Het stereotype dat mannen vooral vreemdgaan, is achterhaald de afgelopen jaren. Ook in vreemdgaan worden vrouwen gelijker.

Als man is je vrouw die vreemdgaat een van de meest verschrikkelijke dingen die je kan overkomen.  Een van de eerste gedachten die in je opkomt is “Waarom?”.

Vaak zal het een reden zijn die je op het moment zelf absoluut niet kan begrijpen. Maar als er wat tijd overheen gaat, dan misschien wel.

Al sinds 2008 coachen we bij Versiercoach.nl mannen, maar sinds 2015 ook vrouwen. We hebben daardoor flink wat verhalen gehoord van vrouwen die vreemd gingen (en verliefd werden op hun minnaar bijvoorbeeld).

In deze blog leg ik je uit wat meest voorkomende redenen zijn voor vrouwen om vreemd te gaan, zodat je hiervan kan leren en je ervoor zorgt dat jou dit nooit (meer) overkomt.


Begin met de video hieronder van Tim om beter te begrijpen hoe het zo fout kan gaan.

Video gekeken? Alright.

Hoe vaak gaan vrouwen vreemd?

Eerst is het handig om te beseffen hoe vaak vreemdgaan bij vrouwen voorkomt.

En het zal je verbazen… maar onderzoeken zijn hier niet eenduidig over. Ook niet heel gek, want het is lastig om een groep van bijvoorbeeld 1000 vrouwen hier állemaal de waarheid over te laten vertellen. Zelfs als het anoniem is voor een onderzoek.

Onderzoek 1: uit 2005: 27%

In 2005 deed een Nederlandse psycholoog onderzoek onder 1700 personen. Daaruit bleek dat 27% van de vrouwen ooit is vreemdgegaan.

Onderzoek 2: vrouwen gaan gemiddeld voor het eerst vreemd tussen hun 25e en 29e.

Een ander onderzoek van vreemdgaan site Victoria Milan stelde dat over de hele wereld vrouwen gemiddeld voor het eerst vreemdgaan wanneer ze 36 jaar zijn. De cultuurverschillen maken dit echter niet zo relevant voor Nederlanders. Wanneer we naar een vergelijkbare cultuur als Engeland kijken, gaat het merendeel van vrouwen voor het eerst vreemd tussen hun 25e en 29e verjaardag.

Het lijkt me nogal onbetrouwbaar omdat de data van een vreemdgaan website komt (en je dus de groep vrouwen die niet op zo’n site zit, niet meeneemt in het onderzoek).

Onderzoek 3: 10% van de getrouwde vrouwen heeft een affaire (gehad)

Dit onderzoek uit Amerika laat zien dat 10% van de getrouwde vrouwen heeft toegegeven ooit een affaire te hebben gehad.

Maar, let op. Dit is dus alleen van getrouwde vrouwen, en dan ook alleen nog van vrouwen die het toegeven.

Onderzoek 4: 18-25% van de mensen op Tinder heeft een relatie

Een leuk onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam zegt dat 18-25% van de mensen op Tinder een relatie heeft.

Onderzoek 5: 20% van de vrouwen, en 23% van de mannen gaat vreemd

Dit onderzoek uit 2018 noemt ook cijfers rond de 20%. Kanttekening erbij is dat het wéér puur vragen zijn, en dat niet achterhaald kan worden of het ook echt waar is.


Mijn conclusie

Onderzoeken laten cijfers rond de 20% zien, als je het aan vrouwen zelf vraagt.

Er zijn een paar problemen met deze onderzoeken:

 • Wat voor vrouwen/koppels doen mee aan deze onderzoeken? Misschien dat korte relaties ondervertegenwoordigd zijn. Dat zou dus betekenen dat je vooral koppels hebt die al langer een relatie hebben (en dus niet de koppels die uit elkaar gaan vanwege vreemdgaan).
 • Geeft iedereen wel eerlijk toe of hij/zij is vreemdgegaan? Waarschijnlijk niet.

Op basis daarvan kan je concluderen dat de échte cijfers wat hoger zullen liggen dan 20-30%.


Wie gaan er vaker vreemd; mannen of vrouwen?

Om eerlijk te zijn zou deze vraag je niet zoveel moeten boeien.

Vreemdgaan is namelijk iets wat per individu zal verschillen, en het heeft geen zin om je als geslacht moreel superieur te voelen doordat je gemiddeld minder vaak affaires hebt. Bovendien verschilt ook nog per cultuur welk geslacht de boosdoener is.

Desondanks hebben we deze informatie voor je gevonden. In Nederland gaan vrouwen net wat meer vrouwen vreemd dan mannen.

 • Het verschil is 2%.
 • 25% van de mannen heeft een affaire gehad.
 • 27% van de vrouwen heeft een affaire gehad.
 • Het verschil is dus ontzettend klein tussen beide geslachten.

Wat wel interessant is, is dat de redenen dat mannen vreemdgaan, een stuk anders zijn dan bij vrouwen.


De redenen waarom vrouwen vreemdgaan

Ok. Genoeg statistiek.

Laat me nu mijn werk als versiercoach doen en je uitleggen hoe het komt dat vrouwen vreemdgaan. En nog belangrijker, of je er iets aan kan doen om het te voorkomen.

Dit is het moment waarop ik je ook ga aanraden om dit geweldige artikel te lezen van oud versiercoach Ali. Hij legt daarin de evolutionaire basis van vreemdgaan uit. Supercool artikel als je wat dieper op de materie in wil duiken.


1: Ze is niet langer verliefd

Liefdesverdriet voorbeeld afbeeldingLaten we met de deur in huis vallen en de grootste reden benoemen waarom vrouwen vreemdgaan, namelijk dat een vrouw niet langer verliefd is op haar partner.

Hoe langer ze met haar vriend heeft, hoe groter de kans is dat ze vreemd gaat. Vanaf zo’n anderhalf jaar stijgt de kans op vreemdgaan aanzienlijk. Dit komt doordat liefde chemisch gezien maar zo’n 6-12 maanden duurt.

Lees de blog Wat Is Liefde? Leer Wat Verliefdheid Is En Hoe Je Er Mee Om Moet Gaan Als Man om dit principe beter te begrijpen.

Waarom liefde kort duurt

De evolutionair psychologische reden waarom liefde kort duurt, staat in verband met de zwangerschap van een vrouw.

In de eerste 6-12 maanden is ze namelijk het meest kwetsbaar, waardoor vrouwen instinctief bij de partner blijven die hun kan beschermen.

Na anderhalf jaar zijn deze liefdesstofjes in het lichaam echter opgeraakt.

Het is dus niet voor niets dat de meeste relaties hun grootste testen doorstaan na anderhalf tot 2 jaar. Vele relaties lopen stuk om andere redenen, maar vreemdgaan hoort hier zeker bij.

Hoe je deze ‘1 jaars dip’ in je relatie kan voorkomen

De oplossing hiervoor is erg simpel. Je moet actief leren hoe je een goede partner en minnaar wordt.

Het is echt bizar hoeveel mannen dit niet doen en dus ‘gewoon maar wat doen‘ in hun relatie. Als je 18 bent, ga je ook niet zonder lessen in een auto rijden. Waarom mensen dan denken dat ze geen ‘car wreck’ van hun relatie maken als ze alles aan het lot over laten, verbaasd me dan ook altijd weer.

Als je wilt leren hoe je een goede partner wordt, raad ik je deze dingen aan:

 1. Lees ‘De Meesterminnaar Methode’ van Luuk Zwart. Beste boek over seks dat er is. En het is ook nog in het Nederlands geschreven. Je kan het hier halen.
 2. Lees ‘De Ondoden: Waarom mannen dik, ongelukkig en slecht met vrouwen zijn’. Top artikel dat je uitlegt wat je hieraan kan doen. Link hier.
 3. Volg Tim’s podcast. Begin bijvoorbeeld eens met deze aflevering.

2: Ze was nooit toegewijd aan je

Gold diggerDe tweede reden waarom vrouwen vreemdgaan, is dat sommige vrouwen überhaupt nooit toegewijd aan hun partner waren.

Waarschijnlijk denk je dat dit geen goede reden is, want waarom zou je in een relatie stappen wanneer je niet toegewijd bent aan je partner? Toch blijkt dit volgens bepaalde studies zeker een argument te zijn.

Er zijn vele redenen te bedenken waarom vrouwen toch nog een relatie beginnen.

Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Druk voelen van al haar vriendinnen die ook al partners hebben om niet meer single te zijn.
 • Een sekspartner te hebben en geen tijd meer kwijt zijn aan daten.
 • Een betere financiële situatie krijgen.

Dus om het je simpel te verwoorden:

Ze ging alleen een relatie met je aan omdat haar vriendinnen allemaal al een vriendje hebben en je poseerde met een rolex op je Tinder profiel.

Hoe herken je deze vrouwen?

Vrouwen die niet toegewijd zijn aan een relatie, zijn vaak wat jonger.

Denk dan met name aan studenten. Vrouwelijke studenten zitten vaak maar een paar jaar in een stad. Hierdoor denken ze vaak onderbewust dat een toekomst bouwen met een partner niet zo slim is. Daardoor is de barrière voor vreemdgaan een stuk lager vergeleken met vrouwen die wat ouder zijn, gesettled zijn in een stad en aan een toekomst willen bouwen.

Wanneer je partner dus is vreemdgegaan, is het goed om je te bedenken hoe toegewijd ze eigenlijk vanaf het begin was.

Bedenk je bijvoorbeeld hoe vaak zij voorstelde om af te spreken of leuke dingen te doen. Door deze signalen te herkennen, zal de kans op een relatie hebben die op deze manier stukgaat een stuk kleiner worden.


3: Ze wil zich weer gewaardeerd voelen

De volgende reden is er een die we af en toe horen bij vrouwen die we coachen. En volgens bepaalde studies is dit ook hoe vrouwen moreel het vreemdgaan goedpraten.

“Hij deed nooit meer moeite voor me”

Omdat je al afgesproken hebt om samen met een vrouw te zijn, zal je tijd met haar spenderen langzaam maar zeker wat minder speciaal zijn. Als man laat je dit vaak ook subtiel in je gedrag merken.

Denk dan bijvoorbeeld aan dingen als:

 • Je lichaam minder goed onderhouden omdat je haar al hebt.
 • Geen goede kleding meer dragen op dates met haar.
 • Minder vaak leuke date activiteiten houden.
 • Nauwelijks meer complimenten meer aan haar geven.

Ik kan het die vrouwen ook bijna niet kwalijk nemen. Als je als man jezelf zo verslonst, dan verdien je het dat je vriendin/vrouw bij je wegloopt. Je zou het toch ook niet cool vinden als zij 50 kilo aankwam en opeens nooit meer met je naar bed wilde?

Ze heeft het gevoel nodig dat jij haar versiert, ook na 10 jaar

Iedere vrouw heeft dit gevoel nodig om gelukkig te zijn.

Wat denk je dat er gebeurt als jij niet meer die persoon bent die dit gevoel aan haar kan geven?

Juist, ze gaat dan op zoek naar andere mannen die wel fit zijn en complimenten aan haar geven. Met als resultaat dat ze zomaar met een van deze mannen vreemd zal gaan.

Let dus goed op je gedrag in je relatie en zorg dat je geen enkele van de bovenstaande signalen laat zien. Daardoor is de kans nihil dat ze hierdoor vreemd zal gaan.


4: Nieuwsgierigheid naar nieuwe seksuele ervaringen

Vrouwen ontevreden sekslevenVeel vrouwen denken dat hun huidige partner hen seksueel niet (genoeg) bevredigt. Dat klopt volgens wetenschappelijke studies en onderzoek ook voor een groot deel.

Maar er zijn ook vrouwen die zich simpelweg altijd al hebben afgevraagd, hoe het zou zijn om seks te hebben met een ander. Als je bijvoorbeeld een relatie hebt met een vrouw waarbij jij haar eerste partner bent, zal dit soort nieuwsgierigheid er altijd wel zijn.

Als gevolg daarvan gaan vrouwen op zoek naar andere mannen die hen de seksuele ervaring kunnen geven die ze willen. Dit gebeurt echter meestal wanneer een vrouw een langdurige relatie heeft. Ook komt dit voor wanneer ze het gevoel heeft dat haar partner haar na verloop van tijd niet meer kan bevredigen.

Het is dus belangrijk om de seksuele band in jullie relatie levend te houden. Dut kun je op bepaalde manieren aanpakken, zoals:

Heb jij op dit gebied hulp nodig?

Dan wil ik je een compliment geven, want de meeste mannen zullen het nooit publiekelijk durven toe te geven dat ze zich nooit echt verdiept hebben in hoe je een goede minnaar wordt.

In ieder geval, zoals ik eerder al zei, is er één boek wat ik al mijn klanten aanraad. Dat is De Meesterminnaar Methode van Luuk Zwart.


5: Ze is op de verkeerde plek en tijd

We gaan het nu hebben over een reden waar je als man vrijwel geen controle over kan hebben, namelijk dat een gelegenheid om vreemd te gaan zich voordoet op de verkeerde plek en tijdstip.

Als je als man honderden of zelfs duizenden keren vrouwen hebt aangesproken, weet je wat ik bedoel. Aan de hand van een voorbeeld zal ik het uitleggen.

Op een dag dat ik boodschappen ging doen, sprak ik een vrouw bij de ingang van de supermarkt aan. Toevallig was er een kermis voor deze supermarkt, wat later nog belangrijk gaat zijn in dit verhaal.

Het gesprek ging goed en na 5 minuten te hebben geflirt met haar, vroeg ik haar nummer. We spraken de volgende dag af op de kermis en gingen de zweefmolen in. Daarna nam ik haar mee naar huis, en je kan de afloop van dit verhaal waarschijnlijk wel voorspellen.

Later bleek deze vrouw echter een vriend te hebben. Ik sprak haar op het perfecte moment aan, namelijk toen ze even een dipje in de relatie had en dolgraag de zweefmolen van de kermis in wou, maar niet alleen. Ik was dus het prins op het witte paard die precies op het juiste moment en tijdstip toesloeg.

Veel vrouwen geloven in dit soort magische momenten en gaan met de flow mee, wat ook tot affaires zal leiden. Als man heb je hier niet zoveel controle over, maar deze reden van vreemdgaan komt gelukkig haast nooit voor. Maak je dus geen zorgen, tenzij je ook ziet dat je vriendin bijvoorbeeld wel 2x per week tot in de vroege uren gaat stappen met vriendinnen.


6: Ze wil wraak op je nemen

Nu gaan we het even hebben over een minder leuke reden dat een vrouw vreemdgaat, namelijk uit wraak. Wraak is een krachtige emotie, en het kan ervoor zorgen dat iemand handelt op een manier wat zij normaal niet zou doen.

Een vrouw kan boos op je zijn vanwege iets wat je in het verleden hebt gedaan of gezegd, en daarom kan ze besluiten vreemd te gaan om je terug te pakken.

Meestal ligt vreemdgaan uit wraak voor een groot deel aan jezelf. Als jij bijvoorbeeld al eerder met een ander bent vreemdgegaan, zal de kans gigantisch groot zijn dat ze dit ook gaat doen om wraak op je te nemen.

Maar je kan ook kleinere dingen hebben gedaan die voor dit effect hebben gezorgd. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Je partner negeren.
 • Belangrijke dingen niet doen of vergeten.
 • Haar belachelijk maken tegenover haar vriendinnen of familie. Ze wil het k*tgevoel dat ze heeft, ook aan jou geven en dat je hierdoor dezelfde pijn voelt.

Wanneer je dus wil voorkomen dat een vrouw uit wraak met je vreemdgaat, is het vrij simpel wat je moet doen.

Ga zelf niet met een ander vreemd, negeer haar niet, maak geen valse beloftes en maak haar nooit belachelijk waar anderen bij zijn.

Oh, en het zorgt er ook nog voor dat je een goed mens bent… nice!


7: Ze gaat vreemd door je self-fulfilling prophecy

Het gebeurt ook geregeld dat vrouwen door een self-fulfilling prophecy vreemdgaan.  Een self-fulfilling prophecy is een begrip dat een situatie beschrijft waarin iemands verwachtingen over een andere persoon of situatie leiden tot de vervulling van die verwachtingen.

Dit betekent dat omdat jij denkt dat je vriendin vreemd aan het gaan is, zij het uiteindelijk ook zal doen.

Je hebt haar immers al als schuldige aangewezen, waardoor ze niets meer te verliezen heeft.

Manieren waarop mannen deze verwachtingen op vrouwen projecteren zijn:

 • Haar bewegingen altijd nauwlettend in de gaten houden
 • Haar zonder enig bewijs gaat van een affaire beschuldigen
 • Constant vertellen dat zij niet goed genoeg voor hem is

Als je dit allemaal doet, zorgt dat gedrag er waarschijnlijk juist voor dat je haar wegduwt en dat ze vreemdgaat.


8: Een midlife crisis

Sommige vrouwen gaan ook vreemd doordat ze in een midlife crisis zitten. Dit is met name het geval wanneer een vrouw bijvoorbeeld geen kinderen meer kan of wil krijgen.

Ook andere grote gebeurtenissen in haar leven, zoals het overlijden van een familielid of vriendin, kan ervoor zorgen dat ze in een midlife crisis belandt.

Hoe leidt een midlife crisis tot vreemdgaan?

Tijdens deze crisis komt een vrouw tot het besef dat ze nog zoveel in haar leven nog wil doen, maar het ineens lijkt alsof ze weinig tijd meer heeft. Dit kan ervoor zorgen dat een vrouw die haar hele leven altijd trouw is geweest, ineens toch nog met een andere man vreemd kan gaan.

Wanneer je het gevoel krijgt dat je vriendin of vrouw in een midlife crisis is belandt, is het slim om te kijken of ze signalen afgeeft van vreemdgaan.


9: Vreemdgaan door alcohol

Wanneer er alcohol in het spel is, kunnen de reinste nonnen nog vreemdgaan zondigen.

Mannen ook trouwens.

Ikzelf ben vaak genoeg in bed beland met vrouwen die later een vriend of man bleken te hebben. Het merendeel van de tijd gingen we samen naar huis vanuit een kroeg of club. Daardoor weet je ook meteen dat deze vrouwen wat drankjes op hadden.

Hoewel vreemdgaan door alcohol zeker geen goed excuus is voor vrouwen, is er een reden dat affaires hand in hand gaan met alcohol. Alcohol drinken zorg namelijk voor bepaalde effecten in het lichaam van een mens, zoals:

 • Minder goed weten wat de grenzen zijn
 • Primitiever gedrag vertonen
 • Minder nadenken en juist meer op instinct leunen

Door alcohol denken we dus minder vaak na over wat de consequenties van onze acties zijn. Voordat je het weet, staat je met iemand op de dansvloer of in een kroeg te zoenen.

Verder drinken veel vrouwen omdat dit een manier is om zich eventjes weer gelukkig te voelen en met bepaalde innerlijke problemen om te gaan zoals:

 • Angsten verminderen
 • Minder zenuwen hebben
 • Met negatieve emoties omgaan

Vaak is er al dus iets anders wat aangepakt moet worden in het leven van je partner. Het klinkt cliché, maar als je partner alcohol drinkt om zich goed te voelen, heeft ze ook andere problemen.


10: Bagage uit hun jeugd

Tot slot kan bagage uit de jeugd van een vrouw ervoor zorgen dat ze vreemdgaat.

Deze reden is gebaseerd op een psychologische theorie genaamd hechtingstheorie. Veel mensen kennen deze theorie niet, dus leggen we het kort even aan je uit.

Hechtingstheorie is een tak van de psychologie die zich richt op de emotionele band tussen twee mensen. Vaak gaat dit om een band tussen een ouder en een kind. Deze theorie onderzoekt hoe deze relaties zich vormen en vervolgens ons gedrag op volwassen leeftijd beïnvloeden.

Volgens de hechtingstheorie ontwikkelen we veilige of onveilige hechtingen op basis van onze vroege ervaringen met verzorgers, wat van invloed is op hoe we ons hele leven met anderen omgaan.

Wat heeft hechtingtheorie te maken met vreemdgaan?

Wanneer een vrouw veilige hechtingen heeft gehad gedurende haar jeugd, zal de kans dat ze vreemdgaat veel kleiner zijn.

Volgens deze studie zijn vrouwen met een veilige hechting, minder geneigd vreemd te gaan. Dit komt omdat zij zich zekerder en meer tevreden voelen in hun relatie. Ze hebben een sterk gevoel van vertrouwen en betrokkenheid in hun relatie. Hierdoor wordt de verleiding verminderd om andere partners te zoeken.

Bovendien zijn vrouwen met een veilige hechting meestal meer tevreden met hun relatie. Ook voelen zij niet de behoefte om elders een partner te zoeken. Dit maakt de kans kleiner dat zij vreemdgaan.

Onveilige hechting

Andersom zal een vrouw met onveilige hechting juist eerder vreemdgaan.

Er zijn twee specifieke hechtingsstijlen die ik wil benoemen:

1: Vrouwen met een ontwijkende hechtingsstijl zullen eerder vreemdgaan omdat ze minder geneigd zijn emotionele banden te bouwen in hun relaties.

 • Hierdoor gaan ze eerder op zoek om seksuele bevrediging  buiten de relatie om.
 • Ze kunnen ook moeite hebben om hun behoeften en verlangens in de relatie kenbaar te maken.
 • Daardoor zullen ze zich onbevredigd voelen en ergens anders naar seksuele bevrediging zoeken.

2: Vrouwen met een angstige hechtingsstijl zullen eerder vreemdgaan omdat zij voortdurend op zoek zijn naar geruststelling en bevestiging in hun relatie.

 • Ze kunnen het gevoel hebben dat vreemdgaan de enige manier is om de bevestiging en liefde te krijgen die ze zoeken.
 • Hierdoor zullen ze een mogelijke afwijzing van hun partner kunnen vermijden.
 • Bovendien worstelen mensen met een angstige hechtingsstijl vaak met een laag zelfbeeld en voelen ze zich onzeker in hun relatie. Dit kan ertoe leiden dat ze elders aandacht zoeken.

Hoe je deze theorie in je voordeel gebruikt

De hechtingsstijl van een vrouw heeft dus een grote invloed op of ze wel of niet besluit vreemd te gaan.

Maar wat heb je hier in de praktijk aan?

 • Wanneer je single bent, is het goed om op zoek te gaan naar een vrouw die veilige hechtingen heeft gehad.
 • Als je echter al in een relatie zit, kun je juist kijken naar wat de hechtingsstijl van je partner is en je aanpak van de relatie hierop baseren.

Als je partner bijvoorbeeld een angstige hechtingsstijl heeft, zal je meer je focus moeten leggen op het creëren van een relatie waarin ze gerustgesteld is en constant zich geliefd voelt.

Met vrouwen die een ontwijkende hechtingsstijl zal je juist samen met haar hard aan de slag moeten gaan om een diepe emotionele band op te bouwen. Bovendien moet je ervoor zorgen dat de communicatie zo duidelijk mogelijk. Hierdoor zal ze al haar verlangens en behoeftes kunnen bevredigen. Wees dus slim en maak gebruik van hechtingstheorie om vreemdgaan in de kiem te smoren.


Hoe je de man wordt bij wie vrouwen nooit vreemdgaan

Okay. Je weet nu alle redenen waarom vrouwen hebben besloten om vreemd te gaan. Ook weet je nu wat de statistieken zijn achter vreemdgaan.

Al deze informatie is leuk en aardig, maar we hebben deze blog geschreven zodat je ook daadwerkelijk hiermee iets kunt doen. Als het goed is kun je al je kennis van hechtingstheorie bijvoorbeeld gebruiken om vrouwen te filteren die niet zo snel vreemd zullen gaan.

Maar het belangrijkste is dat je altijd aantrekkingskracht opbouwt met vrouwen. Daardoor zullen ze bliksemsnel hun aandacht voor andere mannen verliezen en een obsessie met jou als man krijgen.

Wil je leren hoe je deze versie van een man kan worden?

Begin met het lezen van Tim’s boek Manslut.