‘Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft’
– Jeugd Van Tegenwoordig –


Hoi mannen, Tina hier!

Eerste blog, geen lange intro. Gewoon hoi? Dat lijkt me een goed begin.

Een goed begin

Het lijkt mij, voor een goed begin een nuttig idee te beginnen waar het veld van de positieve psychologie is begonnen; geleerde hulpeloosheid. Je ziet het overal om je heen, mensen die wel klagen, maar geen stap verzetten om zichzelf te helpen.

– ‘Ik ga altijd met tegenzin naar mijn werk’,
– ‘Ik ben niet gelukkig in mijn leven’,
– ‘Ik kan niet de meisjes versieren die ik wil’.

Hoe vaak hoor je dit soort klaagzang voorbij komen? Voor mij is het dagelijks dat ik wel iemand hoor klagen, mopperen, zeuren….maar ze doen er niets aan.

Hoe dom is het om te WETEN dat je in een miserabele situatie zit, maar er niets aan te DOEN? In feite is het ook zo simpel als het hier staat, om je eigen situatie beter te maken zal je er aan moeten werken…Maar, als het zo simpel is, waarom doen zo veel mensen dit niet?

Have a little faith…

In veel gevallen is dit omdat mensen niet het geloof hebben, het vertrouwen dat de moeite die ze zouden doen iets uitmaakt. Ze hebben vaak geleerd dat het niets oplevert, vaak hebben ze geprobeerd, verzeild geraakt in een uitzichtloze situatie, hun best gedaan, maar uiteindelijk opgegeven. In het kort, ze zijn het vertrouwen verloren dat ze zichzelf kunnen helpen.

Ze zijn de geslagen hond die al aan het jammeren is als ze een stok zien. Zij kruipen weg in hun veilige wereldje, hopen dat het vanzelf beter wordt. Ze wachten af tot het slaan ophoudt, tot iemand ander het VOOR HEN fixt. Veel mensen zijn een hond die jammerend in zijn kooi ligt, zielig, afhankelijk en hulpeloos.

Als mensen zich ook zo gedragen is dit nog een tandje zieliger, want in tegenstelling tot de hond die afhankelijk is van zijn baasje, kan een mens bijna altijd wel iets aan zijn situatie doen.

– Zoek een andere baan als je er elke dag met tegenzin naartoe gaat.

– Vind iets wat je gelukkig maakt, zoek zonder te stoppen naar iets waar je wél tevreden van wordt, als je opgeeft ben je aan de rest van de wereld overgeleverd om je gelukkig te maken.

– Neem actie, geloof in die oplossing.

Geloof dat als je stappen zet, dat je verbetering gaat zien. In je baan, in je liefdesleven, over de hele breedte. Als je gaat liggen en alleen maar jammert over je situatie heb je de strijd bij voorbaat al opgegeven.

Slappe kikkers sterven

Een bekend verhaal dat ik heb gehoord is over twee kikkers die in een melkkan vallen.

De eerste kikker ziet het niet zitten, hij kijkt omhoog en besluit dat het veel te ver is, veel te moeilijk, daar kan hij nooit uit springen. De kikker springt een keertje, voor de vorm, maar denkt ‘Zie je wel, ik kan het niet‘, gaat op de bodem van de melkemmer liggen en verdrinkt langzaam.

De andere kikker springt ook, haalt de rand van de emmer niet, maar hij zal verdomd zijn als hij het opgeeft voor hij alles heeft gegeven. De kikker vecht voor zijn leven. Door uitputting, pijn en falen heen blijft hij proberen. ‘Als ik opgeef ben ik dood, ik sterf liever vechtend, dat ik alles heb geprobeerd dan dat ik op de bodem van de kan wegrot‘. De kikker worstelt net zo lang tot de melk boter wordt en hij er wél uit kan springen.

Supermensen?

Het lijkt vaak alsof mensen die het wel allemaal kunnen uit een ander hout zijn gesneden. De mensen die alles voor elkaar lijken te krijgen, je kent ze wel, zijn de mensen waarbij falen niet eens in hen opkomt.

– Ze hebben misschien nooit geleerd dat het ook niet op hun manier kan gaan, of juist dat hun harde werk loont, het maakt niet uit.

– Ze vertrouwen dat wat ze doen hen gaat helpen, dat hun acties effect hebben en als ze hard werken dat dingen goed gaan.

– Ze zijn niet hulpeloos, ze wachten niet tot hen iets goeds overkomt, ze MAKEN hun kansen.

Zijn deze mensen anders dan jij?

NEE! De mensen die het dik voor elkaar hebben zijn daar niet voor niets gekomen.

Bekende voorbeelden zijn Michael Jordan, Steve Jobs, Walt Disney, je kent het rijtje wel. Allemaal hadden ze een droom en de enige die er in geloofden waren zij zelf en misschien hun moeders. Allemaal hebben ze gewerkt, door tegenslagen en afwijzingen.

Zij hebben het niet opgegeven ondank het gebrek aan erkenning, zij bleven vechten. Zelfs toen ze eindelijk het succes hadden uit hun dromen zijn ze niet  lekker achterover in hun stoel gaan zitten, klaar en tevreden. Ze bleven doorwerken.

J. K Rowling heeft haar manuscrpit voor Harry Potter naar honderden uitgevers gestuurd, in de hoop dat iemand de verhalen geschreven door een arme, alleenstaande moeder zo leuk vond als haar kinderen ze vonden. Ze is nu de rijkste vrouw in de UK. Boeken vliegen over de toonbank, een generatie is opgegroeid met deze tovenaar, films, merch, het houdt niet op. Recent heeft ze weer een boek uitgebracht, deze keer voor volwassenen.

Ze vecht door, zelfs al hoeft ze nooit meer te werken.

Motivatie moord

Niets vermoordt je motivatie zo hard als je eigen ongeloof dat je iets kan. Ont-leer die hulpeloosheid. Vecht waar je hebt opgegeven, probeer een andere manier, probeer net zolang tot het werkt. Rekruteer andere mensen om je te helpen, wees creatief.

Als jij vertrouwen in jouw zaak hebt kunnen andere mensen dat ook hebben. Stop met klagen. Stop met jammeren. Stop met opgeven voordat je hebt geprobeerd iets te veranderen.

Sterker nog, stop met opgeven en jezelf te ondermijnen.

Hoe?

Laat jezelf zien dat dingen wel lukken, begin klein en werk je omhoog met steeds grotere doelen. Met elke overwinning win je een beetje zelfvertrouwen. Meer hierover in een volgende blog.

Dus, ben je de geslagen hond, jammerend in je kooi, of ga je het eindelijk verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en ACTIE ondernemen?

Boef!

Tina

Ps. Vind je ons leuk? Maak het dan officieel;) Like ons op facebook en bekijk Sander’s geniale smsjes.


Facebook: www.facebook.com/Versiercoach Twitter: www.twitter.com/S_Tversiercoach
Youtube: Youtube.com/Versiercoach Youtube 2: Youtube.com/SanderVersiercoach