9-dingen-die-je-kan-doen-als-een-vrouw-afstandelijk-wordtIn dit artikel leer je:

 • Hoe je vriendin je emotioneel manipuleert om te krijgen wat ze wil
 • Waarop jij je moet voorbereiden, en er voor zorgt dat je de kans het grootst maakt dat ze niet bij je weg gaat.
 • Wat je kan doen als je aan het daten bent met een vrouw die plotseling afstandelijk wordt.
 • Hoe je zonder het te weten onbewust al je kansen verpest met de dames met wie je date.
 • Waarom vrouwen evolutionair zo ingeprogrammeerd zijn om jou een slecht gevoel te geven over jezelf.
 • Op welke manier je er voor zorgt dat alles weer gezellig wordt tussen jullie, zonder haar haar zin te geven.

Hoe afstandelijk gedrag eruit ziet

Je vriendin besluit op een dag dat ze “ruimte” wil. Ze gedraagt zich ineens stilletjes en koud. Ze is opeens afstandelijk.

…Niets irritanter dan dat.

Of je hebt een scharrel of vrouw waar je mee aan het daten bent. En die begint ineens moeilijk te doen.

Hoe herken je dit?

Hieronder geef ik je 10 mogelijke redenen waarom ze afstandelijk doet én hoe jij het op kan lossen.


Waarom vrouwen afstandelijk worden

Dit zijn de redenen waarom een vrouw afstandelijk kan doen of zichzelf terugtrekt:

 1. Ze test je
 2. Ze is boos
 3. Ze vindt je niet leuk (meer)
 4. Je gaat te snel
 5. Ze is nog niet over haar ex heen
 6. Ze is druk of gestresst
 7. Ze houdt je aan het lijntje
 8. Ze heeft iemand anders ontmoet die ze leuker vindt
 9. Ze denkt dat jij haar niet leuk vindt, dus neemt ze afstand
 10. Je bent saai geworden

Er is een groot verschil tussen sommige redenen. Vooral tussen de situaties tijdens de datefase en in een relatie. Daarom zal ik die apart behandelen.


Als ze afstandelijk doet in de datefase

Als een vrouw afstandelijk wordt in de datefase, herken je dat vaak aan een paar dingen:

 • Ze appt minder terug
 • Ze appt minder uit zichzelf
 • Ze reageert met minder emoticons of is wat serieuzer
 • Ze reageert minder snel (eerst was het direct, nu uren of zelfs dagen)

Vaak is afstandelijk gedrag in deze situaties iets dat gebeurd voordat een vrouw je dumpt. Check zeker deze geweldige podcast van Tim erover als je de tijd hebt:

Wat is er aan de hand?

Afstandelijk gedrag van een vrouw komt meestal omdat ze niet zo zeker is over jullie toekomst samen. Het kan een onbewuste reactie zijn op jouw gedrag, of juist een bewuste move van haar om zichzelf ruimte te geven.

Concreet kunnen dat deze dingen zijn:

Je gaat te snel

Een van de meest voorkomende reden waarom een vrouw opeens minder interesse heeft of afstandelijk doet, is als jij te snel gaat.

Bijvoorbeeld:

 • Op de eerste date heb jij het direct over plannen voor de toekomst samen. Of je stuurt haar de dag erna meteen goede morgen berichtjes en “xxx”.
 • Jullie hebben gezoend en je beschouwt haar nu direct als je vriendin. Je schept erover op tegen je vrienden of gaat meteen klef doen in het openbaar terwijl zij nog niet zo ver is.
 • Je hebt heel vroeg een ‘wat zijn we nou’ gesprek, terwijl zij nog niet verliefd is.

In al deze gevallen zal ze (onbewust) walgen van je gedrag, zo onaantrekkelijk is het voor haar. Het resultaat? Ze stopt opeens met terug appen, reageert minder etc.

Al deze dingen heb ik zelf vroeger ook fout gegaan (het is zelfs de reden dat ik coaching nam bij Tim, de oprichter van deze site). Gelukkig, kan je dit ’te lief zijn’ relatief eenvoudig oplossen. Lees hier hoe ik dat deed.

Ze vindt je niet meer leuk

Ongeveer hetzelfde, maar nu vindt ze je niet meer leuk niet omdat je te snel gaat, maar om een andere reden.

Bijvoorbeeld omdat ze je beter leert kennen en ze jullie niet bij elkaar vindt passen, omdat je slecht in bed bent (lees dit boek en het gebeurt je nooit meer) of omdat je gewoon niet aantrekkelijk genoeg bent (lees hier hoe je dat wel wordt).

Ze is nog niet over haar ex heen

Ze leerde je kennen toen het net uit ging met haar ex, maar ze is nog niet over hem heen. Omdat die gevoelens opspelen, raakt ze emotioneel wat in de war en neemt ze afstand voor je. Het betekent niet altijd dat ze dus geen interesse meer in jou heeft, maar het betekent dat ze óók gevoelens heeft voor haar ex.

Haar natuurlijke reactie zal zijn om zich terug te trekken, wat overkomt op jou alsof ze afstandelijk doet.

Ze heeft iemand anders ontmoet

Als je dacht dat vrouwen direct een kuisheidsgordel omdoen zodra je een eerste date met ze hebt afgesproken, dan heb je het mis vriend.

De kans is heel reëel dat vrouwen ook andere mannen daten (en dat is een goede gewoonte die jij ook zou moeten hebben). Pas als het daten wat serieuzer wordt, spreken mensen meestal pas af dat ze exclusief verder daten voordat ze een serieuze relatie aangaan.

Als je dat gesprek dus nog niet hebt gehad met haar en ze opeens afstandelijk doet, kan het zijn dat ze iemand anders heeft ontmoet die ze leuker vindt. Het kan zijn dat ze dan afstandelijk doet. Vaak krijg je in deze gevallen wel een appje dat ze iemand anders ontmoet hebben en daarmee verder willen daten, dus je zal niet heel lang hoeven te wachten op duidelijkheid.

Mijn suggestie voor je in deze situatie is dat je leert hoe je haar gek op je maakt vanaf de eerste date (lees bijvoorbeeld eens het boek Manslut als je dit wil leren) en dat je leert hoe je haar gek maakt in bed (dit boek).

Ze houdt je aan het lijntje

Dit is de nare vorm van het bovenstaande. Ze date ook anderen, en gebruikt jou als een backup plan. Of ze probeert haar ex terug te krijgen en als dat dan even niet lukt, verschijnt ze weer in jouw ongelezen berichten om af te spreken. Maar als haar ex haar dan weer een schrijntje hoop geeft, hoor je niks van haar.

Ook hier geldt: Het probleem is dat je gewoon niet aantrekkelijk genoeg bent voor haar voor een relatie. Check de linkjes die ik hierboven heb gedeeld voor oplossingen.

Ze test je

Dit is een goed teken. Ze vindt je leuk, maar heeft ergens gelezen dat hard to get spelen wel eens kan werken op mannen. Dus reageert ze een paar dagen niet op je berichten of verplaatst ze een keer een date.

Op jou kan het overkomen alsof ze opeens afstandelijk doet, omdat ze eerst helemaal verliefd was, je berichten stuurde en overal zin in had, maar dan van het een op het andere moment (waarschijnlijk toen ze onze site voor vrouwen bezocht) daarmee stopte en het wat ‘cooler’ speelt.

In dit geval hoef je je niet druk te maken. Ze zou dat niet doen als ze je niet leuk vond. Je kan zien dat dit de reden is, als ze nog wel met je op date wil, maar op een andere dag of tijdstip bijvoorbeeld.

Ze denkt dat jij haar niet leuk vindt, dus neemt ze afstand

Ja. Ook vrouwen kunnen geen gedachten lezen, dus als jij het zelf heel ‘cool’ speelt en afstandelijk overkomt op haar, dan kan ze dat wel eens terug gaan doen. Omdat ze denkt dat jij haar niet leuk vindt.

Ze kan dit doen uit zelfbescherming (omdat ze niet wil investeren in een man die haar niet leuk vindt) of ze doet dit omdat ze wil kijken of jij meer interesse gaat tonen als zij afstandelijk doet.

Toon haar in dit geval wat interesse. Vraag haar mee uit. Doe wat leuks. En zorg dat je die (eerste) date ownt.

Ze is druk of gestresst

Een vrouw kan afstandelijk doen omdat ze het gewoon heel druk heeft, of omdat ze gestresst is. Ook als het al je vriendin of vrouw is, kan dit een oorzaak zijn van haar afstandelijke gedrag.

Normaliter zijn mannen degenen die afstandelijk worden en ruimte nodig hebben als ze gestresst zijn of met iets moeten dealen. Meestal zijn vrouwen wat meer geneigd om over hun problemen te praten en het minder op te kroppen, maar het kan wel een reden zijn.

Een persoonlijk voorbeeld:

Ik heb een Franse vriendin die in NL woont. Toen er in 2015 een verschrikkelijke aanslag was in een theater in Parijs, was zij thuis in Nederland, maar ik met het Versiercoach team in Tenerife om podcasts en video’s te filmen. Ik had het nieuws niet gezien, maar merkte dat zij erg afstandelijk deed op WhatsApp. Ze was kortaf, reageerde traag etc. Toen ik haar belde, kwam ik erachter dat ze boos was omdat ik niet meteen had gecheckt met haar of alles wel goed was (met haar familie en vrienden die in Parijs woonden).

Gelukkig is zoiets – als je het niet al te zwaar verpest hebt – eenvoudig op te lossen.

Nu je weet wat de mogelijke oorzaken zijn, is hier een plan van aanpak:

Wat te doen als ze afstandelijk doet

Stap 1: Beloon haar drama niet

Doet ze afstandelijk tijdens de date-fase?

Wat je moet doen is heel simpel.

Beloon haar niet voor haar drama. Investeer minder tijd in haar.

Richt je op andere zaken in je leven die je ook belangrijk vindt – of misschien zelf nog wel belangrijker. Denk hierbij aan je werk of sport, of iets anders wat je bezig houdt.

Pas als je daar even flink wat energie in bent kwijtgeraakt, is het tijd om je weer op die haar te richten.

Waarom?

wat deed ik foutAls een chick afstandelijk doet, speelt je ego op.

Je denkt: “Hoe kan dat nou? Wat heb ik verkeerd gedaan? Wat kan ik verbeteren?

Precies die houding zorgt ervoor dat je in haar ogen niet meer sterk overkomt.

Als je dus je best doet om er achter te komen wat er mis is, ziet ze dat als zwakte.

Zich niet realiserende dat zij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor het feit dat ze niet aan jou communiceert wat de reden van haar afstandelijkheid is.

Daarom is het niet zo’n strak plan om gelijk actie te ondernemen als een vrouw je op de bank zet:

Je zorgt er alleen maar voor dat ze minder aangetrokken raakt. Het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken, dus.

Dus negeer haar eventjes.

En richt je even op dingen die je weer een goed gevoel geven over jezelf. Als jij je persoonlijke bankdruk-record verbeterd, of iets anders doet waar jij je geroepen tot voelt, kan jij jezelf weer even op de schouder kloppen.

Maak het haar probleem.

negeer-haarBesef je altijd dat zij een probleem heeft met jou, waardoor zij je op de bank zet.

Leg dat bij haar neer.

Jij staat open voor een leuke tijd.

Als zij daar om wat voor reden geen zin in heeft is het haar probleem.

Je zal merken dat als je deze houding krijgt, ze een stuk meer aangetrokken tot je raakt. En dat het makkelijker wordt om een vrouw te houden, als je het minder over je ego maakt, en meer over haar.


Stap 2: Check of zij voldoende investeert

Veel gasten zijn zo wanhopig, dat ze de nummer één regel van versieren vergeten.

Laat haar investeren.

loves-meHet gaat er niet om dat jij haar de liefde verklaart. Zo belangrijk ben je niet.

Als je aan het daten bent met een vrouw, is het belangrijker dat zij verliefd op je wordt dan of jij het al bent.

Focus je dus op haar verliefd maken. In dit artikel leg ik je uit hoe je dat doet.

Wees dus niet klamperig

Realiseer je dat dit absoluut niet gaat helpen om haar in je leven te houden. Als ze afstandelijk is en je weet zeker dat jij je best hebt gedaan, dan is het waarschijnlijk deze reden: je gaat te snel.

En vrouwen willen nou eenmaal niet een man die te lief is.


Stap 3: Date andere vrouwen.

Volg deze stap als er een andere man in het spel is, je te snel gaat of ze je niet meer leuk vindt.

Je hebt nooit de garantie dat de vrouw met wie je aan het daten bent bij je terug komt.

Maar je hebt wel de garantie dat wanneer je andere vrouwen in je leven trekt, door bijvoorbeeld uit te gaan en met vrouwen te flirten, je altijd iemand hebt om mee te daten of om mee naar bed te gaan.

Deze luxe zorgt ervoor dat je vrouwen anders gaat behandelen.

Je ontspant in hun bijzijn en durft te zeggen wat je denkt.

Misschien heb je een vriend die met alles naar bed gaat wat beweegt. Dik, pokdalig, het maakt hem niet uit.

Jij bent niet veel beter dan die vriend. Ook al denk je van wel, ik garandeer je dat er momenten zijn dat je onzeker doet tegen chicks zonder dat je het merkt.

Ik garandeer je

Als  jij meerdere vrouwen hebt die je appen om “bij je langs te komen om een film te kijken“, dan stop je met die wanhopigheid.

meer vrouwenJe zal je veel minder afvragen of het aan jou ligt wanneer er een vrouw uit je leven verdwijnt.

Behalve dan als je er gewoon erg van baalt.

Maar dit is een ander gevoel dan het besef dat je niemand anders hebt om mee naar bed te gaan, of het gevoel wat je krijgt als jij je alleen voelt.

Kies er daarom voor om altijd met minstens 3 vrouwen op hetzelfde moment te daten.

Zo spreid je niet alleen je kansen, je voorkomt dat je een vrouw per ongeluk afstoot omdat je wanhopig overkomt zonder het te merken.

Tips nodig hoe je deze vrouwen dan moet versieren? Lees deze 3 dingen


Als je vriendin of vrouw afstandelijk doet

Als je in een relatie zit en je vrouw of vriendin doet afstandelijk, volg dan deze tips op. Want er is waarschijnlijk wat serieuzers aan de hand.

Even een recap, dit zijn de mogelijke oorzaken:

 1. Ze is boos
 2. Ze vindt je niet leuk (meer)
 3. Ze is druk of gestresst
 4. Ze heeft iemand anders ontmoet die ze leuker vindt / ze wil het uitmaken
 5. Je bent saai geworden

Voor alle 5 mogelijkheden is het stappenplan met wat te doen hetzelfde:


1: Bereid je voor op het ergste

Ok man, ik heb slecht nieuws voor je.

De meeste vrouwen behandelen oorlog prepare for warrelaties nou eenmaal als een loopgravenoorlog.

Jullie gaan ieder in je eigen loopgraaf zitten. Totdat je zo stom bent om je kop boven de grond te steken. Dan pakt zij haar sniper rifle, en schiet het er in één schot af.

Als een vrouw afstandelijk doet, dan heeft dit een reden.

En zij heeft van vroeg af aan geleerd dat zij haar zin kan krijgen wanneer zij emotioneel aan een man begint te trekken.

Heb je ooit gehad dat je vriendin niet bepaald gezellig deed, en je vroeg haar: “Is er iets?

En ze zei: “Nee, er is niets“. Terwijl jullie allebei weten dat er een huilbui en ruzie aan staat te komen waarbij er zoveel glas door de lucht zal vliegen dat Kristallnacht erbij verbleekt?

Dat.

Dat vrouwen deze strategie kiezen om hun zin te krijgen, is logisch.

Ze zijn er evolutionair op geprogrammeerd.

Van oorsprong was er namelijk een strikte verdeling tussen mannen en vrouwen binnen een stam.

Dit was voor de afgelopen 250.000 jaar het geval. Hierdoor is de psyche van vrouwen op een bepaalde manier gevormd – en die van mannen ook, trouwens.

Vrouwen hebben van oudsher de macht om te kiezen met wie ze naar bed gaan. Ze hadden namelijk niet de mogelijkheid om met iemand te slapen, zonder enige consequenties.

Vrouwen hebben van oudsher de macht om te kiezen met wie ze naar bed gaan

De kans dat ze zwanger werd zonder anti-conceptie was nogal groot.

Het gevolg was dat vrouwen erg voorzichtig waren met wie ze naar bed gingen.

Ze had basically twee criteria:

 1. De man is gezond, sterk en het liefst groot.
 2. Hij is bereid om voor mij en mijn kind te zorgen zodra ik zwanger ben – en in de jaren daarna.

Dat zijn twee nogal belangrijke criteria om rekening mee te houden als je om gaat met vrouwen.

In de oertijd was het een zaak van leven of dood.

Als ze een foutje maakte op 1 van de 2, dan was de kans groot dat zij of haar kroost het niet zouden overleven.

Koos ze voor een man met “zwak zaad“, dan had ze vervolgens een kind wat een hoge kans op overlijden had.

Tijdens of na de zwangerschap. En als ze een man uit koos die niet voor haar zorgde, dan was ze sowieso verloren.

De prehistorie was geen fijne plek voor een vrouw alleen met een kind.

En dat brengt ons bij de macht die mannen hadden.

zwangere-manMannen kunnen niet zwanger worden.

Zij kunnen zo veel vrouwen in bed krijgen als ze willen, zonder dat er voor hen consequenties aan zit. Je denkt misschien: “Welke vader loopt er nou bij zijn kinderen weg?

Nou, in de oertijd nogal veel.

En doordat de moeder en het kind waarschijnlijk zouden overlijden, tenzij ze een andere man zouden vinden, loste dat probleem zich vanzelf op.

Hiermee liepen vrouwen een reusachtig risico.

Voor de uitvinding en grootschalige invoering van anti-conceptie in de vorige eeuw, had je als vrouw weinig middelen om er voor te zorgen dat je niet zwanger werd.

middeleeuwenAls je naar bed ging met een man, dan was je dus simpelweg de Sjaak.

En de sporen van 250.000 jaar aan menselijke evolutie zijn niet uit te wisselen in een jaar of zestig van pilgebruik.

Vrouwen weten onbewust dat hun macht reikt tot het moment dat ze hun benen openen voor een man.

Daarna zijn ze nog steeds onbewust op zoek naar signalen dat hij bereid zal zijn om bij haar te blijven, ook al wordt ze zwanger.

Tegelijkertijd is ze bang dat wanneer zij te veel ruzie zoekt, zij zich in haar voet schiet en haar man kwijt is.

Ze voelt zich binnen elke relatie al emotioneel snel in het nadeel.

Hierdoor ontstaat een interessante situatie, waarbij vrouwen ondanks al hun gelijke rechten en positieve discriminatie nog steeds een minderwaardigheidscomplex vertonen naar mannen.

Het komt door de onbewuste drang om zich naar hun intieme partner te voegen.

Waarom?

Omdat door de loop van de evolutie het aankaarten van een conflict haar dood en die van haar kind kon betekenen.

Daarom heeft een vrouw er weinig bij te winnen om te zeggen: “Ik wil dat je dit en dit veranderd, of ik ga bij je weg.

Het druist simpelweg tegen haar natuur in. Tegen de strategie waar ze biologisch voor is ingeprogrammeerd.

Die zit namelijk heel anders in elkaar.

Ik maak hem ongelukkig, zodat hij de schuld bij zichzelf legt.

blackmailingIn plaats van dat vrouwen verantwoordelijkheid nemen voor hun voorkeuren, proberen ze je elke stap in de relatie te veranderen.

Dit doet ze door stilletjes te worden.

Ook gaan ze zich verdrietig voelen of op andere manieren laten zien dat ze zich niet goed voelt.

 • Ze weet namelijk dat wij als mannen hier enorm ongelukkig van worden.
 • Ze weet onbewust dat ons ego gekoppeld is aan hoe vrolijk ze is.
 • Ze weet onbewust dat wij haar beste minnaar ooit willen zijn.

Ze wil niet het risico lopen dat ze de steun van die grote, sterke man kwijt raakt.

Daarom probeert ze ons eerst een rotgevoel te geven, zodat we een poging zullen wagen om dit rotgevoel op te lossen.

In andere woorden: ze maakt het over ons in plaats van over haar.

Begrijp goed dat hier angst achter zit.

Ze wil je niet kwijt raken. Ze is evolutionair zo geprogrammeerd dat ze daar een ontzettende hekel aan heeft.

En nu komt de paradox.

Wanneer ze merkt dat ze je op deze manier kan manipuleren, dat ze je niet meer respecteert.

Dit komt omdat vrouwen wel bewust begrijpen dat ze tegenwoordig alle vrijheid hebben om te daten en naar bed te gaan met wie ze willen. Ze weten dat het “hun eigen keuze is“, en dat ze “een sterke, onafhankelijke vrouw mogen zijn.

independent womanZe zeggen continu tegen zichzelf en hun vriendinnen: “Kies voor jezelf.

Deze indirecte manier van je proberen te veranderen, is in dit tijdperk simpelweg niet meer actueel.

Ze is niet meer echt afhankelijk van jou om te overleven.

Wanneer ze dit trucje te vaak kan uitvoeren, en ze merkt dat je verandert bent, zal ze merken dat ze hier weinig mee gewonnen heeft.

Tegelijkertijd heeft ze een voortdurende stroom van aantrekkelijke mannen om haar heen. Die groot en sterk overkomen.

Waar simpelweg geen consequenties aan kleven wanneer ze met hen gaat daten.

Behalve dat ze jouw hart breekt, natuurlijk.

Ik vertel je dit allemaal zodat jij je op de juiste manier kan voorbereiden.

Wanneer een vrouw afstand neemt in je relatie of een beetje stilletjes wordt, dan kan je er donder op zeggen “dat er iets is”.

Je zal een koorddans-act moeten uitvoeren, waarbij je balanceert tussen haar steunen en tegelijkertijd geen spat meegeven.

De reden dat ze steun nodig heeft is omdat ze pogingen gaat doen om jou ongelukkig te maken – en dit gebeurt door heftige emoties die ze op je gooit.

nothing-wrongWaar het vandaan komt weet ze niet altijd.

Ze heeft niet eens door dat het iets wat ze doet – het gebeurt gewoon.

Daar komt ze je even op trakteren.

Waar ze stiekem naar verlangt, is dat je het niet in ontvangst neemt maar het naast je neer legt.

En als je dit kan combineren met de juiste dingen zeggen, kan je er voor zorgen dat het hele circus zo kort mogelijk duurt.

Zodat jullie daarna weer over kunnen gaan op de orde van de dag.


2: Blijf kalm

Je vriendin is dus in de “oervrouw wil wat van haar oerman-modus“.

Het lijkt haar oermissie om jou zo ongelukkig mogelijk te maken. Door afstandelijk te doen, misschien wat knorrig, of op andere manier aan te sturen op een conflict.

Laten we wel wezen:

Er is niets ergers dan aan te kijken tegen een vrouw die huilt of zielig doet. We willen het beter maken. We willen haar weer zien lachen. En we zijn bereid hier alles voor te doen.

Er is niets ergers dan aan te kijken tegen een vrouw die huilt of zielig doet.

Dus we zijn snel geneigd om een van de volgende dingen te doen:

 • Vragen wat er is.
 • Haar proberen op te vrolijken.
 • Extra lief voor haar doen.
 • Begrip tonen voor haar irrationele gedrag.
 • Logisch ingaan op haar buien.

Ik heb slecht nieuws voor je. Het bovenstaande gaat je allemaal niet helpen als ze afstandelijk doet. Het is niet waar ze naar op zoek is.

Wat ze wel wil, is kalmte.

Ik maak er voor mezelf een spelletje van om in deze situatie zo lang mogelijk kalm te blijven. Om rustig te blijven en vooral niet te reageren op wat ze allemaal wel niet op me gooit.

calm-downEn ik kan je vertellen dat vrouwen creatief worden, en echt hun best doen om je te raken.

Maar ik besef me dat ze me eerst uit balans wil hebben. Pas daarna kan haar zin door kan drijven, dus ik weet dat het beter is om het rustig aan te doen.

Zolang ik mijn hoofd koel hou, kan er niets gebeuren.

En bovendien is het beter voor jullie relatie.

Een vrouw gaat in deze modus emotioneel alle kanten op. Ze kan zich helemaal terug trekken, of ineens beginnen te huilen. Ze leeft het allemaal als erg intens.

En weet je wat het is?

Ze geniet van deze emotionele rollercoaster.

Op de een of andere manier hebben vrouwen deze emoties nodig.

Mannen niet.

Mannen mijden negativiteit als de pest.

titanicMaar kijk alleen al is naar de films waar vrouwen naar kijken.

Ze kijken shit als Titanic of The Notebook.

Leg mij uit wat er tof aan is om eerst twee mensen verliefd te zien worden, om vervolgens te zien hoe een van hen verzuipt omdat de boot waarop ze zaten in een ijsschots is gevaren.

Als het aan mij lag was de regisseur van die film mee verzopen op die hele f-ing boot.

In ieder geval:

Ze heeft je kalmte nodig.

In de psychologische school Somatic Experiencing wordt psychotherapeuten geleerd om zo kalm mogelijk te zijn tijdens een sessie met mensen die ernstige trauma’s hebben meegemaakt.

Onderdeel van de opleiding is dat drie jaar lang ze bloot gesteld worden aan mensen die de meest afschuwelijke dingen hebben meegemaakt.

Tegelijkertijd wordt de behandelaars geleerd om zich ten volle bewust te zijn van hoe het zien en horen van die verhalen hen van hun stuk brengt. Zo leren ze om zichzelf weer tot kalmte te brengen.

Kalmte werkt aanstekelijk

emotional-muchAls je vrouw emotioneel is, en jij gaat hier in mee…

…dan zullen haar emoties sterker worden.

Ze zal ze intenser gaan ervaren.

Dit is net zo bij iemand die iets heel naars heeft meegemaakt en daar over vertelt.

Hij zal zich meer gesteund voelen door iemand die echt kan luisteren.

Dat is beter dan iemand die zo schrikt of zo van zijn stuk wordt gebracht, dat hij of zij alleen nog maar met zichzelf bezig is.

Daarom wordt therapeuten tegenwoordig aangeleerd om zo kalm mogelijk te blijven als ze met iemand praten die een zwaar trauma heeft meegemaakt.

Een vriendin is natuurlijk geen soldaat die net terug komt van het slagveld

Dat is helemaal waar.

Maar probeer haar dat maar eens uit te leggen als de tranen over haar wangen stromen en het vaatwerk door de kamer vliegt.

Of als ze zich afstandelijk gedraagt, omdat ze ergens ontevreden over is en haar zin wil krijgen terwijl ze tegelijkertijd bang is om je kwijt te raken.

Het beste wat je voor haar kan doen is zo kalm mogelijk blijven, zonder je mee te laten slepen in al het drama wat ze op je gooit.

Je vergroot niet alleen de kans dat ze je onderhand zal respecteren, tegelijk help je haar om haar zo snel mogelijk door haar nare emoties heen te komen. In feite toon je nul begrip voor haar, op een niet-lompe manier.

Het gevolg is dat ze niet in haar emoties of afstandelijkheid blijft steken.

En ondertussen hou jij je bezig met stap 3.


3: Vind uit wat de oorzaak is

En nee, er hoeft niet altijd een logische oorzaak te zijn.

 • Soms maken vrouwen het uit met je, omdat ze niet tevreden zijn over hun leven en alles ineens anders moet.
 • Soms zit hun string scheef en worden ze daar zo emotioneel van dat ze besluiten dat jij niet goed genoeg voor hen bent. Who knows?

In ieder geval heeft het geen zin om hier openlijk naar te informeren. Vrouwen doen hier namelijk simpelweg te moeilijk voor, zoals je hier kan zien.

Zeker niet als ze haar best doet om aandacht van je te krijgen, door zich als een knorrig en afstandelijk wezen te gedragen. Je beloont haar dan in feite voor haar onvolwassen gedrag.

Geef het daarom eerst wat tijd

Als ze merkt dat haar gedrag geen effect op je heeft, zal ze vroeg of laat uit zichzelf vertellen wat er aan de hand is.

Als het allemaal te lang duurt kan je als noodoplossing ook zeggen: “Ik zie dat er iets is. What’s up.

Let op, 3 tips:

 • Hou het simpel
 • Hou het kort.
 • Ga niet aan haar trekken.

Je kan doen alsof je het niet ziet of je kan concreet zijn, maar wees niet verrast als ze geen antwoord geeft om de spanning nog even op wil rekken.

boosDat wil niet zeggen dat als ze in haar emotionele bui vervalt, ze je gaat vertellen waar het om gaat.

Ze zal je misschien twintig verwijten gaan maken.

Stel daarom altijd de volgende vraag:

Wat kan ik precies voor je doen om er voor te zorgen dat jij je niet meer zo voelt?

Het antwoord wat er nu komt is ongetwijfeld ontzettend warrig en nog steeds erg lang.

Daarom stel je de vraag nog een keer. Net zo lang totdat je een specifiek antwoord krijgt van 1 of 2 dingen die je direct kan veranderen.

En dan ga je naar stap 4.


4: Beslis of je het wil veranderen

Ik weet natuurlijk niet wat het probleem is dat je vriendin zich afstandelijk is gaan gedragen. Ik kan niet in haar hoofd kijken. Ik weet hoe het is als een vrouw met een trillende bovenlip voor je staat, en het enige wat je wilt bestaat uit haar zo gelukkig mogelijk maken.

changeIk weet hoe het voelt.

Maar voordat je haar je zin geeft, vraag je dan eerst het volgende af:

Word ik er gelukkiger van als ik dit voor haar doe?

Als het gaat om iets kleins, dan is er niets aan de hand.

Ik bedoel, vrouwen kunnen enorm overstuur raken als jij iets kleins vergeet.

Of als je niet zo attent bent als ze zou willen.

Sander, help me! Wat moet ik nu doen?

In dat geval is het een kwestie van luisteren, identificeren hoe je haar leven een beetje leuker kan maken door wat attenter te zijn, en dat voor haar te doen.

Het is simpelweg iets wat hoort bij een goed vriendje zijn: dat je af en toe wat leuks doet voor iemand anders.

Maar wat nou als ze iets vraagt:

 • Waar je helemaal geen zin in hebt?
 • Wat totaal over je grenzen heen gaat?
 • Wat te maken heeft met je identiteit?

Besef dan goed dat wanneer jij een compromis met haar sluit door haar haar zin te geven, dat ze je dat niet in dank afneemt.

Ze leert dat ze je onder de duim kan houden met emotionele manipulatie.

Ze komt er achter dat de keuze om al dan niet verder te gaan met de relatie niet bij jou ligt, maar bij haar. Dat zij de macht heeft in plaats van andersom.

Het klinkadvantage<t raar, maar een vrouw wil graag een sterke man die haar niet altijd de zin geeft.

Alles is beter dan een slapjanus van wie ze alles ontvangt wat haar hartje begeert.

Door de mythe van gelijkheid komt dit ongetwijfeld nogal hard aan.

Één ding staat centraal in de opvoeding van mannen

We worden allemaal opgevoed met een verhaal dat we ons moeten gedragen als een gentleman.

Gentlemen die compromissen moeten sluiten om een relatie te laten werken.

Maar als je dit doet, garandeer ik je dat ze je vroeg of laat dumpt.

Ze respecteert je niet meer, en raakt op je uitgekeken.

En gaat vervolgens vreemd met een of andere vent die het helemaal niet kan schelen of ze gelukkig is.

Waarna ze weer hetzelfde doet, en hem uiteindelijk dumpt.


5: Wees niet bang om weg te lopen

Er is een gouden regel wanneer je vriendin je op deze manier uit de tent probeert te lokken.

Maak het negatieve haar probleem.

Twijfelt ze over de relatie?

Prima.

Praat er niet over, en laat haar er lekker zelf mee dealen. Als jullie samen zijn maak je plezier.

Kan ze daar niet in mee?

Loop dan rustig weg.

Daarmee laat je merken dat je geen zin hebt om in haar gezeur mee te gaan. Doet ze wel mee, maak het dan ook echt gezellig. Doe wat liefs.

Maar alleen als ze mee doet op jouw voorwaarden.


6: Check of je nog wel je best voor haar doet

Als je eenmaal een relatie hebt, moet je het volgende beseffen: Zij is je geen eeuwigdurende trouw verschuldigd. Ze heeft dit misschien wel bij een of ander religieus orgaan verkondigd, maar scheiden is een ding.

Dus denk dan na. Wat voor man of vriend heeft ze liever?

 • Iemand die haar continu het gevoel geeft dat ze de leukste meid op aarde is.
 • Iemand die haar een keer goed versiert, maar daarna geen moeite voor haar doet – en er wel veel voor terug verwacht.

Mijn punt:

Stop niet met versieren.

 • Ze is met je naar bed geweest? Leuk, gefeliciteerd.
 • Paar dates achter de rug en het gaat allemaal goed? Prima gedaan, ik ben trots op je.
 • Ze is je vriendin geworden? Perfect.

Maar dat betekent niet dat je daarna kan stoppen met je best doen en een beetje achterover leunen terwijl zij elke dag ‘Steak & Bj day is’ geeft en je kleren strijkt.

Je zal er altijd voor moeten blijven zorgen dat zij het naar haar zin heeft in de relatie.

Anders heeft ze genoeg alternatieven om naar uit te wijken.

Het probleem is dat het niet uit maakt hoe stoer of mannelijk je bent.

Als je alleen stoer bent, gaat ze vroeg of laat “een luisterend oor missen. En dan zijn er altijd gasten die haar een keer goed willen verwennen, of dingen voor haar willen doen.

Ze zal er geen moeite voor hebben om er eentje van stal te halen en jou genadeloos te dumpen. Check dus als een vrouw afstand neemt altijd even of jij recentelijk nog je best voor haar hebt gedaan.

Het is prima om voet bij stuk te houden en je eigen plan te trekken, mits je ervoor zorgt dat jij je best blijft doen.

Dat betekent dat je:

 • Elke ontmoeting als een date behandelt of wekelijks date nights hebt.
 • Geweldig in bed moet zijn (voor meer hierover check je deze site vol met tips)
 • Elke date op een andere plek plant om haar zo verschillende ervaringen te geven.
 • Je best doet om in het algemeen onvoorspelbaar te zijn.

Conclusie

Nu heb je een heel plan van aanpak als een vrouw afstandelijk doet.

Heb je een vraag? Laat deze dan hieronder achter in de reacties.

Cheers,
Sander