Het Instituut voor positieve psychologie, afgekort: het IVPP. Klinkt het niet geweldig?

Ik vindt het iniedergeval geweldig klinken echt te grappig. Het IVPP is een initiatief van psycholoog Robert Haringsma in samenwerking met vrije universiteit van Amsterdam. Het doel is om de positieve psychologie meer aandacht te geven.

De doorsnee psychologie probeert slecht functionerende mensen normaal te laten functioneren. Positieve psychologie probeert normaal functionerende mensen bovengemiddeld te laten functioneren.

Valt jullie iets op? Dat doe ik ook!

Ik heb hier een boek op de plank liggen van Martin Seligman (die ik stiekem ooit van mijn vader heb geleend en nooit meer teruggegeven) over positieve psychologie getiteld ‘optimisme kun je leren’. Dit is ondanks de catchy-klinkende-titel een serieus wetenschappelijk onderbouwt werk over het belang van positief denken. Als je meer wilt weten over positieve psychologie dan kan ik je absoluut aanraden dit boek te lezen.

Sinds ik dat boek gelezen heb ben ik overtuigd dat positieve psychologie werkt en heb de resultaten gezien in mijn eigen leven en in mijn omgeving.

Nu is voor de meeste wetenschappers positieve psychologie een lachertje en wordt gezien als een middel om ‘zelfhulpboekjes’ aan de man te brengen.

Robert Haringsma denkt hier duidelijk anders over. Hij heeft dit instituut opgericht om de positieve psychologie op de kaart te zetten. Hij wil dat positieve psychologie serieus wordt genomen en werkt daar hard aan. In het korte telefoon gesprek dat ik met hem had noemde hij al 2 projecten die volgend jaar er aan komen. Een app voor de mobiele telefoon genaamd “de geluksapp” en een boek genaamd “vergroot je zelfvertrouwen” .

Hij behandeld items als “assertiviteit en zelfvertrouwen”. Buiten trainingen verricht hij ook nog eens onderzoek naar de mogelijkheden om mensen te kunnen helpen met persoonlijke ontwikkeling. Volgend jaar wordt het ook een stichting en iedere cent die deze man verdient gaat weer rechtstreeks het instituut in.

Kortom, deze wetenschapper gaat in Nederland keihard lobbyen voor meer onderzoek naar positieve psychologie. Ik hoop echt dat hij met een aantal kickass methodes op de proppen komt die ons gaan helpen zelfontwikkeling nog efficiënter en effectiever gaan maken.

Ik ben echt zo benieuwd wat dit voor moois gaat brengen, ik heb mij iniedergeval razendsnel ingeschreven voor de nieuwsbrief.

Bekijk de website van het Instituut voor Positieve Psychologie