Twee weken terug kreeg ik deze e-mail van een van onze nieuwsbrief lezers. De mail was getiteld: “Ze zegt dat ik te lief ben.”


Normaal stuur ik deze mailtjes altijd door naar Tim zodat hij ze kan beantwoorden, maar hier had ik het er eerst even over met Tim. Dat komt omdat ikzelf vroeger ook talloze keren een van de volgende variaties hoorde: “Je bent te lief voor mij Sander” en “Sorry, maar je bent gewoon te aardig”.

Of de ergste (van m’n moeder): “Sander, je bent gewoon te lief voor haar!”.

Daarom krijg je hier in ieder geval een antwoord van mij.

Dit probleem noem ik het ‘Help, ik ben te lief’ syndroom.

Mijn ‘Help, ik ben te lief voor vrouwen’ syndroom

Kijk, vroeger was ik redelijk normaal. Ik zat op een goede school, had wat vrienden en speelde videogames. Vrouwen versieren ging totaal niet, maar een praatje maken met een vrouw ging soms nog wel, al werd ik snel verlegen. Die paar keer dat ik een vriendinnetje kreeg, gedroeg ik me verschrikkelijk aardig en lief tegen haar. Te lief.

Ik was onzeker over mijn uiterlijk. Ik dacht ik te lelijk was en dat uiterlijk het allerbelangrijkste was voor vrouwen.

Ergens toen ik 16 was kreeg ik mijn eerste vriendin. Een leuk meisje dat ik had leren kennen via een vereniging waar ik op zat. Toen ik haar een keer thuis bracht, gebeurde het. We zoenden voor het eerst.

Ik vond het heel wat. Iets later hadden we onze eerste date (waar ik rozen voor haar kocht, haar eten betaalde en in ik het algemeen gewoon een stom 16 jarig jongetje was dat alles fout deed wat hij maar fout kon doen).
De volgende keer dat ik haar zag zei ze: “We moeten praten”. Ze nam me mee naar buiten en zei tegen me: “Sorry Sander, ik vind je heel aardig enzo, maar je bent gewoon te lief voor mij.  Ik wil het wat rustiger aan doen, maar we kunnen wel vrienden blijven.”

Mijn tweede vriendin (voor wie ik óók te lief was)

Na deze harde friendzone duurde het 2 jaar voordat ik weer een vriendin had (arme ik). Ik ontmoette haar op een muziekvereniging en het klikte meteen. Ik was inmiddels al wat ouder (18-19), maar ik had nog steeds last van mijn ‘ik ben te lief’ syndroom.

Ik kocht altijd dingen voor haar, betaalde haar eten, deed alsof ze m’n vriendin was (terwijl we misschien 1 of 2 keer hadden gezoend) en was ook gewoon veel te aardig. Deze keer duurde het geen 10 dagen maar 14 dagen voordat het uit was.

Ik stopte met aardig zijn & leerde versieren

Je kan je best voorstellen wat er gebeurde. Ik was boos en wilde veranderen. Wat er daarna gebeurde is heel simpel:

Ik leerde versiercoaches kennen, gaf al m’n geld uit aan trainingen, las boeken (tip: Manslut) en leerde zo vrouwen versieren. Ik leerde hoe ik een gesprek gaande moest houden, leerde vrouwen verliefd op me maken ik kreeg meer zelfvertrouwen met vrouwen.

Ik leerde precies wat ik moest weten om van m’n ‘ik ben te lief’ syndroom af te zijn.

En als ik er nu op terug kijk is dat het beste dat ik ooit heb gedaan.


Wees geen B*tch, maar een man met standaarden

Lief zijn voor vrouwen heeft niks te maken met aantrekkelijk zijn voor vrouwen. Als je niet lief bent ook niet. Of vrouwen je aantrekkelijk vinden gaat niet eens om het feit of je de grootste klootzak op aarde bent of de grootste goedzak. Beter of slechter met vrouwen gaat het je niet maken.

Wat is het verschil dan?

Dit.

Ben je een Bitch, of een Baas?

Dit doen bitches: 

 1. Ze laten over zich heen lopen;
 2. Ze hebben geen eigen mening;
 3. Ze doen hun best om vrouwen te pleasen.

Dit doen bazen:

 1. Ze bepalen zelf wat ze wel en niet pikken;
 2. Ze hebben een eigen mening en uiten die ook;
 3. Ze doen nooit hun best om vrouwen te pleasen, ze zijn eerlijk.

Dit heeft niks te maken met te lief zijn voor vrouwen, maar met het hebben van standaarden.

“Je krijgt pas seks nadat je hebt afgewassen en schoongemaakt”

Twee weken geleden hoorde ik een verhaal (via via), van een vrouw die haar man pas seks ‘gaf’ als hij de boodschappen had gedaan, de afwas en had schoongemaakt.

Zoiets is natuurlijk volstrekt belachelijk. Waarschijnlijk denk je: “Dat zou ik NOOIT pikken.

Nou, grote kans dat je dat wel doet.

Misschien heb je wel…
• Klusjes voor haar gedaan toen ze er om vroeg;
• Dingen voor haar betaald die niet nodig waren;
• Gedaan of je haar hobbies interessant vind (terwijl je paardrijden haat).

Wat is hier dan fout aan?

Al deze dingen zijn voorbeelden van gedrag, waar je extra je best doet om haar te pleasen (blij te maken). Het zijn dingen die je alleen doet omdat je haar leuk vindt. Door dit te doen probeer je een soort ‘gentleman’ te zijn, die als bedankje haar (liefde) wilt krijgen.

Het resultaat? Ze toont minder interesse in je, en ze doet afstandelijk.

Wat een BAAS anders doet

Een Baas heeft geen last van het ‘ik ben te lief voor vrouwen syndroom’. Zijn relaties worden niet uitgemaakt, hij wordt niet gefriendzoned en vrouwen staan in de rij voor hem.
Neem nou de bovenste drie voorbeelden.

• Als je beste vriend je vraagt of je zijn afwas kan doen, zou je dat dan doen?
• Als je met een vriend wekelijks uit eten gaat, zou je dan elke keer voor hem betalen?
• Als een vriend je om advies zou vragen, zou je dan liegen of de harde waarheid vertellen?

Trouwens, goede antwoorden zijn er niet (als je bijvoorbeeld stinkend rijk bent zou je misschien sowieso voor iedereen betalen).

Voor de meeste mannen is dat niet zo. In dat geval kan je best de rekening splitten of één koopt de drankjes en de ander het eten.


Als je te aardig bent moet je meer standaarden krijgen

Als je te aardig bent voor vrouwen is dat geen probleem op zich. Stop dus ook niet met aardig te zijn tegen vrouwen. Zelfs ik en Tim zijn nog steeds ‘lieverds’ tegen vrouwen, maar als ze niet voldoen aan onze standaarden laten we haar dat weten.

Dus wat zijn die standaarden precies? Hier wat voorbeelden van mij:

 1. Een vrouw speelt geen spelletjes met me. Dit vertaalt zich weer in heel veel dingen, zoals dat ze op tijd is, ze niet flirt voor je neus met andere mannen, etc.
 2. ls ze je probeert te vernederen in het openbaar is ze done. Het irritantste wat vrouwen (en mannen) kunnen doen is je in het openbaar naar beneden proberen te halen om er zo zelf meer status van te krijgen. Dat is kinderachtig en getuigt van slechte karaktertrekken.
 3. Ze doet altijd haar best om er goed uit te zien. Voor zichzelf, voor mij en voor anderen.
 4. Ze werkt hard, sport hard en doet extra haar best voor haar hobbies. Een vrouw die hard werkt i.p.v. lui voor de tv hangt, is geweldig. Dit inspireert jou ook om harder te werken.

Hoe kom ik achter mijn eigen standaarden?

 1. Vraag je af wat je verwacht van mensen in je omgeving (dus ook mannen). Omring je je graag met mensen die dezelfde hobbies als jij hebben? Hoe wil je dat mensen je behandelen?
 2. Behandel mensen in jouw omgeving zoals je verwacht dat ze jou behandelen. Hou dus dezelfde standaard voor jezelf, als voor anderen.
 3. Behandel vrouwen, die je leuk vindt, gelijk aan de rest. Als je twijfelt, vraag jezelf dan af of je dit ook voor een man zou doen en of je hetzelfde zou zeggen tegen een man.

Is het antwoord ja? Goed, ga dan gerust door.

Is het antwoord nee? Geef jezelf een (figuurlijke) klap voor je kop en corrigeer.

Als je te aardig bent of als je te lief bent voor vrouwen kom je er met deze vraag dus achter of het ‘bitch’ gedrag is. Omdat bitch gedrag zich uit in je lichaamstaal, woordkeuze en gedragingen, vind je hieronder 7 stappen die je kan nemen als je lief te bent voor vrouwen, en dat wil veranderen.


Neem deze 7 stappen en je hoort nooit meer dat je te lief bent

Hieronder vind je de 7 stappen die je moet nemen zodat je nooit meer last hebt dat je te lief bent voor vrouwen. Het zijn vaak verschillende dingen waaruit blijkt dat je te lief bent. Denk aan lichaamstaal, aanraken, sommige dingen niet durven etc.

Hier zijn ze:

1. Maak vrouwen niet de #1 prioriteit in je leven

Een fout die veel mannen maken is dat ze alles voor een vrouw over hebben. Ze verschuiven andere afspraken, slaan de sportschool over of vergeten plots hun vrienden.

Iedereen heeft wel zo’n vriend gehad die heel gezellig was. Zo iemand die altijd mee uit ging en waar je op kon vertrouwen. Maar dan krijgt hij opeens een vriendin en zie je hem nooit meer. Jammer. Want die relaties gaan bijna nooit goed omdat beide aan elkaar blijven vastklampen totdat ze 10 jaar later dik, lelijk en ongelukkig zijn.

Als je jouw doelen (en dus standaarden) opzij zet voor een vrouw, is dat NOOIT goed. Dat is korte termijn denken. Kijk:

“Schatje, blijf gewoon lekker hier bij mij”

Hoe vaak vrouwen zoiets niet zeggen: “Blijf gewoon lekker hier bij mij op de bank een film kijken, je kan morgen wel naar de sportschool”.

Wees in zo’n geval gewoon sterk en ga toch naar de sportschool, of werk nog even door aan je baan/bedrijf of ga wat drinken met je vrienden. Denk je echt dat die vrouw 5 jaar later nog bij je is als je al jouw doelen en wensen opzij hebt gezet voor haar? Nee! Natuurlijk niet!

Plaats je eigen doelen dus ALTIJD boven vrouwen (of andere dingen). Dat is het belangrijkste wat er is. Door jouw doelen boven vrouwen te zetten wordt je ALTIJD aantrekkelijker gevonden, dan wanneer je vrouwen boven jouw doelen plaatst.

Ik vond toevallig een mooi citaat op deze blog over anderen gelukkig maken:

Door tijd te nemen voor je eigen ontwikkeling heb je de mensen om je heen uiteindelijk meer te bieden. Jij wordt een lichtpunt in hun bestaan. Niet omdat je jezelf wegcijfert, maar omdat je bent wie je bent.

Als je nu dus in al je vrije tijd achter de vrouwen aan gaat is dat goed, maar zorg dat dat niet ten koste gaat van je werk, gezondheid of hobbies. Het hebben of doen van die dingen zorgt er namelijk voor dat je aantrekkelijker wordt gevonden (en zelf gelukkiger bent).

2. Bestudeer goede lichaamstaal

Te lief zijn voor een vrouw of je vriendin uit zich vooral wanneer je met vrouwen praat. Vorige week hadden we iemand op onze Transformatie Training die ook nét iets te lief was. Dat zag je vooral aan zijn lichaamstaal wanneer hij met een vrouw sprak.

Hij leunde iets naar vrouwen toe, waardoor ze vaak schrokken. Toen we dat oplosten ging het plots een stuk beter en had hij direct veel betere resultaten met vrouwen.

Goede lichaamstaal bij het vrouwen versieren is dus essentieel. Leer het!

3. Durf haar aan te raken (wees geen pussy)

Hover Hand te lief voor vrouwen

Als je te lief bent voor vrouwen, moet je ze misschien wat meer aanraken. Aanrakingen zijn een van de makkelijkste manieren om te laten zien dat je ook romantisch/seksueel geïnteresseerd bent in iemand.

Daarnaast laat het ook zien dat je een man bent die iemand durft aan te raken. Dat je dus niet zo’n ‘hoover hand’ hebt als op de afbeelding hierboven.

Je geeft een goede vriend van je toch ook een boks/highfive/manhug?

Vrouwen aanraken zorgt er dus ook voor dat je haar kan versieren. Voorbeelden zijn ‘high fives’, knuffels, dansen etc.

4. Hou je mond en laat haar praten

Te lief zijn voor een vrouw kan je ook zien aan hoe je met haar praat. Goede versierders gebruiken slimme gesprekstechnieken, maar als je te lief bent voor een vrouw doe je vaak het volgende fout: Vaak praat je te lang door, in de hoop dat ze iets van je verhaal interessant vindt, of misschien probeer je stiltes op te vullen door snel te beginnen met praten.

Stop hier eens mee. Loopt het gesprek dood? Hou je mond, blijf haar aankijken en wacht tot ze gaat praten. In 90% van de gevallen begint ze nu zelf verder te praten. Vrouwen zijn gewend dat mannen hen proberen te interesseren in zichzelf (opscheppen), maar andersom komt weinig voor.

Lees hier een artikel over hoe je praat met vrouwen.

5. Maak grappen ten koste van haar

Oke, begrijp me hier niet verkeerd. Ik zeg niet dat je haar moet beledigen of pijn moet doen. Wat je wel moet doen is af en toe een gewaagd grapje durven maken. Net zoals je met je vrienden zou doen.

Het zorgt ervoor dat jullie een onderlinge spanning hebben. Zij zal grappen terug proberen te maken, waardoor er een heel goede sfeer ontstaat.

Het laat zien dat je lef hebt om grappen te maken die niet per sé goed vallen. Je neemt zo risico’s en dit is een aantrekkelijke eigenschap. Mannen die te lief zijn voor vrouwen doen dit NOOIT.

Voorbeelden:
“Nee hoor [NAAM] , jij bent héél speciaal” (zeer sarcastisch zeggen).
“Kom je hier vaker om jonge jongetjes te versieren?” (tegen oudere vrouw).

Wees dus niet bang dat je afgewezen wordt als je dit gebruikt. Het lijkt grof, maar vrouwen vinden het juist grappig.

Vrouwen houden soms van klootzakken. De video hieronder geeft je nog meer tips erover:

Tip: Lees ook “24 Simpele Dingen Waar Vrouwen Van Houden

6. Misbruik social proof

Iets wat lieve mannen nooit doen is met andere vrouwen kletsen waar ‘zij’ bij is. Ze zijn voorzichtiger en bang dat ze het misschien niet leuk vindt.

Social proof is in het Nederlands “Sociaal Bewijs”. Het betekent dat wanneer je je omringt met andere (vrouwen) daardoor aantrekkelijker wordt ingeschat. Voorbeeld: Als je aan een tafel met 4 modellen zit, schatten andere vrouwen je direct in als aantrekkelijk/leuk etc.

Wil je er meer over weten? Check hier met wat je nog meer vrouwen kan aantrekken.

En weet je wat? Vrouwen vinden het ook ‘niet leuk’ als je met andere vrouwen flirt/praat. Dat noemen we ‘jaloezie’. En het is een van de krachtigste emoties die er zijn. Maak er gebruik van. Ze gaat dan een stuk meer in je investeren en toont meer interesse in jou.

Als je dus te lief bent voor een vrouw, praat ook eens met anderen. Ze vindt je meteen een stuk ‘interessanter’.

7. Stel eisen (en laat haar haar best doen)

Een van de slimste truc’s die je kan toepassen om vrouwen te versieren, is haar haar best te laten doen. Je past dan eigenlijk het omgekeerde trucje toe wat vrouwen doen als je te aardig bent.

Voorbeeld:

Vertel eens, wie ben je en waarom ben je cool?

Oh echt, je lijkt me meer een rustig type” (als ze nu zegt dat ze best actief is, doet ze haar best).

Ja leuk, het is inderdaad echt heel speciaal dat je van uitgaan houdt, maar vertel, wat voor cools doe je écht?

Als ze nu inderdaad iets cools vertelt, kan je haar er een complimentje op geven. Je beloont haar dan. Als ze het niet doet, zeg je bijvoorbeeld: “Jammer, ik hou heel erg van vrouwen die … en … doen. Vertel eens ben je creatief?“.

Je blijft dus steeds op zoek gaan naar een goede eigenschap. Zodra je er een gevonden hebt geef je haar een complimentje.

Dat kan je bijvoorbeeld ook met andere dingen doen. Wanneer ze tegen je aan gaat dansen kan je bijvoorbeeld zeggen: “Je komt heel spontaan over. Daar hou ik van.

Wil je meer weten? Check het stukje over ‘conditionering’ in het artikel over vrouwen verliefd maken.

Word Aantrekkelijker

Wat je hier gelezen hebt is een soort crash cursus om een man te worden die wél goed is met vrouwen.

Als ik je één ding kan aanraden om nu te doen, dan is het om Tim Veninga’s boek Manslut te bestellen (dat kan hier voor 9,67). Het boek was voor mij, maar ook voor veel andere mannen het omslagpunt in hoe succesvol ze zijn geworden met vrouwen.

Lees bijvoorbeeld hier maar eens de succesverhalen.

Boks,
Sander