Het is niet gek dat 92% van alle goede voornemens falen. Ze zijn zinloos en zonde van de tijd. Maar 8% van de mensen is namelijk in staat om wél consequent hun goede voornemens te behalen. Hoe komt het dat zij wel slagen, maar al die andere mensen niet? Hoe kan je voorkomen dat jouw goede voornemens zinloos zijn? En hoe kan je dan WEL goede voornemens opstellen? Dat is waar dit artikel over gaat.
Je leert:
- Waarom 92% van de goede voornemens zinloos zijn, en hoe je dat voorkomt.
- 7 Simpele stappen om wél je succes te krijgen met goede voornemens.
- Wat de 8% die ALTIJD succes heeft anders doet waardoor ze hun doelen behalen.
Goede voornemens zijn voor sukkels
Kijk, een groot deel van Nederland heeft goede voornemens voor 2014. Elk jaar weer is het een soort traditie dat je iets aan je leven gaat verbeteren. Voor veel mensen staat afvallen op #1, en daarnaast waarschijnlijk wat financiële doelen, zoals minder uitgeven aan spullen die je niet nodig hebt.
Als je deze blog leest, is er waarschijnlijk nog iets anders waar je verbetering in wilt in 2014.
Dat is natuurlijk meer zelfvertrouwen krijgen, meer vrouwen versieren of bijvoorbeeld een vriendin krijgen. Gelukkig maar, want zelfs als je een atletisch lichaam hebt en rijk bent, ben je vrij ongelukkig zonder die sociale vaardigheden.
Als je wilt leren hoe je wel goede voornemens opstelt en ze daadwerkelijk behaald, moet je vooral doorlezen. Je komt dan bij die 8% terecht die wel succesvol wordt. Je weet wel…die mensen die in de zomervakantie een six pack hebben, gezond zijn en ook nog eens genoeg geld hebben om naar een ver land te reizen..
Hoe zou het zijn om daar bij te horen?
De 7 meest gemaakte fouten van goede voornemens
Er zijn een paar fouten waardoor de meeste goede voornemens zinloos zijn. We leggen ze hier uit, zodat jij ze niet hoeft te maken.
Daarvoor zal ik je een van mijn goede voornemens geven van vorig jaar. We analyseren dan precies wat er fout aan was en waarom het gedoemd was te falen.
Dit was mijn goede voornemen voor 2013:
“Ik ga vanaf nu alleen maar gezond eten. Daarnaast ga ik elke week naar de sportschool.”
– Ik, 1 jaar geleden
Denk je dat het haalbaar is? Ik zal je verklappen dat het niet gelukt is. Hieronder leg ik je uit waarom:
1: Goede voornemens worden gebruikt als uitstelgedrag
Weet je wat het meest hypocriete was aan mijn goede voornemens? Dat ik al in oktober had besloten dat ik wilde gaan afvallen en sporten. Nou ja. In oktober zou ik nog niet beginnen natuurlijk. In januari pas.
Puur uitstelgedrag dus. Ik gebruikte goede voornemens als excuus om goed gedrag vooruit te schuiven naar januari.
Maar als ik echt had willen sporten en afvallen, was ik DIRECT begonnen.
Let hierop bij het stellen van goede voornemens en doelen. Als je de goede voornemens pas op 1 januari laat ingaan, zijn ze zinloos, en kan je er net zo goed helemaal niet aan beginnen.
2: De goede voornemens zijn zinloos omdat ze niet realistisch zijn
Lees deze zin van mijn goede voornemens: “Alleen maar gezond eten.” Dat ging best wel goed. Ik leefde op een dieet van salades, kip en groenten. Tenminste, voor ongeveer een week. Daarna had ik een ’terugval’. Het begon met 1 M&M, maar voordat ik het wist was de hele zak leeg. Iets waar veel mensen last van hebben. Hoe komt dat toch?
Simpel: Het doel wat ik had gesteld, was een complete overgang van ‘eten wat ik wil’ naar ‘rigoureus dieet schema’. Het was mijn eerste dieet ooit, dus ik had geen flauw idee waar in aan begon.
Je kan dit voorkomen door na te gaan hoe succesvolle mensen hun (vergelijkbare) doelen behaald hebben. Wil je afvallen? Kijk hoe SUCCESVOLLE mensen in een vergelijkbare situatie het hebben aangepakt. Kijk hoe ze hun drempels hebben overwonnen.
Als ik dit had gedaan, wist ik van te voren wat ik kon verwachten en had ik mijn doelen naar beneden bijgesteld. Ik had bijvoorbeeld een wekelijkse ‘cheat day’ ingesteld. Zo is het opeens een stuk makkelijker vol te houden, én een stuk realistischer.
3: Ze zijn niet specifiek genoeg
De grootste fout die ik maakte was dat mijn doelen niet specifiek waren. Bijvoorbeeld: “naar de sportschool” gaan. Hoe vaak per week? Hoe lang? Welke oefeningen?
Je begrijpt al wat er gebeurde. De eerste week ging ik 3x, de tweede week 1x en daarna heel af en toe. Na 2 maanden vrijwel niet meer.
Mensen, die wel hun doelen halen, zetten vaak ‘SMART’ goals. Dit is een principe uit project management wat perfect is voor goede voornemens. Lees dit artikel op Wikipedia om er meer over te leren.
4: Het zijn te veel goede voornemens
Een veel gemaakte fout met betrekking tot goede voornemens, is dat mensen te veel goede voornemens opstellen. In een studie gedaan aan de Stanford universiteit, bleek dat mensen minder wilskracht hadden als ze meer doelen tegelijk probeerden te halen.
Mijn tip? Focus je op 1 nieuw doel per maand. Dan kan je je daar vol op focussen zonder afleiding.
5: Mensen meten hun goede voornemens niet
Een fout die ik maakte was dat ik mijn doelen niet bijhield. Best jammer, zeker als er wetenschappelijk bewezen is dat het bijhouden van doelen WERKT.
Sportschool: Gebruik een handige app die je repetities en gewicht bijhoud.
Afvallen: Meet je BMI, gewicht en vetpercentage.
Financiën: Hou je uitgaven bij.
Vrouwen versieren: Schrijf in een dagboek op hoe elke gesprek ging.
6: Goede voornemens falen door de omgeving
Weet je wat het lastigste was van deze goede voornemens? Het feit dat niemand in mijn omgeving mee deed. Alle familie, vrienden en huisgenoten bleven ‘normaal’ eten, waardoor ik het zelf lastig vond om iets compleet anders te doen.
Een studie gepubliceerd in het Journal of Occupational Health Psychology , laat zien dat wanneer mensen minder aanmoediging (of zelfs tegenwerking) krijgen van hun omgeving, proefpersonen meer angst, cortisol (stress hormoon) en een hoger hartritme hadden. Al deze stressfactoren zorgen ervoor dat het lastiger is om je doelen te behalen.
Dus hoe zorg je ervoor dat je deze negatieve feedback van je omgeving niet krijgt? Simpel. Je gaat niet meer om met mensen die je negatieve feedback geven en meer om met mensen die je positieve feedback geven.
Een veel voorkomend probleem als je wil leren vrouwen versieren, is dat je met vrienden uitgaat die de hele avond in een hoekje van de club staan zonder vrouwen aan te spreken. En als je dan een vrouw aanspreekt, vinden ze dat stom!
De beste oplossing voor dat probleem is om nieuwe vrienden op te zoeken die wel vrouwen willen aanspreken. Vind je dit lastig? Dat is het ook. Maar uit onze ervaring zijn de mannen, die dit wel doen, zonder uitzondering een half jaar later véél succesvoller dan de mannen die met hun oude vrienden blijven omgaan.
7: Er is geen beloning of straf
Een van de makkelijkste dingen om goede voornemens te behalen, is om er prijzen aan te koppelen. Bij het bovenstaande voorbeeld had ik bijvoorbeeld een weddenschap kunnen afsluiten om mezelf zo te motiveren. Ik had iemand bijvoorbeeld 100 euro kunnen geven met als voorwaarde dat ik het terug kreeg zodra ik elke week 2x naar de sportschool zou gaan.
Dit gebruik ik nu. Op het moment van schrijven heb ik een weddenschap met Tim dat ik voor 28 januari 80 kilo weeg… – als het niet lukt, krijgt hij een fles dure whisky van me.
Goede voornemens opstellen in 7 stappen.
Wetende dat de meeste goede voornemens zinloos zijn, is het dus belangrijk dat je ze goed opstelt. Zeker als het over jouw sociale vaardigheden gaat. Daarom krijg je hier een voorbeeld.
BELANGRIJK: Het stukje ‘TO DO’ moet je ook echt doen. Pak er dus nu een schrift of blocnote bij en start met schrijven.
1. Wees eerlijk. Wat wil je verbeteren?
Het eerste wat we doen is een doel selecteren. Niet om dat als goed voornemen te gebruiken, maar om voor jezelf te begrijpen waar je heen wil. Wil je een vriendin of vooral rondscharrelen? Wat voor soort vrouwen wil je? Alleen de aller knapste of neem je ook wel eens genoegen met een 6je? Wat is je uiteindelijke einddoel?
TO DO:
- Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Wat heb je dan bereikt en wat voor persoon wil je dan zijn?
- Wat voor resultaten wil je met vrouwen?
- Wat houd je daar nu mee tegen? Wat zijn je grootste problemen?
2. Kies korte en lange termijn doelen
Dit is essentieel. Om lange termijn doelen te behalen moet je KORTE termijn doelen hebben. Breek alles op in kleine stukjes. Belangrijk is dat de doelen realistisch, specifiek en meetbaar zijn.
TO DO:
- Hoe zie je jezelf over 12 maanden? Wat wil je dan bereiken? (bv: Ik wil een vrouw op straat kunnen aanspreken en mee op date nemen).
- Hoe ver wil je daar mee zijn over 6 maanden? (bv: Ik wil gesprekken langer dan 5 minuten met vrouwen kunnen hebben).
- Hoe ver wil je daar mee zijn over 3 maanden? (bv. Ik wil overdag op straat mijn aanspreekangst overwinnen, en binnen 1 uur ten minste 5 vrouwen kunnen aanspreken)
- Wat kan je daar deze maand al voor hebben bereikt? (bv. Wanneer ik overdag vrouwen aanspreek, ga ik pas naar huis nadat ik tenminste 3 vrouwen heb aangesproken).
- Wat kan je elke week doen om deze doelen te bereiken (bv. 2x per week 2 uur lang overdag vrouwen aanspreken).
3. Identificeer mogelijke hobbels en pas doelen aan
Het eerste wat je nu gaat doen is kijken wat voor tegenslagen je mogelijk kan krijgen. Daarvoor is het belangrijk dat je je huidige niveau inschat. Hoe? Vergelijk je ‘versierskills’ met andere mannen. Zo kan je een inschatting maken van je huidige prestaties. Wat je daarna wil gaan doen is verslagen lezen van andere mannen. Lees wat zogenaamde ‘field reports’ op internetfora.
Het belangrijke hiervan is dat je weet wat je kan verwachten. Zo kan je jouw methode om je doel te bereiken aanpassen, zodat je goed voorbereid bent op ‘hobbels’.
Een eenvoudig voorbeeld hiervan is afvallen. Afvallen door middel van minder grote porties eten en 5 keer per week hardlopen is relatief lastig vol te houden… d.w.z: er is een grote kans is dat je een terugval krijgt. Daarentegen is een eenvoudiger programma bijvoorbeeld het ‘Slow Carb Diet‘, waar je geen rekening hoeft te houden met de grootte van je maaltijd en daarnaast een dag hebt waarop je alles mag eten.
TO DO:
- Wie van je vrienden/wings is net een klein beetje beter in vrouwen versieren, en hoe heeft hij het ’t afgelopen jaar gedaan?
- Kan je dat niveau bereiken? Ja?
- Vraag hem nu waar hij het meest moeite mee had om daar te komen)
4. Minimaliseer negatieve feedback (voorkomen is beter dan genezen)
Voordat je nu je goede voornemens gaat implementeren, is het belangrijk dat je ‘negatieve feedback’ minimaliseert. Het is namelijk makkelijker om je omgeving te veranderen, dan jouw reactie of negatieve feedback te veranderen. Je slecht voelen is iets waar je weinig aan kan doen.
TO DO:
- Maak een lijstje van negatieve invloeden die ervoor zorgen dat je jouw doel niet haalt.
- Zijn het personen? Ga bewust minder met ze om of vertel ze bewust niks over jouw doelen.
- Zijn het andere dingen? (bv: je woont in een klein dorp). Kijk of er een grote stad in de buurt is, of denk er zelfs over om te verhuizen.
5. Omring je met gelijkgestemden
Een van de eenvoudigste dingen om je goede voornemens te behalen, is om je te omringen met mensen die het al kunnen. Zo neem je onbewust hun vaardigheden over. Toen ik bijvoorbeeld 2 jaar geleden met Tim op vakantie ging, schoten in één week mijn resultaten omhoog. Dat is ook de reden dat we geen trainingen van 1 dag meer geven, maar trainingen van tenminste een week. Alleen dan ervaar je echte verbeteringen.
Je vrienden
Deel je voornemens met je vrienden en eventueel familie en vertel hoe je van plan bent om aan jezelf te werken. Vaak begrijpen ze je heel goed en willen ze je steunen, mits je dit op een manier brengt die niet TE confronterend is. “Met wat meiden praten” klinkt al een stuk acceptabeler dan “op onbekende vrouwen afstappen en ze versieren”.
Vraag aan hen om je er actief op aan te spreken. Laat ze eens vragen hoe het ermee gaat, en of ze je complimentjes willen geven als je je best doet. Deze tip is natuurlijk vooral van toepassing op je wingman of uitgaansvrienden die met jouw samen op stap gaan. Laat ze je een schop onder je kont geven als je in een hoekje staat te niksen.
Verander je sociale omgeving
Er wordt vaak gezegd dat je gaat lijken op de personen waar je het meest mee omgaat. Als jij met vrienden uitgaat die zich knetterlam drinken en vervolgens naar huis strompelen zonder een vrouw aan te spreken, zal jij ook sneller geneigd zijn dat gedrag te vertonen. Als je daarentegen uitgaat met mannen die het ook leuk vinden om vrouwen te versieren, zal je daar sneller aan mee doen.
De reden ervoor dat jij in het laatste voorbeeld meer vrouwen aanspreekt, is dat je je spiegelt aan hun voorbeeldgedrag, maar ook van hun sociale goedkeuring geniet. Het is immers normaal!
Dit kan je nog verder door trekken door bijvoorbeeld je thuis situatie te veranderen. Als je nog bij je ouders woont is het een beter idee om met andere mannen of jongens samen te gaan wonen. Maar als je bij een stel fanatieke (computer) gamers in huis zit is het misschien beter om ook
van die omgeving te veranderen.
Oftewel, kies je vrienden goed. Blijf niet hangen bij ongemotiveerde vrienden die jou in je ontwikkeling tegenzitten. Als je meer optrekt met gemotiveerde mensen kan je samen meer doen dan je in je eentje ooit zou bereiken.
TO DO:
- Zoek in je vriendenkring, online fora, of Facebook groepen naar mannen die ook beter willen worden met vrouwen.
- Zoek een sport, hobby of vereniging. Vooral als er wat meer ‘alfa mannen‘ zijn, is dit goed. Je kan op die plekken eenvoudig vrienden maken, of in ieder geval van die mannen leren. Goede keuzes zijn: een studentenvereniging, sportschool, salsa, rugby, teamsporten etc.
- Wees kritisch op je vriendenkring.
6. Beloon jezelf
Door het geven van een beloning aan jezelf als je bijvoorbeeld jouw doel hebt gehaald, door bijvoorbeeld 5 vrouwen overdag aan te spreken, koppel je gedrag aan een plezierervaring. Zo houd je het langer vol en wordt het sneller een gewoonte.
Je kan jezelf op twee manieren een beloning geven. Een externe beloning of een interne beloning.
Een externe beloning is bijvoorbeeld een biertje als je de eerste 20 minuten 10 vrouwen hebt aangesproken in een club. Echter werken interne beloningen, oftewel trots op jezelf zijn als je iets goed hebt gedaan, beter dan externe beloningen. Geef jezelf dus een schouderklopje als je die leuke vrouw hebt aangesproken, je bent wéér een stap verder!
7. Schaf nu een dagboek aan
Zoals je weet zijn mensen die hun doelen meten, opschrijven en analyseren succesvoller dan mensen die dat niet doen. Zelf schrijf ik mijn voortgang op in een dagboek. Daarentegen werkt een field report of een online dagboek op een forum ook, of bijvoorbeeld een app.
TO DO:
- Beslis nu hoe je jouw voortgang bij gaat houden.
- Dagboek? Bestel er nu een.
- App? Nu downloaden.
- Online dagboek? Nu aanmaken.
8. Zorg voor geheugensteuntjes
Stop bijvoorbeeld een foto in je portemonnee van jou en een knappe vrouw tijdens het uitgaan. Als je daarin kijkt krijg je vaak weerde motivatie om op straat bijvoorbeeld die leuke vrouw aan te spreken.
Een goede tip die ik ooit heb gekregen is het maken van een ‘visionboard’. Dat is een fotocollage die je zelf maakt, van dingen die jouw motiveren. Bijvoorbeeld mooie vrouwen, leuke uitgaansfoto’s of een mooi strand als motivatie om hard te werken. Hang dat dan op een plaats op waar je het vaak ziet en je zal elke keer dat je ernaar kijkt een goed gevoel hebben en je best willen doen.
9. Neem een mentor & trainingen
Naast jezelf omringen met mensen van jouw niveau, is het ook belangrijk dat je een mentor hebt die je bijstuurt wanneer nodig. Een mentor kan je dingen leren waar je zelf niet achter zou komen. Met een goede mentor maak je minder fouten dan nodig, omdat je niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden. Zo hoef je uiteindelijk minder tijd te besteden om een goed resultaat te krijgen.
Toen ik zelf leerde versieren, was Tim mijn mentor (je gelooft het misschien niet, maar ik heb destijds wel meer dan 1000 euro betaald aan coaching). Nu ik 3 jaar verder ben, heeft het z’n vruchten zeker afgeworpen. Zonder een goede mentor of coach had ik er langer over gedaan om in de positie te komen waar ik nu ben…of misschien was ik zelfs nooit goed geworden met vrouwen.
Nu ik ook andere vaardigheden leer (fitness, gezondheid, marketing) merk ik dat cursussen vaak ook een goed alternatief zijn voor coaching. Je hebt door de cursussen namelijk een duidelijk stappenplan waar je aan vast kan houden. Door het gebruiken van die technieken ben je gegarandeerd succesvoller dan wanneer je die technieken niet gebruikt.
10. Evalueer
Gebruik deze tips eens om je gedrag te evalueren. Hoe gebruik je je omgeving nu al en hoe zou je het aan kunnen passen om van je nieuwe gedrag een gewoonte te kunnen maken?
Stel jezelf de volgende vragen:
– Spreken mijn vrienden me actief aan op mijn gedrag?
– Ga ik wel met de juiste mensen om?
– Wat voor geheugensteuntjes kan ik gebruiken?
– Hoe houd ik nu mijn gedrag bij?
– Beloon ik mezelf genoeg?
Kijk aan dehand van dit artikel wat je kan verbeteren en verzin zelf ook nieuwe manieren (elke dag een motiverend filmpje kijken etc.) om je gedrag te laten slagen.
Wil je je goede voornemens echt verwezenlijken?
Het eerste wat je dan moet doen is het TO DO lijstje hierboven afwerken. Het best is als je het opschrijft in een dagboek, of een notitieprogramma zoals Evernote.
Wat je hierboven hebt gelezen, is een klein onderdeel van onze “van Bitch naar Baas” cursus. Een 4 uur durende audiocursus waarin je precies leert hoe je jezelf van Bitch naar Baas transformeert. Misschien wat voor jou :)
Boks,
Sander
Geen Reacties