel mogelijk op hen lijkt.

Nope.

Vrouwen zijn vrouwen. Op de datingmarkt is het heel simpel. Een heteroseksuele vrouw valt op een mannelijke man.

En vice versa. Mannen vallen op vrouwelijke vrouwen. Dat betekent niet dat ik vind dat alle vrouwen zich vrouwelijk moeten gedragen, of alle mannen zich mannelijk. Je moet het zelf weten.

Maar het is mijn werk om er voor te zorgen dat mensen beter kunnen daten. En dat betekent dat ik mannen leer om zich mannelijk te gedragen, en vrouwen om hun vrouwelijkheid te benadrukken. De kosten van het niet doen zijn te hoog om dit te laten schieten.

Leugen 2: Vrouwen horen onderdanig te zijn aan mannen.

Dit is waar neomasculiene coaches mee dwepen. Wederom volslagen onzin.

Een vrouw zit helemaal niet te wachten op een man die constant probeert om haar onder de duim te houden. Ze wil een echte en krachtige man, die zich juist niet druk maakt over haar gedrag. Die haar rots in de branding kan zijn.

Een man die haar in een onderdanige rol probeert te drukken, is juist kwetsbaar. Hoe hij zich voelt in de relatie, hangt af van hoe zij zich gedraagt. Dat is totaal niet sterk, en zijn emotionele toestand ligt in haar handen.

Een vrouw wil die druk helemaal niet. Ze wil een man die het aandurft om weg te lopen. Die als zij iets doet wat hij niet tof vindt, zijn schouders ophaalt en afstand neemt. Dat is aantrekkelijk voor vrouwen, niet de controlefreak.

“Ik heb geen politieke mening in over hoe mannen en vrouwen zich horen te gedragen.”

Elke minuut dat jij hier aandacht aan besteedt, was een minuut die je ook had kunnen gebruiken om jezelf te verbeteren.

Of daadwerkelijk iets te doen voor vrouwenrechten in landen waar het dusdanig slecht er mee gesteld is, dat er veel ruimte voor verbetering is.

“Wees constructief: doe wat je wilt.”

Als jij beter wil worden met vrouwen: doe dat. Laat je niet afleiden door militante feministen of vage datingcoaches met allerlei vrouwenhatende ideeën.

Waar te beginnen? Kijk eens naar:

Verder boeit het me niet zoveel wat je doet. Leef lang en gelukkig, en doe wat je wilt.

Dit was mijn laatste blog over het feminisme ooit.

Boks