We kennen het allemaal wel. We’ve all been there. In welke vorm dan ook. Of je hart nou gebroken is omdat het net ‘uit’ is of omdat je haar nooit hebt kunnen krijgen: het voelt hetzelfde. Woede, verwarring, schuldgevoelens en tranen komen er bij te kijk.

Het bovenstaande is het tipje van de ijsberg. Je lichaam is letterlijk in de war. Heartbreak is niet alleen de Engelse vertaling van liefdesverdriet, het is ook het gevolg van liefdesverdriet voor sommige mensen. Je hart kan namelijk letterlijk kapot gaan door liefdesverdriet.

Voordat we de hierboven genoemde fenomenen gaat uitvergroten, wil ik je eerst om één ding vragen. STOP MET LEZEN. Deze blog is het vervolg op mijn vorige blog. Ik adviseer je om eerst te lezen wat liefde is en wat voor gevolgen het heeft voor jou als man. Anders zal je bij bepaalde aspecten van deze blog denken “waar refereert hij steeds naar?”.

Vrouwen versieren heeft een darkside

Vrouwen versieren is een mes dat aan twee kanten snijdt. Enerzijds is het een avontuur met toffe avonden waarop je chicks scoort. Ik weet niet waar ik deze quote ooit gelezen had, toch wil ik hem met je delen: “Als je terug kijkt op je leven wanneer je ouder bent, zullen de jaren waarin jij je best deed om vrouwen te begrijpen de beste jaren uit je leven zijn”.

Anderzijds kunnen bepaalde nachten op stap een finale afslachting worden of krijg je een leuk vriendinnetje maar wordt het toch niks tussen jullie. Je krijgt liefdesverdriet. Maar wat is dat nou eigenlijk en hoe ga je om met liefdesverdriet als man? Hier komen we zo op terug.

In de vorige blog vertelde ik een persoonlijk verhaal. Ik ben sowieso hier om een persoonlijk verhaal met je te delen. Zo kan je zien dat ook wij versiercoaches vroeger een stelletje sukkels waren. Lees bijvoorbeeld mijn eerste blog over hoe ik van bitch naar baas ging.

Je krijgt wrijving met je dierbaren als je te veel afwijkt van de sociale norm

In deze blog krijgt mijn vorige blog namelijk een staartje. Mijn vriendinnetje en ik groeien meer naar elkaar toe maar tegelijkertijd begon er spanning tussen ons te ontstaan. Ik werd steeds ambitieuzer en ging steeds meer ‘fouten’ zien in de maatschappij.

Ik kreeg een aversie voor het keurslijf waar we met z’n allen elkaar in proberen te drukken. Daar ontstonden de eerste wrijvingen tussen ons. Nu leef ik niet in een sprookje waarbij ik verwacht dat alles goed zou gaan. Maar het waren wel de eerste waarschuwingen.

Wat is liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is kut. Het is nou eenmaal een vervelend en pijnlijk proces. Veel mensen realiseren zich niet dat liefdesverdriet letterlijk pijnlijk is. Uit fMRI scans van de hersenen, blijkt dat je lichaam het verschil tussen emotionele verdriet en lichamelijke verdriet niet kan maken tijdens liefdesverdriet.

Oftewel: dezelfde gedeeltes in je hersenen, die lichamelijke pijn (een snijwond bijvoorbeeld) registreren, worden geactiveerd wanneer je liefdesverdriet hebt of zelf wordt afgewezen. Dit verklaart ook waarom een afwijzing als ‘pijnlijk’ kan worden ervaren.

Dit is wat de directeur van de studie cognitieve neurowetenschappen van de universiteit van Colombia in de VS erover te zeggen had:

“This tells us how serious rejection can be sometimes. When people are saying ‘I really feel in pain about this breakup,’ you don’t want to trivialize it and dismiss it by saying ‘It’s all in your mind.’ Our ultimate goal is to see what kind of therapeutic approach might be useful in relieving the pain of rejection. From everyday experience, rejection seems to be one of the most painful things we experience. It seems the feelings of rejection can be sustained even longer than being angry.” – Edward E. Smith (Universiteit van Colombia, VS)

Liefdesverdriet doet letterlijk pijn

Als je de literatuur er op na slaat, kom je erachter waarom liefdesverdriet zo pijnlijk is. Er zijn namelijk twee processen gaande waarom het zo pijnlijk is.
In de vorige blog hebben we al aangegeven dat liefde letterlijk net zo verslavend voor je is als drugs.

Je krijgt er dezelfde high van doordat bepaalde gebieden in je hersenen beloond worden. Wat gebeurt er als je de prikkel van liefde weg neemt? Hetzelfde wat je bij een junk zou krijgen als je zijn drugs weg zou nemen. Je krijgt ontwenningsverschijnselen.

Wat is ontwenning?

Het proces van ontwennen is als volgt te beschrijven. Doordat er een prikkel die je lichaam nodig had om zich beter te voelen weg valt, raakt je lichaam in paniek. Zodra je lichaam het gevoel heeft dat je iets kwijt bent of dreigt kwijt te raken, ben je super gemotiveerd om datgene weer te krijgen of te voorkomen dat je het gaat kwijtraken. Dit wordt in de literatuur ook wel de ‘fear of loss’ genoemd.

Wat is liefdesverdriet

De prikkel is weg en je lichaam moet zich weer opnieuw instellen. De aanmaak van nieuwe verbindingen in je hersenen worden afgebroken. Dit gaat volgens het ‘use it or lose it’ principe van je lichaam. Daarnaast wordt de receptorgevoeligheid (of zelfs de receptorstructuur) aangepast in je lichaam omdat de serotonine en dopamine spiegels niet meer zo hoog zijn in je hersenen.

Mensen die verslaafd zijn aan opiaten zoals morfine of heroïne, hebben veel last van de hierboven genoemde fenomenen. Doordat hun receptoren van vorm veranderen tijdens het afkicken, wordt hun gevoeligheid van pijn heel groot. Immers, omdat hun receptoren van vorm veranderen, werken ze niet goed.

Hierdoor kunnen de pijnstillers van het lichaam (endorfines) niet goed aangrijpen op deze receptoren. Het draaien in het bed is voor mensen die afkicken van een helse pijn. Daarom worden er middelen gebruikt om deze periode van receptor (her)vorming te overbruggen. Iets soortgelijks vindt plaats in de hersenen wanneer je liefdesverdriet ondervindt.

De fight or flight reactie van liefdesverdriet

Daarnaast is er een tweede principe dat wellicht een sterke rol meespeelt in het proces van liefdesverdriet, namelijk de fight or flight reactie, die er ontstaat, zodra je liefdesverdriet hebt.

Je kans om je genen door te geven valt weg. Of als je al een baby hebt samen, treedt er een fight or flight reactie op omdat het vrouwtje met de baby je verlaat. Hierdoor kan jij je baby als man niet verdedigen tegen indringers; je kans om succesvol je genen door te geven tot in de eeuwigheid wordt verminderd.

Het opnieuw afstellen van je hersenen en de fight or flight reactie zorgen ervoor dat je emotioneel bent en erg gestrest. Dit is zo slecht voor je dat er een ziekte naar is vernoemd. Takotsubo disease (medische term takotsubo cardiomyopathie) wordt in het engels ook wel broken heart syndrome genoemd.

Dit is niet een liefkozende term om mensen met liefdesverdriet een label aan te lullen. Dit is een aandoening waarbij je letterlijk een kapot hart krijgt door liefdesverdriet. De toonaangevende medische Johns Hopkins Universiteit heeft hier veel onderzoek naar gedaan:

“Our hypothesis is that massive amounts of these stress hormones can go right to the heart and produce a stunning of the heart muscle that causes this temporary dysfunction resembling a heart attack” – Cardioloog Ilan Wittstein M.D., assistent professor bij The Johns Hopkins University School of Medicine

gebroken hart

Liefdesverdriet maakt je dus niet alleen emotioneel en gestrest, het verlaagt ook je levensverwachting. Het is dus goed om te weten hoe je als man met liefdesverdriet om moet gaan. Liefdesverdriet lijkt een chaotisch proces. Echter blijkt het vijf duidelijke stadia te hebben.

De vijf stadia van liefdesverdriet

  • 1. Als eerst zal jij in shock zijn en gaan ontkennen dat het ‘over’ is. Het maakt eigenlijk niet uit of jij het uit hebt gemaakt of de dame in kwestie. Natuurlijk komt de shock en ontkenning harder aan wanneer jij niet degene bent die het uit heeft gemaakt. Het ontkennen van dingen die overduidelijk hebben plaatsgevonden is een beschermingsmechanisme van het ego. Het is een manier om je te beschermen tegen de overweldigende emoties van dat moment. Ik weet nog toen mijn eerste vriendinnetje het ineens uitmaakte. Het eerste wat ik begon te roepen op mijn slaapkamer was “nee, nee, nee!”. De shock zorgt voor een vorm van kalmte in je hoofd. Niet zozeer de kalmte die je van meditatie zou krijgen maar meer een kalmte die je verlamt. Je hersenen hebben gewoon een overload waardoor ze dichtslaan.

“The human mind has a primitive ego defense mechanism that negates all realities that produce too much stress for the brain to handle. It’s called Denial.” – Dan Brown

 

  • 2. Nadat de fase van shock en ontkenning voorbij is, wordt dit vervangen door een gevoel van ondragelijk pijn en lijden. De reden hiervoor hebben we eerder al besproken. Je begint spijt te krijgen van dingen die je hebt gedaan of dingen die je niet hebt kunnen doen voor je ex. Het leven lijkt op dat moment chaotisch en er komen steeds meer emoties bij te kijk.

 

  • 3. Om de opgebouwde emoties van fase twee dan toch te luchten, gaat iemand met liefdesverdriet fase 3 in: woede en onderhandelen. Je bent boos. Op jezelf en op je ex. Dit is op dat moment jouw manier om emoties, die je tijdens de relatie niet hebt kunnen uiten, alsnog te kunnen uiten. Je vraagt je af waar het fout is gegaan en probeert de andere persoon te overtuigen dat jullie het ‘nog een keer’ moeten proberen. Je vertelt haar waarschijnlijk ‘dat je nu inziet wat je fout deed en dat je het gaat veranderen’.

 

  • 4. Je begint de bui te voelen dat het echt game over is. Je wordt depressief en wil met rust gelaten worden. Het liefst wil je niet dat mensen met je praten. Je hele identiteit draait nu om je liefdesverdriet en niks in je leven op dat moment lijkt van belang te zijn. Alleen zijn geeft je de rust en tijd om de scenario’s tig malen af te spelen in je hoofd totdat je voor jezelf besluit dat het genoeg is geweest.

 

  • 5. Uiteindelijk accepteer je de situatie. Het is over en je realiseert je dat je beter af bent zonder haar. Het is niet makkelijk maar je begint je leven op te pakken en weer te socializen. Vooral in het begin kan je nog wel eens in een fase van verdriet terugvallen maar deze duren niet heel lang.

Liefdesverdriet verwerken voor mannen

Liefdesverdriet ontstaat omdat jij of zij het uit maakt…duuh. Maar laten we eerlijk zijn. De reden dat je op deze site zou eindigen is niet omdat JIJ het uit hebt gemaakt. De kans is veel groter dat ZIJ het uit heeft gemaakt.

Natuurlijk zal je ook liefdesverdriet voelen wanneer jij het uit zou hebben gemaakt maar om daar speciaal een blog voor op te zoeken op internet acht ik niet groot. Why?

Omdat er vaak een wezenlijk verschil is tussen een man die de ballen heeft om een relatie zelf te beëindigen en een man die dat niet heeft.

Het komt neer op het principe waar heel Versiercoach.nl op gefundeerd is: ben je een bitch of een baas?

 


 

De gemiddelde bitch zal als volgt in een relatie zijn, ervan uit gaande dat hij er één kan krijgenhoe verwerk je liefdesverdriet

Hij wordt wakker en appte haar. De hele dag loopt hij met haar te appen. Heeft niet echt veel hobby’s of doelen in zijn leven waardoor dan maar constant bij haar wil zijn. Laat beslissingen vaak aan haar over omdat ‘hij haar graag blij wil zien’, het maakt het allemaal niet zoveel uit.

Zodra ze boos wordt op hem gaat zijn staart meteen tussen zijn benen en gaat hij zich verontschuldigen voor zijn gedrag, ongeacht of het daadwerkelijk zijn eigen schuld is. De relatie is monotoon, dit is op alle vlakken het geval. Zowel emotioneel als seksueel.

 


 

De gemiddelde baas doet de dingen net iets anders

Hij wordt wakker en heeft maar één ding voor ogen: zijn taken voor die dag afmaken om dichterbij zijn doel te komen als man. Hij focust zich op de belangrijke dingen in zijn leven. Zijn vriendin(netjes) zijn een deel van zijn lliefdesverdriet verwerken voor manneneven. Het draait niet alleen om hun.

Hij weet altijd dat er meer, mooier en makkelijker is qua vrouwen dus wordt hij geen plakkerige motherfucker. Hij plant afspraken met zijn chicks in alsof het een taak is die volbracht moet worden. Hij kan tegen een chick zeggen die zin heeft in seks dat hij geen tijd heeft omdat hij moet werken (aan zijn toekomst). Al het voorgaande maakt die man alleen maar aantrekkelijker, waardoor hij nog meer chicks scoort.

Een self-fulfilling prophecy. In interacties is hij direct, eerlijk en integer. Hij heeft bepaalde principes en daar wijkt hij niet van af. Hij is niet bang om confrontaties aan te gaan maar is zich bewust van het feit dat altijd zijn gelijk halen niet altijd belangrijk is. Hij kijkt verder dan zijn ego.


 

Ik kan uren doorgaan over wat in mijn ogen elke man zou moeten zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat jij als baas een doel in het leven hebt. Je kan de beste schaker willen worden of een succesvolle zakenman.

Het maakt niet uit, zolang het datgene is wat jij wil bereiken. En wanneer een vrouw ziet dat jij zo op je doel gefocust bent, zal ze er alles aan doen om je weer een bitch te maken. Maar je moet juist ijskoud zelfvertrouwen hebben. Niet ingeven tot haar kleine verzoekjes die je alleen maar minder mannelijk maken.

Want als jij weer een bitch wordt, heeft zij de garantie dat jij bij haar blijft en geen andere chicks gaat neuken. Ze zegt dat ze je dikke buik ‘mooi’ vindt en dat je ook aan ‘ontspanning’ toe bent door met haar films te kijken, dus kan je volgens haar maar beter niet gaan sporten. Voordat je het weet ben je heel ver verwijderd van je doelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Het klinkt misschien raar, maar de beste manier om met liefdesverdriet om te gaan is om het zoveel mogelijk te voorkomen. Door eerst een baas te worden kan je veel pijn voorkomen. Je doel om een bad ass baas te worden moet altijd je focus hebben.

“your mission is your priority. Unless you know your mission and have aligned your life to it, your core will feel empty. Your presence in the world will be weakened, as will your presence with your intimate partner. The next time you notice yourself “giving in” to your woman, postponing your mission and denying your true purpose in order to spend time with her, stop. Tell your woman that your love her, but you cannot deny your heart’s purpose.” – The way of the superior man, David Deida

Dingen gaan niet altijd zoals je wilt

Ze ging 4 maanden naar Suriname om het land te helpen met haar kennis. In de tussentijd kregen we allebei de tijd om te reflecteren op onze relatie. We voelde hetgeen aan dat onvermijdbaar was. We wilden het beide niet toegeven maar een echt alfa mannetje doet wat goed is, ook al voelt het kut aan.

Ze bleef niet al te lang geleden bij me slapen op zaterdagavond. Het was de eerste keer dat ik haar weer zag uit Suriname. We voelden beiden de spanning. Het was niet zoals het altijd was. Er was een reden voor dat gevoel. We gingen naar bed en hadden, nu ik er over nadenk, voor het laatst seks.

Toen ze klaar kwam barstte ze in huilen uit, ze wist wat zou komen. In de ochtend werden we samen wakker. Ze had slecht geslapen zei ze. Toen vroeg ze aan me: “Wat is er schat?” omdat ik heel stil was. En toen vertelde ik haar dat we beide andere dingen uit het leven willen halen. Ik kon haar niet de zekerheid bieden die ze wou. Niet nu in ieder geval.

Ik wil reizen en het maakte me niet uit waar ik terecht kwam op de wereld. Zij wou in Nederland blijven en had, door haar ervaring in Suriname, de realisatie dat het buitenland niks voor haar is om in te wonen. We realiseerden ons dat, om onze relatie met een mooi eind te beëindigen, er nu een punt achter gezet moest worden. We hebben gehuild en geknuffeld. Gelachen en elkaar dingen beloofd. Elkaar uitgelachen en onze favoriete nummer voor de laatste keer gedraaid.

Maar ik hoor je al zeggen. “Ali, ik ben gewoon een bitch met veel liefdesverdriet en wil weten hoe ik hier vanaf kom. Ik wil nu een oplossing voor deze kut emoties.”

3 Tips om liefdesverdriet te verwerken

 

  • Accepteer de situatie: het klinkt misschien makkelijker dan dat het is, maar dit is het beste wat je kan doen. Haal er lessen uit voor de volgende chick waarmee je een diepgaande relatie wil aangaan. Ga niet de schuld leggen bij haar. Kijk kritisch naar jezelf. Wellicht ben je niet zo tof als je dacht dat je was. Misschien heb je nog veel werk aan de winkel om een aantrekkelijke man te zijn. Tegelijkertijd moet je hier niet in door draaien. Het is makkelijk om het het verleden of in de toekomst te zitten met je gedachten. Waardoor je ‘nu’ vergeet. In het nu is alles chill, je hebt geen problemen en geen stress. Denk maar eens na. Als je stressvolle gedachtes gaan over dingen die zijn gebeurd of die gaan gebeuren. Tijdens het lezen van deze blog voel jij je waarschijnlijk chill. Why? Omdat je met je hoofd in het nu bent en het moment accepteert zoals het is.

“All negativity is caused by an accumulation of psychological time and denial of the present. Unease, anxiety, tension, stress, worry – all forms of fear – are caused by too much future, and not enough presence. Guilt, regret, resentment, grievances, sadness, bitterness, and all forms of nonforgiveness are caused by too much past, and not enough presence.” – The Power of Now, Eckhart Tolle

  • Ga socializen: Wanneer je liefdesverdriet hebt en geen zin hebt om te socializen, is dit juist hetgeen dat je het beste kan doen. Socializen is goed voor je. Je bent een sociaal dier en we doen het al duizenden jaren. Doordat je met mensen gaat praten, geef je je hoofd weer rust. Je ziet dat er nog allemaal leuke dingen zijn in het leven en als je het een beetje goed doet, kom je met leuke vrouwen in aanraking.

liefdesverdriet verwerken

  • Ga pimpen: dit is het laatste waar je zin in hebt bij liefdesverdriet. Vaak is dat hetgeen waar je het minst zin in hebt en tegelijkertijd hetgeen dat je juist MOET doen.
    Zo ook nu. Als je honger hebt, ga je naar je koelkast. Wanneer je moet pissen, ga je naar de WC. Wanneer je liefdesverdriet hebt, ga je op stap of de straat op om chicks te versieren. Op stap gaan is het meest aan te raden, omdat dit de beste omstandigheden heeft om je top te voelen. Muziek, lichten, chicks en drank zijn al jaren een goede remedie tegen veel ‘problemen’ in het leven van mensen.

Action is the foundational key to all success.” – Pablo Picasso

Het ondernemen van actie is altijd de oplossing tot je problemen. Er heeft zich nog nooit een probleem opgelost doordat men besloot om massaal niks te doen. Zo ook hier met liefdesverdriet.

Wil je het niet meer voelen? Onderneem actie en ga uit. Ontmoet mensen. In je kamer zitten niksen gaat niks veranderen voor je.   Natuurlijk kunnen we allemaal medelijden met je hebben. Maar wat wil je daarmee bereiken?

Na zolang geen vrouwen te hebben aangesproken kan het best eng zijn. Dat besef ik me ook. Sander heeft onlangs een blog geschreven met 13 tips om het gesprek gaande te houden zonder dat het gesprek stil valt.

hoe overwin je liefdesverdriet als man

 

Bitchen kan altijd maar wat schiet je er mee op?

Dingen lopen niet altijd zoals je wilt. Beter gezegd, dingen lopen bijna nooit zoals je wilt. Je moet als individu constant je koers weer bijstellen zodat je niet afdwaalt. Zoals het bij mij ook het geval was. Ik merkte dat als ik met de relatie doorging, ik waarschijnlijk van mijn koers af zou dwalen en haar pijn ging doen. Dus besloot ik er een punt achter te zetten.

Het is vreemd om een relatie te beëindigen waar je eigenlijk nooit ruzie hebt gemaakt. We konden ons geen moment herinneren. Dat maakt het nu voor ons beide extra moeilijk. Toch was het de juiste beslissing. Ik bracht haar naar de deur en zoende haar voor de laatste keer vaarwel.

Ik probeerde mezelf in te houden om het makkelijker voor haar te maken. Gelukkig had ik mijn beste vrienden om me op te vangen. Ik ga niet zeggen dat het een makkelijke beslissing was.

Liefdesverdriet kan zolang duren als je zelf wil

Het was de juiste beslissing en daarom moest er een punt achter worden gezet. Anders ga je elkaar alleen maar tegenhouden en daardoor ongelukkig maken. Toen mijn eerste relatie uitging als bitch, was ik denk ik 3 maanden emotioneel helemaal naar de tering. Dit keer duurde het 2 weken denk ik.

Het verschil? Ik ging vrouwen versieren en socializen. Hoewel ik daar weinig behoefte aan had, wist ik dat dit hetgeen was wat ik MOEST doen om over dit verdriet heen te komen. Als je een random google search doet naar hoe je liefdesverdriet kan overwinnen, krijg je van alles op je bord.

Soms is het nuttig, soms is het waardeloos. Nergens kom je tegen dat je keihard op stap moet om vrouwen te versieren. Waarom? Omdat het tegen de sociale norm gaat. Dat wil de gemiddelde ondode niet horen.

Dat wil de gemiddelde dame die denkt dat ze ‘speciaal’ is niet horen. De waarheid is hard. De volgende keer als je een gebroken hart hebt, vraag je dan hetzelfde af: Is het waard om mijn gezondheid te verwaarlozen en als een bitch thuis te zitten in plaats te gaan socializen met chicks? Hopelijk snap je dat dit een retorische vraag is.

 

Liefde,

Ali

 

P.S: Wil jij het liefst een bom gooien op negativiteit zoals liefdesverdriet ? Check dan de Van Bitch Naar Baas Bom ;-)