Welkom bij de Tim Veninga Show #14. In deze leer je:

  • Het gevaar van een over-positieve houding van ten opzichte van haters.
  • De reden waarom Tim uitgescholden wordt voor ‘kankermoslim’
  • Welke grote fout Jezus maakte in het omgaan met haters.
  • Hoe je haters kunt gebruiken om beter, rijker en zelfverzekerder te worden
  • Waarom het advies om ‘niks aan te trekken’ van rot opmerkingen nooit zal werken
  • Hoe je belangrijke informatie krijgt door je haters te analyseren
  • De echte reden dat mensen op je haten en waarom dit goed is.

– En meer…

Beluister de Tim Veninga Show ook op Itunes (gratis).

Omgaan met haters – TVS #14

Tim Veninga: Yo, welkom bij de Tim Veninga Show nummer…hoeveel is het? Jij weet het vast.

Ali Mohammed: Veertien.

Tim Veninga: Nummer veertien. Vorige week zijn we geëindigd en heb ik gezegd dat ik het zou hebben over een onderwerp, waarvan ik eerst nog moest kijken of het mag. Ik heb hier nog geen uitsluitsel over. Dus dat blijft nog even voor de volgende keer, voordat we weer bedolven zitten onder het papierwerk en lange mailwisselingen met vervelende mensen en dat soort shit. Dus voor deze week wilde ik het even over iets anders hebben, over haters. Hoe ga je om met haters en met haters bedoel ik niet alleen per se mensen die echt intens oprecht haten, maar ook mensen die kritiek leveren. Dat zijn niet eens per se haters. Mensen die een mening hebben over je. Als je van die vrienden hebt die het hebben over: “Wat loop je nou de hele tijd achter die chicks aan te rennen. Er is meer in het leven dan dat.” En mensen die grappen over je maken en daarnaast ook gewoon de mensen die je oprecht niet mogen en hoe je daar mee moet dealen. Mensen die je belachelijk maken voor de schoenen die je haalt. Ja, misschien moet je even wat context geven voor de mensen…

Ali Mohammed: Voor de mensen die het niet weten; ik heb onlangs nieuwe schoenen gehaald. Ik vind ze zelf helemaal geweldig. Dat heb ik met mensen gedeeld op Facebook en toen Tim dat zag, vond hij het nodig om gedurende de hele dag belachelijk te maken voor de schoenen, die ik heb gehaald en hoe homofiel ze wel niet zijn. Voor de mensen die niet weten wat ik heb gehaald, dit zijn ze en je mag zelf oordelen wat je ervan vindt.

Tim Veninga: Ik zou zeggen gay, maar ik ken gays die ik best tof vind. Jouw schoenen daarentegen; no fucking way, gewoon not done. Maar los daarvan; haters in het algemeen. Met hetgeen wat ik doe ben ik gewend om haters te hebben. En ik ben dan misschien nog veel meer uitgesproken, dan de meeste mensen als het gaat om het vinden van haters. Op een gegeven moment ging ik in 18 weken 100 chicks op Instagram gooien. ‘Tuurlijk, daar krijg je haters van, ik treed op in de media en zeg de meest provocerende dingen als dat me toevallig even uitkomt. Dus ik heb wel mijn fair share van haters gehad door de jaren heen, maar ook daarvoor toen ik al begon met vrouwen versieren, was het ook één grote verzameling van haters. Ik heb het verhaal weleens verteld van dat gasten in een club waren en ik op een vrouw afstapte en wanneer ik weer weg ga dat ze dan naar haar toe lopen om te vertellen: “Weet je wel wie hij is? Hij gebruikt vrouwen en hij gebruikt vrouwen alleen maar voor de seks.”Dat soort dingen zijn al jarenlang dagelijkse koek. Het is de meest normale zaak van de wereld dat mensen je haten. Nu zijn er heel veel ideeën over hoe je met haters om moet gaan. Wat ik altijd wel leuk vind, is als je van die standaard zelfhulpboeken leest, of noem eens wat: “Anthony Robbins manieren om echt intens van jezelf te houden en om jezelf te geven. “Dan zeggen ze: “Geef je haters geen energie. “Ikzelf denk daar een beetje anders over. Ik vind die hele positieve houding t.o.v. haters nergens op slaan. Ze zeggen: “Geef er geen energie aan,” terwijl ik denk dat dat soms zonde is. Je hebt verschillende soorten haters. Sommige haters daar heb je ook daadwerkelijk wat aan, die hebben een functie. Om je een voorbeeld te geven: Neem nu de hater die recent in onze e-mail inbox begon.

Ali Mohammed: Ik weet over wie je het hebt.

Tim Veninga: Deze gast…

Ali Mohammed: Misschien moet je inderdaad even de context…

Tim Veninga: Deze gast die stuurt een e-mail, die zegt: “Rot toch op, jij vuile kankermoslim.” Naar mij, naar [email protected]. Ik hoop dat hij jou bedoelt, ik hoop dat hij niet zo stom is, maar het is echt naar mij persoonlijk gericht, van: “Rot op, vuile kankermoslim.” Ja, oké, wat moet je nu met zo’n hater en dan een paar dagen later is het: “Je bent een hoerenzoon,” en een paar dagen later is het: “Je bent een hond. Dat ze jou de strot nog niet nog niet doorgesneden hebben. “Kijk, dat soort haters die mag je van mij prima negeren. Als het zo inhoudsloos is, dan heb je er niks aan. Maar wel vaker heb ik ook andere situaties gehad dat mensen kritiek leverden. Bijvoorbeeld; Dat is wel een grappig voorbeeld dat ik een filmpje maakte, waarin ik vrouwen vergeleek met honden op YoutTube. In de YouTube comments de mensen vol de aanval openden. En heel vaak wordt mij dan eigenlijk gevraagd: “Waarom reageer je daar op?” Nou, dat doe ik. Ik maak een filmpje waarin ik de mensen die mij inderdaad aanvallen, vol de aanval op terug openen. Dus heel veel mensen zouden zich afvragen: “Waarom doe je dat? Je besteedt er alleen maar negatieve energie aan en je hebt toch wel wat beters te doen in je leven, dan aandacht te besteden aan die mensen. Of “waarom maak je je zo druk om de mening van die mensen?” Maar dat vind ik ook omgekeerd, dat vind ik dom. Ik vind dat er juist situaties zijn waarin je je wel daartegen uit moet spreken. Ik bedoel; het hele bijbels idee van de ander de wang toekeren, dat dat nobel zou zijn. Nee, fuck dat, als je mij op mijn bek slaat sla ik jou op je bek. Ook dat heeft een functie. Neem het voorbeeld van het YouTube filmpje. Op het moment dat ik dat doe…Ik kan inderdaad de ander de wang toekeren, of de reacties stomweg verwijderen. Ik kan het negeren. Maar tegelijkertijd geeft zo’n hater je juist hulp, want wat je doet op zo’n moment is dat, als jij daar tegenin gaat en als je daar inhoudelijk of soms op een komische grappige manier in gaat en eigenlijk blootlegt van: “Dit is wat jullie aan het doen zijn, dit is wat ik vind.” En je houdt die twee naast elkaar, dan wordt het beeld veel duidelijker. Je kan niet uitleggen wat zwart is, zonder dat je weet wat wit is. Dus als iemand mij in een radio-interview één of andere kritische vraag stelt, word ik alleen maar blij van, want dan kan ik, wat ik uit wil dragen, daar recht tegenover zetten. En doordat je dat contrast hebt, doordat je inderdaad domme mensen hebt die een YouTube haatcomment erop gooien, doordat je die als contrast zet tegenover jou, word je boodschap veel groter.

Ali Mohammed: En als je elke keer je wang toekeert, dan is het alsof je nergens voor staat. Je neemt maar genoegen met mensen hun kritiek en dat accepteer je maar. En je gaat nooit je eigen punt verdedigen of je eigen visie verdedigen. Bijvoorbeeld in het punt van die vrouwen met honden vergelijken, was het meer om gedragspsychologie uit te leggen en niet zozeer vrouwen daadwerkelijk te vergelijken met harige beesten die op vier poten rondlopen.

Tim Veninga: Dat zijn ook die momenten waarvan ik denk dat je juist wel ergens voor moet staan. Er zijn genoeg andere voorbeelden. Stel bijvoorbeeld, wij zouden ons nooit uitspreken over het gedrag van iemand anders dat we niet cool vinden. Iemand zit in de bus en maakt racistische opmerkingen. Dan kan je zeggen: “Geen aandacht aan besteden, is gewoon negatief.” Maar als niemand die mensen tegenspreekt, dan zit er misschien een toehoorder in de bus die denkt: “Blijkbaar is iedereen het ermee eens.”Als iemand een bepaalde politicus en ik zal alle politieke voorkeuren even er buiten laten. Maar stel er is een bepaalde politicus die bepaalde dingen zegt over mensen, waar jij ook een mening over hebt. Iemand moet zich er tegen uitspreken. Als niemand zich er tegen uit spreekt dan gaat het fout. En dat is het hele idee waarop onze samenleving is gebouwd. Dat betekent niet per se dat je gelijk op iedereen die je haat de aanval moet gaan zoeken. Heel vaak zoek ik de aanval ook niet op, maar ik luister in ieder geval. Ik negeer het ook niet. Het kan zijn dat ze gelijk hebben of in ieder geval een goed punt maken. Dat is nog iets anders.Eric Thomas zei het zo mooi: “Mijn haters zeggen shit tegen mij, die mijn moeder nooit zou durven zeggen. “En dat is ook zo. Mensen die je niet mogen zijn veel kritischer, en zullen nooit proberen om je gevoelens te sparen of wat dan ook. Dus luister in ieder geval naar wat ze te melden hebben. Het zou zo maar kunnen dat, wat zij zeggen, wel constructief is. En zo niet, als mens ben je een mens en die hele drang om een soort van heilige te zijn, door te zeggen: “Als heilige mag je mij gewoon tegenspreken en ik verdedig mij niet en ik sta er gewoon boven. “Maar je bent ook een mens en je hebt ook bepaalde gevoelens daarbij. Eén van de dingen, als we toch Jezus erbij halen; één van die ideeën in de bijbel was dat, als je in de hemel zat, dan mocht je kijken naar hoe de mensen branden in de hel en hoe ze aan het spartelen waren. Er is een reden waarom dat ding al duizenden jaren zo aantrekkelijk was voor mensen,om te kijken hoe andere mensen branden in de hel. Voor mij is dat ook als ik in discussie ga met zo’n hater. Voor de mensen die het grappig vinden; je zou eens het interview op moeten zoeken op Amsterdam FM met één of andere Betina. Oh, die chick die ging je vragen over je vriendinnetjes. Ja, een chick die opent vol de aanval: “Oké, dus je gaat alleen maar met vrouwen naar bed en daar hebben die vrouwen helemaal niks aan. “Ik heb al drie, vier beleefd over haar aanvallende houding een grapje over gemaakt, en bij de vierde keer was ik het zat. Ze zegt: “Je gaat alleen maar met vrouwen naar bed, maar daar heb je niks aan, want daar hebben die vrouwen toch niks aan?” Ik zeg tegen haar op een gegeven moment: “Ik weet het niet hoor. Als je denkt dat vrouwen niks hebben aan seks. Seks is best leuk, je zou het eens een keer moeten proberen.”En dan begint ze van: “Dat bedoel ik helemaal niet. “Dan komt ze met: “Heb je zelf dan ook een vriendin meneer de datingcoach?” “Ja, vier, nog iets.” Boem, ze is stil. Op dat soort momenten waarop zo’n vrouw vol de aanval opent, dan heb ik daar ook een bepaald genoegen in, een bepaald vermaak. Terwijl als ik als een klein jochie in de hoek van de ring ga staan om klappen de incasseren, dan is daar niks aan. Terwijl het soms heel grappig kan zijn van die haters juist om er tegen in te gaan, al is het maar vanwege de entertainmentwaarde voor jezelf, om dat drama te voelen.Heel veel gasten zie je die confrontatie met mensen zo vermijden dat ze zo bang zijn voor die confrontatie, dat ze eigenlijk hun hele leven steeds verder en kleiner en nauwe hokjes gedrukt worden om mensen niet te beledigen. Op een gegeven moment is het geen leven meer en kan je ook niks meer. Heel vaak met klanten zeg ik weleens: “Maak een vrouw maar eens een keer boos. Je bent zo bang dat je wat verkeerd doet, je bent zo bang dat iemand boos op je wordt, dat je iedere confrontatie eigenlijk vermijdt. “Maar dat is niet de goede manier om te leven. Althans, wie ben ik om te vertellen wat de goede manier is om te leven? Maar voor mijn gevoel is dat niet een gezonde manier om te leven, door altijd confrontaties uit de weg te gaan.

Ali Mohammed: En constant willen dat iedereen je maar leuk vindt

Tim Veninga: Haters hebben functie, ze kunnen ergens voor gebruikt worden. Ik zou ze niet negeren. Gebruik ze om je punt extra duidelijk te maken. Ik gebruik ze om grappige e-mail nieuwsbrieven te maken. Ik gebruik ze voor hier in huis, dat we onderling met elkaar er om lachen. Doe er iets mee. Word niet iemand die alleen maar incasseert. Ook dat hele gedoe met: “Ga daarboven staan, of trek het je niet aan.” Dat is gewoon gelul. Je emotionele centrum komt voor je rationele brein. Zo werken we niet. Dus als iemand ons beledigd,dan beledigen ze ons eerst en dan pas komt het in ons hoofd en kunnen we met onze gedachten iets doen. Het hele ’trek je er niks van aan’ principe, dat werkt niet zo, dat kan niet. En je hoort dat heel vaak mensen zeggen dat je er boven moet gaan staan, maar je kan er niet boven staan. Je bent een mens, je hebt emoties. Natuurlijk, je leert er beter mee om gaan en naarmate je er minder bang voor bent, vaker de confrontatie opzoekt, voel je je ook comfortabeler in de situatie. Ik vind het helemaal niet erg om mij naar buiten toe af en toe een beetje als de antichrist te profileren. Ik geloof zelf ook niet dat ik zo erg ben hoor.

Ali Mohammed: Wij ook niet hoor Tim.

Tim Veninga: Soms ben ik ook best wel een walgelijke vent, maar er zijn ook wel momenten waarop ik niet zo ben. Het is allemaal niet zo heel zwart wit. Maar doordat ik dat durf te doen, merk ik ook dat er voor mezelf een hele last af valt. Als iemand mij iets negatiefs geeft, dan kan ik daar iets mee doen. En die negativiteit kan je altijd…verdomme ik begin echt te Emiel Ratelband te klinken. Die negativiteit kan je altijd op een positieve manier gebruiken. Er is altijd een dingetje, een invalshoek, er is iets wat je er mee kan doe en of het nu is dat je het gebruikt om je punt duidelijk te maken, of het nu is dat je ze gewoon belachelijk maakt voor je eigen vermaak. Zeker ook in het begin, als je net begint met: “Oké, ik ga nu 50 vrouwen per week aanspreken. “En iemand spreekt je aan en zegt: “Wat ben je nu raar aan het doen met al die vrouwen in de club aanspreken, wat ben je nu voor een loser, blablabla.” Dan zijn die denkbeelden in je hoofd nog niet heel erg hard. Maar hoe vaker je het verdedigt, hoe vaker je het uitspreekt, hoe vaker je het voor jezelf opneemt voor je eigen ideeën, hoe harder en rechtlijniger je er in wordt. Dus ook daarin heeft het weer een functie.

Ali Mohammed: Je zorgt ervoor dat je er veel meer in gaat geloven omdat je constant jezelf confronteert met: “Nee, wat ik doe is goed, want…” en dan kom je met goede standpunten aanzetten. Dus voor jezelf bewijs je constant van: “Wat ik doe is eigenlijk goed.”

Tim Veninga: Je bent jezelf aan het overtuigen, maar tegelijkertijd overtuig je een ander misschien ook wel. Sommige mensen zijn ook niet te overtuigen hoor. Sommige mensen zijn gewoon…dom. En die haters heb je erbij, maar ook daar is het weer grappig om dan hun domheid aan te stippen en er iets mee te doen.

Ali Mohammed: En vaak zijn de mensen die je haten…ik zeg het nu al, maar dat gehaat komt vaak uit jaloezie voort. Ik herken het bij mezelf heel erg. Vroeger toen ik begon met chicks fiksen, iedereen om mij heen ging haten van: “Gast, wat ga je nu in je lunch pauze vrouwen overdag lopen aanspreken. “Maar diezelfde mensen een jaar later, zijn dezelfde mensen die je aanspreken en zeggen: “Wat ik laatst meemaakte, hoe loste jij dat een half jaar geleden op.” En dezelfde mensen die je toen haatten en zeiden: “Je moet stoppen met deze shit.” Zijn dezelfde mensen die nu naar je toe komen en zeggen: “Wat je doet is echt awesome, dat je van je hobby je werk hebt gemaakt.” Dus het is vaak ook een verkapte jaloezie.

Tim Veninga: Ze zitten in een bepaalde fase en dat mag en haters zijn gewoon haters en ik wil niet eens zeggen dat het slechte mensen zijn. Het zijn vaak niet de intelligentste als ik heel eerlijk ben. Maar zij doen hun ding en jij doet jouw ding en ik zou zeggen: “Wees niet bang om het voor jezelf op te nemen. Ga niet de Jezus uithangen en de ander je wang toekeren.” Als je iets doet, als je er al iets mee wil doen, zet het om in motivatie voor jezelf. Er is niks leukers dan een stel hatende chicks die in de club staan en mij aanspreken. En dat gebeurt regelmatig. Heb je dat filmpje ooit gezien van mij in Groningen? Ik denk niet dat ik dat ooit heb geüpload dat die chick voor mij staat en helemaal door het lint gaat. Ze werd letterlijk fysiek agressief en ik sta daar, ik moet steeds harder lachen. Ze wordt kwader en die vriendinnen proberen haar vast te houden en zonder dat ik een woord tegen die chick gezegd heb.

Ali Mohammed: Ik weet welke je bedoelt, volgens mij was het in Het Feest. Dat je constant hun vriendin wou aanspreken, dat er op een gegeven moment eentje echt agressief werd tegen je.

Tim Veninga: Als zoiets gebeurt, als zo’n kwade chick in de club staat, reken maar dat ik extra hard mijn best ga doen, om met een andere chick voor haar neus te staan zoenen en ze gewoon uit te lachen. Sommige mensen vinden dat een negatieve manier om jezelf te motiveren. Ik vind het een awesome manier om jezelf te motiveren. Als dat is wat het voor jou doet. Gebruik je haters, haters zijn er toch, doe er iets nuttigs mee.

Ali Mohammed: Als je ze kan gebruiken om je doel te bereiken, why not.

Tim Veninga: En ik denk dat dat sowieso…Laten we het heel mooi afsluiten met een moraal. Alles wat met vrouwen versieren te maken heeft… Wat je zegt: “Als je het kan gebruiken om je doel te bereiken, awesome. “Maakt niet uit wat het is. Laten we een gek voorbeeld noemen; als jij toevallig neger bent. Misschien kan je het je voorstellen.

Ali Mohammed: Met glimmende schoenen…

Tim Veninga: Als jij toevallig een neger bent en je weet dat er bepaalde clubs zijn, waar vrouwen rondlopen die exact op zoek zijn naar negers. Ga daar dan naar toe. Als er iets is, gebruik het. Als je een schilder bent en je gaat niet zeggen dat je naaktportretten van vrouwen schildert, dan verdien je het om maagd te blijven. Als je een fotograaf bent…moet ik doorgaan? Als je iets hebt, gebruik dat op wat voor manier dan ook. Hetzelfde geldt voor haters. Als je haters hebt, als mensen in je omgeving lopen te haten, gebruik het. Ofwel voor je eigen vermaak, ofwel om jezelf te motiveren. Wat er ook gebeurt, ga niet proberen het heilige beestje uit te hangen die overal boven staat, want uiteindelijk vreet het jezelf op en leer je jezelf aan om niet van je af te bijten en eigenlijk een nog dikkere en zielige loser te worden zonder dat het nodig is.

Ali Mohammed: Dat lijkt me een goede afsluiting. Goede positieve afsluiting. Cool, waar gaan we het volgende week over hebben?

Tim Veninga: Dat weet ik, de vorige keer was ik het vergeten, maar deze keer niet. Volgende week wil ik het hebben over chicks die je niet terug smsen. Als je het telefoonnummer scoort van een vrouw, hoe zorg je dat ze je wel een bericht stuurt. Hoe zorg je ervoor dat een vrouw nadat je haar hebt ontmoet en je hebt haar nummer gekregen, dat ze ook daadwerkelijk met je af wil spreken op een tijdstip, waarop je eventueel je piemel in haar zou kunnen steken en locatie helpt ook. Dus daar gaan we het de volgende keer over hebben: hoe zorg je dat een vrouw die je hebt ontmoet dat ze je nog een keer wil zien.

Ali Mohammed: Dope.

Tim Veninga: That’s all.

Yo, bedankt voor het luisteren naar deze podcast. Wil je meer tips over vrouwen versieren, check dan deze website voor meer tips.

En ben je benieuwd naar Tim’s werk, wil je er meer over weten check dan www.manslut.nl voor zijn boek.